Cutremurul din Japonia loveste si companiile de asigurari si reasigurari din Europa

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-28 15:08:01

Actiunile companiilor de asigurare si de reasigurare din Europa au inregistrat un declin important, dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur de 8,9 grade, potrivit Reuters.
Cutremurul din largul coastei de nord-est a Japoniei a declansat un tsunami de 10 metri, care a distrus nave, case si cladiri agricole.
Reasiguratorii, cei mai afectati
Reasiguratorii companiilor care au expunere pe cutremul din Japonia au avut cel mai mult de suferit. Astfel, primii mari trei jucatori de pe piata, Munchen Re, Swiss Re si Hannover Re au avut un declin al actiunilor de peste 5 puncte procentuale, iar grupul francez Scor a inregistrat o scadere de 6,5%.
Reasiguratorii au declarat ca este prea devreme pentru a estima daunele.
„Noi nu suntem in masura sa spunem nimic, in acest moment. Situatia este inca neclara”, a declarat Tom Armitage, purtator de cuvant al Swiss Re, adaugand ca Japonia este una dintre pietele de top ale companiei.
Munchen Re si Swiss Re au spus ca indundatiile din Australia si cutremurul din Noua Zeelanda, din februarie, au epuizat deja bugetele lor anuale pentru daunele determinat de catastrofe naturale.
Daca daunele vor fi atat de mari incat sa afecteze capitalul de baza al reasiguratorilor, primele vor creste sau se vor modifica preturile pentru anumite riscuri, potrivit unui anunt al Credit Suisse.
Munich Re, cel mai mare reasigurator din lume, a anunta joi (10.03.2011) ca este posibil sa nu atinga tinta de profit de 2,4 miliarde de euro, daca daunele cerute nu scad.
“Posibilul cutremur din Japonia reprezinta un risc semnificativ pentru Munich Re”, a declarat Torsten Jeworrek, membru in Consiliu de Administratie al companiei, joi, cu cateva ore inainte de producerea cutremurului.
Swiss Re are venituri de aproximativ 688 milioane dolari din Japonia, comparativ cu 25 miliarde dolari la nivel global, a spus purtatorul de cuvant al companiei.
Si asiguratorii europeni au avut de suferit

De asemenea si companiile de asigurare au fost afectate de cutremurul din Japonia. Astfel, indexul companiilor de asigurare din Europa a scazut cu 2,6%.
Insa, analistii afirma ca nu toate companiile au o expunere semnificativa pe aceasta casatrofa naturala. “In acest moment este doar o reactie a pietelor, dupa aceea se pune accent doar pe expunerile reale a companiilor”, a spus analistul Joshua Raymond
Companiile de asigurari din Germania, Franta si Marea Britanie au avut cele mai mari scaderi. Astfel, actiunile Aviva, Allianz si Axa au avut un declin de 2,5%. Titlutile Prudential, cel mai mare asigurator britanic, au avut o scadere de 2 puncte procentuale.
Sursa foto: The Independent