India ar putea deveni a treia mare piata a asigurarilor din lume

 

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-28 14:18:05

India ar putea deveni cea de a treia mare piata a asigurarilor din lume, dupa China si Statele Unite, potrivit unui raport al companiei Boston Consulting Group (BCG), scrie Financial Times. Insa, in timp ce preturile politelor avanseaza rapid, industria se confrunta cu un nivel mare al fraudelor si cu un managementului slab, iar pierderile asiguratorilor sunt, de asemenea, in crestere. 
In India, rata de penetrare a asigurarilor a ajuns la un nivel record in 2010, in timp ce totalul primelor platite de populatia acestei tari a ajuns la 66.8 miliarde dolari. In acelasi timp, industria a acumulat pierderi de 10 miliarde dolari, in perioada 2001 – 2010, arata raportul BCG. Asigurarile de sanatate si auto au generat cele mai mari deficite in aceasta perioada, cumuland 65% din pierderi.
In ciuda acestor pierderi, India este pe drumul de a ajunge cea de a treia mare piata a asigurarilor din lume, dupa China si SUA. Astfel, Boston Consulting Group estimeaza ca valoare primelor totala a primelor va ajunge la finele acestui deceniu la 498,7 miliarde dolari.
Incepand cu anul 2001, de cand India a liberalizat partial piata asigurarilor, industria a trecut prin schimbari majore. Peste 45 dintre asiguratorii din acesta tara au dezvoltat polite noi, precum cele auto care includ si asistenta rutiere si pentru accidente, si au oferit contracte mai bune, cu beneficii suplimentare.
Crestere de 18-20%, pe an
In ultimul deceniu, numarul de polite de asigurare de viata din Indua a crescut de 12 ori, in timp ce numarul de asigurari de sanatate au avut un avans de 25 de ori. Acest trend de crestere va continua si in urmatorii ani. Potrivit raportului citat, piata asigurarilor de viata va avansa cu 20-22% pe an, in urmatorii zece ani, in timp ce asigurarile generale vor avea o rata anual de crestere de 18-20%.
Totusi, raportul BCG mai precizeaza ca preturile asigurarilor din India sunt “substantial mai mari” fata de nivelul mondial. Cazurile de frauda si lipsa unui sistem de management performant sunt principalele motive pentru care preturile sunt ridicate. Astfel, numarul cererilor de despagubire din ultimii cinci ani, au ramas la un nivel de 80-85%, comparativ cu valoare internationala de referinte de 60-70%.
Preturile diferite pentru cei care au asigurare de sanatate
Raportul a mai constatat ca, de exemplu, in sectorul de sanatate, doctorii si altii furnizori au tarife diferite pentru persoanele care detin o asigurare medicale si pentru cei care nu au. In plus sectorul auto se confrunta cu o rata mare de accidente simulate. Toate acestea duc la o crestere a preturilor asigurarilor. In acelasi timp, asigurarile de raspundere civila sunt tinute la un nivel scazut, in mod artificial, de catre Guvernul Indiei. Prin urmare, marjele de profit ale asiguratorilor sunt afectate, iar acestia prefera sa tina primele la un nivel ridicat.