Calculator CASCO - Alege CASCO online

Reinnoire polita. Introduceti doar numarul auto.

Asigurarea CASCO face parte din categoria asigurarilor auto. Spre deosebire de polita RCA, care este obligatorie, asigurarea CASCO este facultativa, insa aceasta se incheie pentru masina soferului. Daca RCA-ul despagubeste daunele care sunt produse unei terte persoane, asigurarea CASCO se incheie pentru masina proprie.


Cei mai multi soferi vor cauta un CASCO cu un pret cat mai redus, care sa le asigure totodata si beneficii. Pentru a gasi cel mai bun pret de pe piata, soferii au la dispozitie un calculator CASCO ieftin, prin intermediul caruia vor putea calcula pretul oferit de mai multe companii de asigurari din Romania. Aici pot intra sa realizeze un calcul CASCO pentru a afla pretul pe care il ofera diversi asiguratori. 
Ulterior, pot alege polita dorita, fie in functie de pret, in functie de compania de asigurari sau de beneficiile oferite.

Afla cat te costa polita casco la City

Ce riscuri acopera in general asigurarea CASCO?


Oferta CASCO poate sa difere de la o companie de asigurari la alta, insa exista o serie de caracteristici care sunt comune si de riscuri care sunt acoperite de majoritatea companiilor de asigurare.
Astfel, o asigurare CASCO acopera: 

- Avarii: derapari, ciocniri, zgarieri, rasturnari, caderi in prapastie, caderea unor corpuri straine pe autovehicule, caderea unor corpuri straine pe autovehicule sau caderea masinii in apa
- Acte de vandalism, alte actiuni de reavointa a unor terte persoane 
- Fenomene naturale: avalanse de zapada, grindina, cutremure, alunecari de teren, care duc la aparitia de daune la masina asigurata 
- Furt (partial sau total) si tentativa de furt

Pentru ce tip de masini poate fi incheiata o asigurare auto de tip CASCO?


Cele mai multe companii de asigurare incheie polita CASCO pentru autovehicule care nu sunt mai vechi de 8-10 ani. De asemenea, este important ca masina sa aiba ITP-ul facut, in caz contrar, polita nu poate fi incheiata.
De asemenea, trebuie realizata si o inspectie de risc, pe baza careia sunt stabilite avariile deja existente ale masinii. In momentul in care autovehiculul care va fi asigurat are deja anumite daune, polita CASCO nu va despagubi si respectivele pagube deja existente. 

Trebuie stiut faptul ca anumite companii de asigurari vor acoperi diverse riscuri doar ca si clauze speciale, pentru care se plateste de cele mai multe ori o suma suplimentara de bani, pentru care se face un calcul special. 

Aceste clauze nu sunt intotdeauna specificate prin intermediul unui calculator CASCO ieftin, ci sunt stabilite fata in fata cu agentul de asigurare inainte de realizarea contractului si de semnarea acestuia.

Ce tip de clauze speciale exista? (pentru care se plateste de cele mai multe ori o suma suplimentara)


- acte de vandalism (tulburari civile, revolte, greve, zgarierea caroseriei, spargerea geamurilor, deteriorarea incuietorilor, taierea / inteparea anvelopelor) 
- furt partial fara urme de efractie 
- circulatia cu masina in off-road (in afara drumurilor publice) 
- apa la motor 
- pierderea cheilor 
- reintregirea automata a sumei asigurate 
-acoperirea daunelor chiar daca persoana raspunzatoare de producerea accidentului a condus masina fara consimtamantul asiguratului sau utilizatorului 

Soferii trebuie sa mai stie si faptul ca orice asigurare CASCO prevede anumite excluderi. Practic, o companie de asigurari nu va oferi despagubiri atunci cand au loc evenimente in anumite conditii care nu sunt stipulate pe contract.

Cand nu te despagubeste asigurarea CASCO?


