Constantinescu, UNSAR:Trecerea la Solvency II, un efort financiar al asiguratorilor de zeci de milioane de euro

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-28 14:17:21

Trecerea la directiva Solvency II, care prevede revizuirea modului de calcul al solvabilitatii si al standardelor de management al riscului pentru industria europeana de asigurari va insemna pentru companiile de profil un efort tehnic, dar mai ales financiar, a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
“Trecerea la Solvency II va insemna un efort tehnic si financiar enorm pentru companiile de asigurari. Modificarile, daca nu cumva chiar schimbarile totale, vor interveni la softurile folosite de companii. Practic, vorbim de modificari care presupun eforturi financiare de zeci de milioane de euro”, a declarat presedintele UNSAR, in cadrul unui seminar organizat de Uniune.
Directiva Solvency II a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noimebrie 2009. Comisia Europeana elaboreaz in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate pana la finalul acestui an. Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din toate statele membre UE pana la 31 decembrie 2012.
“Noul regim de solvabilitate va fi unul dintre pilonii care va sustine, pe termen mediu si lung, reintrarea pietei de asigurari din Romania pe o tendinta de crestere mai consistenta decat avansul pe care il va inregistra economia. Aceasta evolutie va fi posibila pentru ca Solvency II va insemna bani mai multi injectati in industrie, transparenta sporita si reguli prudentiale mai stricte. Implementarea acestui regim de solvabilitate va inf luenta toate procesele operationale ale industriei d e asigurari, va ajuta la consolidarea pietei si ii va aduce acesteia un plus de credibilitate in fata consumatorilor de produse de asigurari”, a concluzionat Cristian Constantinescu.