Rezultatele QIS 5 : Asiguratorii europeni au o situatie financiara consolidata, in ciuda dificultatilor din piata

 

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-28 14:51:01

Robustetea industriei de asigurari europene a fost demonstrata de rezultatele celui de-al cincilea si ultimul studiu de impact cantitativ cuprinzator, QIS 5, rezultate ce vor contribui la remodelarea viitoarelor reglementari ale Uniunii Europene cu privire la regimul de solvabilitate Solvency II, din domeniul asigurarilor explicat Uniunea Societatilor de Asigurare si Reasigrare din Romania (UNSAR).
Exercitiul QIS 5 s-a desfasurat in intervalul august-noiembrie 2010, iar rezultatele acestuia au fost publicate de catre Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) in data de 14 martie.
La acest studiu au fost invitate sa participe toate companiile de asigurari si reasigurari din Europa, inclusiv cele captive. Prin intermediul QIS 5 s-au analizat informatiile cu privire la gradul de lichiditate a primelor, limitele de risc si s-au realizat proiectii despre profit.
Rezultatele QIS 5 evidentiaza puternica pozitie financiara a asiguratorilor europeni, in ciuda unui mediu de piata dificil si arata ca nivelurile de capital testate conform cerintelor de capital din noul regim de solvabilitate raman solide.
In opinia federatiei asiguratorilor europeni (CEA), trebuie operate corectii esentiale asupra masurilor de punere in aplicare a regimului de solvabilitate Solvency II, daca se doreste mentinerea asiguratorilor europeni la un nivel de soliditate si competitivitate ridicat.
“EIOPA si Comisia Europeana au recunoscut ca, in ciuda perfomantelor industriei de asigurari dupa studiul QIS 5, trebuie realizate ajustari ale unor masuri de implementare ale Solvency II. Comisia Europeana este de acord ca trebuie abordata problema sensibilitatii cadrului de reglementare Solvency II raportat la volatilitatea pietei”, a spus Tommy Persson, presedinte al CEA.
De asemenea, CEA, EIOPA si Comisia Europeana, sunt de acord ca un element cheie il constitue complexitatea unor estimari si cerinte. “Aceasta complexitate trebuie dezbatuta pentru a ne asigura ca regimul Solvency II este functional pentru toti jucatorii de pe piata, dar mai ales pentru companiile de mici dimensiuni", a mai spus Persson.
Astfel, conform EIOPA, trebuie insistat pe recalibrarea modulului de asigurari generale, clasa riscuri de catastrofa naturala, care actualmente se desfasoara pe o cerinta excesiva de capital, neconforma cu nivelele stabilite prin Directiva Cadru.
Mai mult, CEA ramane preocupata de abordarea cu privire la tratamentul afacerilor pe termen lung si al garantiilor. Federatia asiguratorilor europeni este pregatita sa conlucreze cu Comisia Europeana (CE) si supraveghetorii pentru a gasi solutii care sa permita asiguratorilor sa ofere instrumente de economisire pe termen lung, astfel incat sa elimine riscul provocarii neintentionate a unor dezechilibre la nivel social si macro-economic. In aceasta privinta, se simte nevoia unor ajustari la formula standard de implementare a Solvency II.
Presedintele CEA a subliniat ca Solvency II este un regim de solvabilitate inovatoar care ar trebui sa consolideze pozitia industriei europene de asigurari. "Prin urmare, este imperativ sa obtinem dreptul la un cadru de reglementare adecvat. Este important ca mai intai sa se gaseasca solutii pentru toate problemele care au fost identificate si abia apoi ar trebui sa se discute masurile tranzitorii corespunzatoare", a precizat Persson.
Directiva Solvency II a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noiembrie 2009. CE elaboreaza in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate a fi prezentate pana la sfarsitul acestui an. Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din toate statele membre ale UE pana la 31 decembrie 2012.