- masina a fost lasata descuiata sau a fost uitata cheia in contact 
- in urma unei tentative de furt nu au fost schimbate incuietorile usii, iar alarma nu a fost pastrata in stare de functionare 
- cand daunele au aparut in urma unei intreceri sportive 
- daunele sunt produse acelor piese si componente de rezerva care nu se incadreaza in categoria de accesorii cu care masina nu este dotata din fabricatie 
- daune produse in urma patrunderii cu buna stiinta in zone inundate sau cursuri de ape 
- conducatorul auto se afla sub influenta alcoolului sau a substantelor stupefiante 
- daune care apar in urma folosirii flacarii neprotejate sau a focului deschis in preajma autovehiculului care transporta materiale inflamabile sau explozibile 
- daune produse jantelor, amortizoarelor, articulatiilor autovehiculului, atat timp cat nu au fost avariate si alte componente 
- daunele care apar din cauza folosirii masinii dupa constatarea unor probleme precum: spargerea baii de ulei, avarierea cutiei de viteze, pana, etc.

Printr-o asigurare casco, un proprietar isi protejeaza autovehiculul impotriva furtului, avariilor si distrugerilor produse prin accidente sau calamitati naturale. Aceasta asigurare poate fi incheiata de orice societate de asigurare autorizata din Romania, pe baza unei cereri scrise a asiguratului si in urma efectuarii inspectiei de risc, pe o perioada de un an sau minim sase luni, cu exceptia autovehiculelor comercializate in sistem leasing ori rate, pentru care asigurarea se poate face pe toata durata contractului.

Ce autovehicule pot beneficia de asigurare Casco?
Pot fi asigurate vehicule rutiere autopropulsate (cu exceptia celor care circula pe sine) inmatriculate in tara sau in strainatate dupa cum urmeaza:
- autovehicule destinate transporturilor de persoane: autoturisme, autoturisme de teren, microbuze, autobuze, autocare, motocicluri (motociclete, scutere, motorete, mototriciclete) etc;
- autovehicule destinate transporturilor de bunuri cum sunt: autocamioane, autofurgoane, autofurgonete, pick-up-uri, autodube, autobasculante, autocisterne, autocamionete, tractoare rutiere, autotractoare, autovehicule mixte, precum si autovehicule special construite sau echipate (precum diverse destinatii speciale);
- remorcile-semiremorcile auto, rulotele si altele asemanatoare, avand una sau mai multe axe, care sunt trase de un autovehicul din cele mentionate mai sus.

Cand se acorda despagubiri ?
Cazurile in care se acorda despagubiri pe asigurare Casco sunt urmatoarele:
- ciocniri, loviri sau izbiri de alte vehicule sau de orice alte corpuri mobile sau imobile, aflate in afara ori in interiorul autovehiculului asigurat, zgarieri accidentale, caderi (caderi de corpuri pe autovehicul, cadere in prapastie, cadere in apa cu prilejul transbordarii, cadere din cauza ruperii podului), derapari, rasturnari.

- incendiu, explozie (inclusiv patari si afumari, ca urmare a exploziei), trasnet, ploi torentiale (inclusiv efectele indirecte ale acestora), grindina, inundatie, furtuna, uragan, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada, inclusiv efectele indirecte ale acestor fenomene. De exemplu: prabusirea unui copac lovit de trasnet, daramarea acoperisului unor cladiri etc.

In caz de incendiu, se acorda despagubiri si pentru pagubele produse prin afumare, patare, carbonizare sau diverse alte distrugeri, precum si prin avarieri cauzate de masuri luate in timpul stingerii incendiului pentru salvarea autovehiculului sau constructiei in care se afla acesta, trasnet sau explozie, chiar daca acestea s-au produs la o distanta de autovehiculul repectiv si nu au fost urmate de incendiu.

In caz de inundatie, consecinta a fenomenelor naturale, se acorda despagubiri pentru pagubele produse ca urmare a acoperirii locului unde se afla autovehiculul asigurat cu un strat de apa ori de actiunea mecanica a apelor curgatoare sau a obiectelor purtate de ape.

