Tarife RCA

Trebuie sa recunoastem cu totii, cand trebuie sa cumparam un obiect pentru casa ne dorim sa-l achizitionam la cel mai mic pret de pe piata, daca este posibil. Atunci ne putem mandri ca am facut o "afacere buna”. La fel se intampla si cand vine vorba de polita RCA. Societatile de asigurare ne incanta cu diverse tarife RCA. Unii asiguratori vin in intampinarea nevoilor clientilor sai cu diverse tarife RCA, stabilite in functie de profilul clientului, varsta, resedinta, capacitatea cilindrica a autovehiculului sau de domeniul de activitate. Evident, ne dorim sa luam decizia cea mai buna, iar pentru asta trebuie sa fim corect informati.

In primul rand, trebuie sa stiti ca tarifele RCA ale fiecarui asigurator in parte sunt notificate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Acestea trebuie sa contina primele de asigurare de baza, stabilite de catre asigurator, pe categorii de vehicule, precum si intregul sistem de corectare a primei de asigurare de baza in functie de propriile criterii stabilite pentru cresterea / descresterea primelor de asigurare. 

Conform legislatiei, asiguratorii au obligatia de a stabili tarife RCA pe perioade de un an. Sistemul impus de Comisia de supraveghere a Asigurarilor permite acordarea unor reduceri cumulate pana la un nivel de maximum 25%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si celor stabilite prin sistemul bonus-malus.

Tarife RCA - sistemul bonus-malus

Tarifarea asigurarilor RCA trebuie sa contina sistemul bonus-malus. Acest sistem este format din 14 clase de Bonus (adica de reduceri) si 8 clase de Malus (adica de penalizari). Daca pe polita ta RCA vei gasi scris B0 atunci inseamna ca nu ai primit nicio reducere din acest sistem. De obicei, se intampla cand masina este recent inmatriculata si nu apari in sistem inscris cu alt autovehicul. Dupa fiecare reinoire a RCA-ului vei urca pe clasa de bonusuri pana la B14, care inseamna o reducere de 50% din tariful asiguratorului.

Tarife RCA mari, despagubiri mari

Cresterea primelor de asigurare atrage cu sine si cresterea obligatorie a despagubirilor maxime ce pot fi platite de societatile de asigurare. In acest an, despagubirea maxima pentru daune materiale creste de la 750.000 de euro (anul trecut) la 1 milion de euro, indiferent de numarul de parti implicate. In situatiile in care ne confruntam cu vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul de persoane prejudiciate, despagubirile maxime pot ajunge pana la 5 milioane de euro. 

Daca in unul si acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in polita RCA, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecarei persoane.

Tarifarea asigurarilor se face dupa o evaluare a bunului ce se asigura. Niciun bun nu poate fi asigurat fara cunoasterea prealabila a valorii reale a acestuia, deoarece, in caz de daune, despagubirea de asigurare pe care o acorda societatea de asigurari se determina pe baza valorii bunului cuprins in asigurare. Operatiunile de evaluare se realizeaza cu mare atentie pentru a nu da nastere unor fenomene de supra sau sub evaluare.