Asigurari RCA

Iti place viteza, chiar si in oras? Obisnuiesti sa treci pe culoarea galbena a semaforului, chiar aproape pe rosu? Intri cu viteza in intersectii? Daca ai raspuns ”da” la cel putin una dintre intrebari, trebuie sa tii cont ca la repercursiunile producerii unui accident auto intra si majorarea valorii RCA-ului. Daca pana acum, atunci cand te faceai vinovat de producerea unui accident, pierdeai puncte, permisul sau luai amenda, in cazurile fericite, de acum trebuie sa te gandesti ca vei plati mai mult si cand inchei asigurari RCA din cauza introducerii sistemului bonus-malus.

 

Sistemul bonus-malus este o metoda de responsabilizare a conducatorilor auto care a fost pus in aplicare in 2010. Sistemul bonus-malus functioneaza pe doua principii. Primul principiu al sistemului este acela de "bonus", adica se acorda reduceri la asigurarea RCA soferilor care nu au fost vinovati de producerea de accidente in ultimul an. 

Al doilea principiu al sistemului bonus-malus este acela al penalizarii conducatorilor auto care au provocat accidente in ultimul an. Aceste principii se traduc prin faptul ca atunci cand vor incheia asigurari RCA, proprietarii de autovehicule vor avea neplacuta surpriza sa constate ca vor plati in plus pentru toate neglijentele, neatentiile si excesele de la volan.

Pana in prezent, soferii vinovati apelau la constatarea amiabila ca varianta de a scapa de amenda. Acum, cel care il va trage la raspundere pe cel care calca pedala de acceleratie este chiar asiguratorul. Conduceti cu prudenta, caci nu mai puteti scapa de majorare, in cazul in care ati produs un accident, doar schimband compania de asigurari RCA, deoarece bazele de date au fost uniformizate si toti asiguratorii au acces la informatiile furnizate de CEDAM despre "cazierul" rutier al fiecarui posesor de autovehicul. 

Singura portita de scapare ar fi ca in momentul in care vreti sa incheiati asigurarea obligatorie, interogarea bazei de date CEDAM sa nu poata fi efectuata din motive tehnice, situatie in care asiguratul va declara pe proprie raspundere daca a provocat sau nu vreun accident auto pe parcursul ultimului an.

In prezent, exista 14 clase de bonus si opt clase de malus, fiecare avand criteriile ei de reduceri, respectiv de penalizari. Sistemul da posibilitatea soferului ca dupa un an de zile in care nu a produs nicio dauna sa beneficieze de 10% din valoarea politei, iar dupa sapte ani consecutivi, sa atinga clasa maxima de reducere de 50% din valoarea taxei afisate de asigurator.

La polul  opus, daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune, asiguratii sunt penalizati cu majorarea cu un anumit procent a primei de asigurare. Spre exemplu, pentru o singura dauna provocata, asiguratul va plati o majorare a primei de asigurare de 30%.

Sistemul bonus malus a fost implementat deoarece piata romaneasca de asigurari mergea in pierdere, inregistrand cel de-al patrulea an consecutiv de neprofitabilitate, la care cea mai mare contributie si-au adus-o asigurarile auto. Acum, ramane de vazut numai daca sanctionarea soferilor prin majorarea primei de asigurare va fi suficienta si eficienta pentru o mai buna disciplina in trafic.