Raspunderea asiguratorului incepe dupa 24 de ore de la expirarea zilei in care s-a platit asiguratorului prima de asigurare (sau prima rata), s-a intocmit si semnat contractul de asigurare si s-a efectuat inspectia de risc pentru autovehicul.

Raspunderea societatii privind o asigurare casco inceteaza la ora 24.00 a ultimei zile din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea si s-au platit primele de asigurare datorate. In situatia in care asiguratul si-a instrainat autovehiculul asigurat, el poate solicita in scris, in termen de 6 luni, beneficiind in continuare de bonusurile acordate, incheierea unui nou contract de asigurare casco pentru un alt autovehicul detinut de acesta, daca nu s-au platit ori nu se datoreaza despagubiri pentru acel contract.

Casco, necesitate sau optiune?
Asigurarea Casco poate fi vazuta de multi soferi doar ca o asigurare optionala, pe care o poti incheia sau nu. Atat timp cat cei care nu detin un Casco nu sunt amendati, ei considera ca nu este obligatoriu sa detina o astfel de asigurare. Acestia uita insa un aspect major, si anume faptul ca asigurarea Casco se incheie pentru propria masina, deci in interes personal.

Daca un sofer este implicat intr-un accident, el este cel vinovat si masina lui este avariata, va avea nevoie de bani pentru realizarea reparatiilor necesare. Cel care nu detine un Casco va fi nevoit sa plateasca din buzunarul propriu, ceea ce nu reprezinta cea mai fericita situatie, mai ales atunci cand cheltuielile sunt destul de mari. Sa nu mai vorbim despre cazul in care este vorba de dauna totala.

Se recomanda oricarui sofer sa ia in considerare asigurarea Casco ca pe o necesitate si nu doar ca pe o optiune, avand in vedere faptul ca, la nevoie, polita de acest tip vine cu beneficii majore.

O polita Casco acopera urmatoarele riscuri: coliziuni, rasturnari, caderi de corpuri pe masina, daune provocate din cauza unor calamitati naturale, furtuna, grindina, alunecari de teren, trasnete, incendiu, la care se adauga incendiul, furtul partial sau total si vandalismul.

Unele companii vin cu beneficii suplimentare pentru asigurarea Casco sau acoperirea unor riscuri suplimentare, cum ar fi daune aparute la masina atunci cand circula pe off-road sau defectiunile aparute in urma intrarii apei la motor. De asemenea, poate fi asigurata asistenta rutiera extinsa. Asigurarea Casco se incheie doar daca exista o Inspectie Tehnica Periodica (ITP) realizata recent. De asemenea, companiile incheie asigurari auto facultative doar pentru masini cu o varsta maxima de 8-10 ani.

Pretul unei asigurari Casco se calculeaza tinandu-se cont de raportul dintre valoarea de nou a masinii, care se stabileste pe baza unor cataloage speciale de preturi, si gradul de uzura al masinii.

Ce este o asigurare CASCO si cum poate fi obtinuta?
CASCO este o asigurare facultativa a masinii dumneavoastra, care poate fi facuta atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice. Aceasta polita de asigurare se poate face pentru masinile cu o vechime mai mica de 10 ani, iar in cazul unui furt sau al unui accident auto, avariile masinii vor fi platite in baza acestei polite de asigurare.

O asigurare CASCO este incheiata dupa efectuarea unei inspectii de risc a masinii, de catre un reprezentant autorizat al companiei asiguratoare, sau de catre un broker. Pe langa o revizie tehnica, se vor efectua fotografii ale masinii, se evidentiaza si se noteaza modificarile si imbunatatirile aduse masinii de la cumpararea ei si se pun sub clauza eventualele daune deja existente, care nu vor fi despagubite la momentul incasarii politei CASCO. In urma acestei inspectii se incheie un raport de inspectie, care va fi semnat de ambele parti.

