Brazilia si Argentina, presate de asiguratorii straini sa renunte la noile reglementari

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-28 14:05:51

Brazilia si Argentina sunt presate de asiguratorii straini sa renunte la noile reglementari, prin care se restrictioneata reasigurarea in afara tarilor. 
Reglementarile care au fost implementate luna trecuta in Brazilia cer asiguratorilor ca cel putin 40% din toate contractele de reasigurare sa fie realizate la o companie locala, potrivit Financial Times. De asemenea, asiguratorii nu pot sa faca reasigurari in cadrul grupului international din care fac parte.
De asemenea, Statele Unite, Uniuniea Europeana si Japonia au initiat discutii informale cu Argentina, primul pas in depunerea unei plangeri la Organizatia Mondiala a Comertului, privind o decizie din luna februarie prin care se controleaza politele de reasigurare de peste mari.
“Aceasta este o reintoarcere nefericta la politicile economice din America Latina din anii 1930 si 1940, cand s-au stabilit cele mai mari monopoluri de stat”, a declarat Brad Smith, din cadrul American Council of Life Insurers.
In cazul Braziliei, piata asigurarilor a fost liberalizata in anul 2007, cand s-a permis intratea pe piata a unor companii de reasigurare internationale, care sa concureze cu reasiguratorul IRB, controlat de stat.
De atunci, industria a crescut rapid, iar concureta a fost asigurata de intrarea pe piata a unor companii de reasigurare si asigurare, precum Swiss ReZurich Financial sau Chartis.
IRB a pierdut cota de piata, fapt ce a determinat Guvernul sa introduca noile reglementari.
Asociatiile internationale ale asiguratorilor spun ca aceste reglementari din Brazilia si Argentina nu sunt in conformitate cu principiile industrie de reasigurari care cer ca riscurile sa fie distribuite la nivel global, nu doar intr-a anumita zone.
De asemenea, asiguratorii din afara Braziliei spun ca regulile ar putea conduce la cresterea primelor de asigurare din acesta tara.