MARSH: Nicio crestere imediata a costurilor cu asigurarile

 

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-28 14:13:15

In ciuda nivelului record de daune, au fost foarte putine schimbari in piata globala de asigurari in primul trimestru din 2011 in conditiile in care asiguratorii se arata foarte dispusi sa coteze pentru business nou, conform raportului Marsh asupra pietelor globale de asigurari, a anuntat brokerul intr-un comunicat. 
In plus, reduceri de pret pe segmentul de asigurari de proprietati se mai pot obtine, chiar daca ceva mai greu. Organizatiile cu expunere la riscurile catastrofale, in special cele situate in regiunile recent afectate de dezastre, vor resimti, totusi, cresteri ale costurilor cu asigurarile la reinnoirea programelor lor de asigurare.
In ciuda lipsei unor schimbari majore in piata, bugetele multor asiguratori si reasiguratori destinate daunelor catastrofale au fost serios erodate, daca nu chiar depasite, datorita daunelor din primul trimestru cum ar fi inundatiile din Australia, cutremurul din Noua Zeelanda si cutremurul, tsunamiul si dezastrul nuclear japonez din 11 martie. Conform raportului Marsh, noi daune de ordin catastrofal vor avea un impact clar asupra primelor de asigurare.
“Piata globala de asigurari este sub o mare presiune, mai ales daca ne gandim ca urmeaza sezonul uraganelor din Statele Unite, iar previziunile spun ca va fi un an activ din acest punct de vedere”, a explicat Nicholas Bacon, CEO al Bowring Marsh. “Un nou val de daune catastrofale ar avea un efect direct asupra capitalului de care dispun reasiguratorii, ceea ce ar impinge costurile in sus”, a adaugat oficialul citat.
“Avand in vedere aceste schimbari fundamentale in piata, nu mai exista conditiile propice pentru continuarea tendintei de ieftinire a asigurarilor la nivel global”, a explicat Bacon.
Raportul Marsh a identificat si faptul ca datorita pierderilor din primele trei luni ale anului, asiguratorii subliniaza importanta unor informatii de subscriere clare pentru a putea face previziuni corecte. Spre exemplu, asiguratorii sunt foarte atenti la informatiile legate de acoperirea “intreruperea activitatii – pierdere de profit”.
“Mai mult ca oricand, determinant pentru costul total de transfer al riscului va fi tipul de organizatie asigurata si particularitatile activitatii sale. Organizatiile care vor avea de castigat din acest punct de vedere sunt cele care au o politica de mangement de risc mai buna si in ton cu riscurile de astazi”, a explicat Cristian Fugaciu, director general Marsh Romania.
Din cauza intreruperilor in lanturile de furnizori cauzate de dezastrul din Japonia, multe companii sunt puse in situatia de a-si reanaliza vulnerabilitatile si programele de management de risc.
“Evenimentele din Japonia au adus in atentie zonele de risc neacoperite de foarte multe companii. Acestea trebuie acum sa faca o analiza de 360 de grade a intregului lant de furnizori pentru indentificarea riscurilor operationale, ale celor legate de cerere si oferta si impactul financiar in caz de dezastru”, a explicat Cristian Fugaciu.
“Firmele care cauta sa-si distribuie produsele si serviciile repede, bine si cat mai ieftin, dar uita sa se protejeze impotriva evenimentelor dezastruoase pun in pericol viitorul companiei”, adauga oficialul Marsh Romania.