In ceea ce priveste valoarea la care se asigura masina, trebuie sa stiti ca aceasta valoare este cat mai aproape de valoarea reala. Pentru stabilirea acesteia, asiguratorii urmeaza trei pasi. In prima faza se stabileste valoarea initiala a masinii (cu 0 km la bord) pe baza facturii de achizitie de nou sau pe baza valorii de catalog.

Apoi, se aplica o uzura pe baza unui tabel propriu fiecarei companii de asigurare, in functie de numarul de ani al masinii calculat de la data fabricatiei, care se scade din valoarea de nou a masinii se se obtine valoarea la zi. Apoi, optional, la valoarea ramasa se mai adauga dotarile suplimentare ale masinii si astfel se obtine suma asigurata.

Din valoarea pe care o are o asigurare CASCO, o parte o constituie fransiza. Fransiza reprezinta acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta proprietarul masinii, si nu asiguratorul. Aceasta fransiza variaza de la firma la firma, unele societati avand fransiza aplicata sub forma de suma fixa, altele ca procent din despagubire.

Riscurile prevazute de o asigurare CASCO sunt foarte largi. In general, CASCO poate fi folosit pentru orice avarie partiala sau totala a masinii, atat timp cat aceasta nu este facuta din vina proprietarului. Asadar, dintre riscuri enumeram avariile (actiuni rauvoitoare ale tertilor – vandalism, trasnet, explozie, incendiu, cutremur, grindina, inundatie, avalanse, alunecari de teren, cadere in prapastie, cadere in apa, caderea unor corpuri pe autovehicul, ciocniri, rasturnari, derapari grave) si furturile intregului autovehicul sau al unor parti componente ale acestuia, fapt ce implica pagube cum ar fi geamuri sparte, incuietori stricate, s.a.

Trebuie sa stiti ca orice dauna a masinii trebuie reclamata la politie daca aveti o asigurare CASCO si doriti despagubiri (de preferat, reclamatia trebuie facuta la sectia in raza careia s-a produs/constatat dauna). Aproape toti asiguratorii va vor solicita documentele emise de politie, pentru a va putea despagubi.

Asadar, pentru a incheia o asigurare CASCO exista un numar de pasi ce trebuie parcursi de catre doritori. O asigurare CASCO este intr-adevar foarte utila, insa impune si un numar mare de conditii pe care asiguratii trebuie sa le respecte pentru a putea beneficia de polita. Avand in vedere numarul mare de asigurari de acest tip incheiate anual, putem trage concluzia ca balanta se inclina in favoare avantajelor oferite de aceasta asigurare CASCO.

Casco ieftin

Pretul unei polite de asigurare Casco creste odata cu riscurile acoperite, vechimea autovehiculului, dar si in functie de varsta, frecventa utilizarii autovehiculului, locul in care se circula frecvent, in mediul urban sau rural, dar si tipul autovehiculului. Un autoturism sport sau un autoturism folosit de obicei in mediul urban sau in zone cu risc ridicat de accident intra intr-o categorie de risc mai mare.

Societatile de asigurari ofera mai multe tipuri de avantaje, cum ar fi posibilitatea extinderii politei in afara tarii, tractarea masinii in caz de accident, Casco ieftin sau asistenta non-stop. Se poate oferi o reducere substantiala soferilor prudenti si cu dosare de dauna goale sau celor care au avut putine antecedente. Fransiza, suma de bani platita de asigurat pe baza stipularilor contractuale, in momentul in care aveti nevoie de despagubiri din partea asiguratorului, este calculata si in functie de istoricul soferului.

Chiar si in cazul unui istoric bun, daca se beneficiaza de Casco ieftin, dar se inregistreaza daune semnificative, asigurarea CASCO pentru anul urmatorul va creste substantial. Ca si in cazul unui RCA ieftin, exista calculatoare online care ofera posibilitatea de a alege un Casco ieftin.

Riscurile acoperite de polita de asigurare Casco sunt avaria si furtul.In categoria avarie partiala se incadreaza avariile a caror reparatie costa mai putin decat un procent dinainte stabilit din suma asigurata. In cadrul acesteia se pot include pagube provocate autovehiculului de loviri, ciocniri, rasturnari, zgarieri, incendiu, explozie, fortele naturii s.a.m.d. Se vor despagubi si pagubele provocate autovehiculului prin incercarea de salvare, precum si cheltuielile efectuate in vederea transportului la cel mai apropiat atelier de reparatii. Daca sunt incluse in polita de asigurare, se pot despagubi si pagubele aduse dotarilor suplimentare montate la autovehicul.

Avaria totala se declara atunci cand reparatiile autovehiculului ar depasi un procent dinainte stabilit in polita, care reprezinta de obicei aproximativ 80% din suma asigurata. In acest caz, asiguratorul va decide plata sumei asigurate minus valoarea epavei.In caz de furt partial, asigurarea Casco acopera furtul accesorilor (casetofon, boxe, oglinzi, roata de rezerva), precum si pagubele produse de infractori in tentativa de furt (deteriorarea interiorului masinii, spargerea geamului, s.a.)

Posesorul de autovehicul poate opta si pentru asigurarea in caz de furt total. Asiguratorul va cere declararea numarului de chei si telecomenzi detinute, avand si posibilitatea de a verifica la producatorul autoturismului numarul total de chei emise si inregistrate. In caz de furt total se va cere evidenta acestora, iar in caz de lipsa sau nedeclararea unora din acestea, asiguratorul poate refuza plata. Fac exceptie cazurile in care soferul autovehiculului a fost deposedat de acestea prin violenta.

Exista mai multe situatii de excludere, riscuri care nu se acopera:

- pentru pagube survenite datorita uzurii, a substantelor corozive, a defectelor de fabricatie, intretinerii necorespunzatoare, a utilizari improprii destinatiei autovehiculului, a folosirii la intreceri sau concursuri, actiunii razboiului sau revoltelor, explozii nucleare si/sau efectele acestora.
- daca autoturismul asigurat a fost imprumutat cu consimtamantul asiguratului, unei persoane care refuza sa il restituie
- daca furtul sau tentativa de furt a autovehiculului nu a fost anuntata la Politie sau daca la comiterea acestei infractiuni au luat parte membrii familiei asiguratului.
Pagubele indirecte nu sunt acoperite, de exemplu pierderi cauzate de lipsa folosirii autovehiculului sau reducerea valorii acesteia dupa reparatii.

Asigurarea Full Casco

In cadrul asigurarilor auto distingem doua categorii de asigurari, si anume: asigurarea de raspundere civila auto-RCA ( care este obligatorie) si asigurarea de tip Casco ( care este facultativa).

Desi polita Casco vine in completarea celei RCA, aceasta nu ii tine locul, intrucat acopera doar daunele produse autoturismului asigurat. Daca in cazul politei RCA sunt acoperite daunele provocate de asigurat unei terte persoane, in cazul asigurarii tip Casco vor fi acoperite daunele asiguratului in caz de accident, indiferent de cine este vinovatul.

Printr-o asigurare Full Casco intelegem cea mai complexa forma a unei asigurari Casco. Incheind o astfel de polita, asiguratul este protejat pentru orice tip de paguba, indiferent daca aceasta se produce in Romania sau in strainatate.
Riscurile ce se pot acoperi prin asigurarea full Casco difera de la o societate asiguratoare la alta, dar cele mai frecvente sunt impartite in patru categorii. Astfel, avem de-a face cu:

1. Avarie partiala, unde includem accidentele din trafic ( indiferent de cine poarta vina) si avariile din parcari ( indiferent ca autorul este cunoscut sau nu).
2. Avarie totala, care se stabileste de catre asigurator ( pe baza unui deviz de reparatie sau a unui memoriu tehnic din care reiese ca masina nu mai poate fi adusa la parametrii de siguranta specificati de producator).
3. Furt partial, care presupune furtul unor parti din masina, dar si avariile produse masinii de catre hoti.
4. Furt total.

Pentru polita Full Casco sunt avute in vedere evenimente nedorite precum vandalizarea sau furtul partial ori total, iar mai nou exista clauze ce pot acoperi pana si accidentarea sau decesul persoanelor din masina. Odata cu incheierea unei astfel de asigurari, pe piata asigurarilor Casco au aparut si serviciile de asistenta rutiera.

Comparativ cu RCA-ul, prima de asigurare pentru polita Casco este mult mai mare. Asiguratorul dispune initial de cateva informatii despre masina ce se va asigura, iar pe baza analizelor ce au in vedere informatiile respective, el va emite o oferta. Pentru a fi incheiata o asigurare Full Casco este necesara o inspectie de risc a autovehiculului ( ce se efectueaza de catre un reprezentant al societatii de asigurari) corelata cu declaratiile viitorului client din cererea-chestionar.

Suma asigurata a autovehiculului variaza in functie de vechimea sa. Astfel, pentru autovehiculele cu maxim un an vechime, valoarea de nou este valoarea de factura, iar pentru cele second-hand, valoarea de nou se determina conform cataloagelor specifice. Fiecare asigurator va obtine pe baza valorii de nou a autovehiculului si a vechimii acestuia suma asigurata, adica valoarea reala.

O polita Full Casco se incheie, de regula, pe mai multi ani, dar sunt si situatii in care se accepta o perioada de 6 luni. Cand avem de-a face cu masini luate in leasing/rate, politele se vor incheia pe toata durata contractului de leasing/rate.

Si in cazul politei Full Casco s-a introdus obligatoriu fransiza, care presupune ca o parte a daunei sa fie suportata de asigurat. De regula, politele de asigurare Full Casco prevad fransiza in cazul furtului, intrucat se determina un grad de precautie mai ridicat din partea asiguratului.

Pentru a beneficia de asigurarea Full Casco, autovehiculul vizat trebuie sa aiba inspectia tehnica valabila si, de regula, o varsta cuprinsa intre 0 si 8 ani, iar in cazuri exceptionale intre 0 si 12 ani. Sub incidenta acestor norme sunt puse si masinile de epoca/de colectie.

Fransiza Casco

Fransiza CASCO reprezinta acea parte din asigurarea facultativa de tip Casco suportata de catre cel asigurat. Aceasta poate fi o suma fixa sau un procent din valoarea asigurata si este suportata de clientul societatii de asigurari pentru fiecare eveniment (accident).

Practica fransizei are in vedere ideea de responsabilizare a conducatorului auto, care va suporta costurile in unele situatii (de exemplu zgarieturile sau accidentele usoare), chiar daca are incheiata o polita Casco.

Tendinta actuala pe piata asigurarilor este aceea de a impune contractul de fransiza, astfel incat sa exista o eficientizare a asigurarilor. Fransiza reprezinta o parte integranta a sistemului de asigurare Casco, dar acest lucru nu inseamna ca toate politele contin fransiza.

Ca o constatare se impune amintit faptul ca in cazul in care polita de aigurare nu are inclusa fransiza, atunci primele de asigurare sunt mai scumpe. In situatia inversa, cand exista contractul de fransiza inclus in polita Casco, primele de asigurare sunt mai ieftine.

Fransiza se plateste de catre asigurat de fiecare data cand acesta cere despagubiri de la societatea asiguratorie unde a incheiat polita Casco. Suma de fransiza este cuprinsa, de regula, intre 0,5% si 1% din suma asigurata. Astfel, in ipoteza in care avem asigurata o suma de 8 000 de euro, putem avea o fransiza de 80 de euro (adica 1%).

Avantajul practicarii sistemului de fransiza apare in cazul unor daune de valori mari. De exempu, cand exista o dauna de 500 de euro, asiguratul plateste 80 de euro ( 1%), iar societatea de asigurari plateste restul.

Cand dauna este una de valoare mica, sistemul fransizei este deosebit de neavantajos. Astfel, daca exista o dauna de 40 de euro, asiguratul va plati fransiza. In aceste ipoteze, de obicei, asiguratii renunta sa mai ceara despagubiri de la societatea asiguratoare, ei acoperind daunele din bugetul propriu.

Desi fransiza nu depaseste 1% din suma totala, in caz de distrugere totala a unui autoturism, aceasta ajunge la 10 % sau, mai nou, chiar 15%. Astfel, daca un automobil sufera dauna totala, iar asigurarea Casco pe care o are asiguratul este pentru suma de 8000 de euro, atunci compania de asigurari va plati 7 200 de euro, iar restul de 800 de euro (reprezentand 1% din suma) va fi platit de persoana asigurata.

Cand se incheie politele Casco cu fransize se pot stabili ca acestea sa fie: valoare fixa, care se aplica la fiecare dauna in parte, procent din suma asigurata, care se va aplica pe fiecare dauna in parte sau procent din valoarea fiecarei daune. In aceste cazuri exista diferente foarte mari intre sume, nefiind similar un procent din valoarea daunei cu un procent din suma asigurata.

Recomandarile celor specializati in domeniu sunt ca la incheierea unei polite de asigurare Casco sa fie avuta in vedere o fransiza ca procent din suma asigurata. In momentul de fata, majoritatea asiguratorilor au impus fransiza fixa, care se situeaza in jurul valorii de 100 de euro. Avantajos pare pentru cei care nu doresc sa riste plata unei sume mari in caz de daune majore.

Fransiza nu trebuie inteleasa ca o taxa suplimentara adaugata la polita Casco, ci doar o metoda de a introduce ideea de responsabilitate in randul soferilor. Se considera ca acestia vor fi mai prudenti in trafic, daca stiu ca in caz de accident au de platit o suma de bani.

Asigurare Casco

CASCO este o asigurare auto care acopera daunele pentru propriul vehicul. Pe baza Casco, societatea de asigurare plateste despagubiri pentru avariile accidentale (partiale sau totale) si/sau furtul (partial sau total) suferite de vehiculul asigurat si inscris in polita de asigurare.

Exista mai multe optiuni la achizitionarea unei polite de asigurare Casco, legat de riscurile acoperite sau asiguratorul ales.

Toate drepturile si obligatiile ca asigurat ale posesorului de vehicul si ale societatii de asigurare se regasesc in contractul de asigurare Casco incheiat.

Conditiile de asigurare CASCO variaza de la o societate de asigurare la alta, atat in ceea ce priveste riscurile asigurate, riscurile excluse, valoarea fransizei (daca este cazul), cat si in ceea ce priveste primele de asigurare si conditiile de plata a acestora. Pentru a compara valorile primelor de asigurare la societati diferite este necesar ca si serviciile oferite sa fie comparabile.

Asigurarea casco acopera daunele provocate de caderi de obiecte, avarii provocate de furtuni, inundatii, avalanse, explozii, precum si pagube cauzate de incercarea salvarii autovehiculului sau provocate pieselor in timpul demontarii acestora. Asigurarea Casco poate acoperi furtul total al autovehiculului, precum si furtul unor parti componente si acopera distrugerile provocate de hoti in cazul tentativei de furt.

Este necesara parcurgerea cu atentie a clauzelor contractuale, mai ales a celor referitoare la riscurile acoperite in asigurare, excluderi, valoarea fransizei, proceduri de avizare si lichidare a daunei.

Asigurari tip Casco se pot incheia pentru autoturisme, chiar si pentru motociclete, scutere sau ATV-uri.

Fransiza este partea daunei suportate (calculata ca procent din suma asigurata sau o suma fixa) de catre asigurat. La asigurarile Casco, fransizele se practica mai ales pentru riscul de furt, optional pentru avarii partiale si totale. Scopul este de a creste grija proprietarului fata de autovehiculul asigurat, incercand sa limiteze astfel cazurile de dauna. Cu cat este mai mare fransiza, cu atat va fi mai mica prima de asigurare.

Fransizele se calculeaza ca o valoare fixa sau procent din suma asigurata, aplicate fiecarei daune in parte sau ca procent din valoarea fiecarei daune.

Despagubirea se va face in limita sumei asigurate. Stabilirea cuantumului despagubirilor se face de catre asigurator in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat. Suma despagubita este egala cu costul reparatiilor partilor avariate ori cu costul de inlocuire al acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, demontare si montare, precum si TVA inclus, din care se scade valoarea eventualelor deseuri.

Avaria totala se declara de catre asigurator in baza unui memoriu tehnic sau deviz provizoriu de reparatie de la atelierul de reparatii agreat. In cazul in care nu este multumit de suma propusa de asigurator, asiguratul poate cauta pe cont propriu alte surse: cimitire de masini, fier vechi, anunturi in ziar, urmand sa negocieze ulterior cu negociatorul pentru o suma acceptabila pentru ambele parti.

In cazul unui furt total, asiguratorul va astepta raspunsul politiei (constatarea si descoperirea autorilor furtului) si in cazul in care asiguratul pune la dispozitie toata documentatia necesara, conform politei, asiguratorul va plati despagubirea, adica suma asigurata minus fransiza si ratele ramase de achitat din polita.

In cazul in care optezi pentru un CASCO ieftin, trebuie sa fii foarte atent la toate detaliile ce tin de riscurile asigurate, dar trebuie sa cauti informatii referitoare la compania de asigurari pentru a nu avea parte de surprize neplacute. Criteriile importante in alegerea companiei sunt: rapiditatea platii despagubirilor, calitatea serviciilor oferite, sediul agentiilor (sa nu fie unul dubios), programul, daca mai ai cunostinte ce detin informatii despre aceasta.

In momentul in care CASCO este ieftin ai putea avea neplaceri mai tarziu, iar bucuria ta ca ai facut o afacere buna sa fie de scurta durata. Consecintele alegerii unui CASCO ieftin ar putea fi urmatoarele: sa pierzi mult timp din cauza rezolvarii dosarelor datorat din pricina lipsei de angajati, sa aiba ca parteneri service-uri ce ofera servicii de o calitate indoielnica, sa plateasca despagubirea cu mare intarziere.

Trebuie sa te informezi temeinic inainte de a incheia o asigurare CASCO deoarece exista riscuri pe care aceasta nu le acopera. In cele mai multe cazuri nu sunt acoperite daunele ce rezulta din urmatoarele situatii: cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce, cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula, cand avariile sunt produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia; furtul cu chei potrivite, CASCO despagubind doar furtul prin efractie (cand exista urme de patrundere fortata).

Pentru a evita toate aceste neplaceri, cere cat mai multe detalii de la agentul asigurator!

Soferilor incepatori le recomand sa incheie o asigurare CASCO mai ales in primii doi ani de sofat, pentru ca aceasta este perioada cea mai grea in care te obisnuiesti cu masina, incepi sa o cunosti, dar si pentru ca traficul se aseamana cu o jungla unde te poti trezi in orice clipa cu o liana peste parbriz.

La prima vedere pare complicat, dar foarte important este sa alegi o companie care iti confera incredere si pe care stii ca te poti baza cand ai probleme. Astfel te poti urca linistit la volan si bucuria de a conduce masina mult visata nu va fi tulburata nici macar de accidentele rutiere sau de zgarieturile produse in parcarile imposible din orasele din tara, mai ales daca nu stai foarte bine la capitolul orientare.