Industria asigurarilor trebuie sa dobandeasca un rol mult mai important in societatea romaneasca

 

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-28 14:11:00

Desi situata intr-o zona cu expunere ridicata la riscuri de catastrofe naturale, Romania are un nivel redus de protectie financiara impotriva acestor risc, publicatie de informare publica pe teme de management al riscurilor, a anuntat astazi asiguratorul.

 

 

 

Statisticile referitoare la producerea riscurilor catastrofice la nivel mondial arata ca 2010 si primele trei luni din 2011 a fost o perioada extrem de „incarcata” in ceea ce priveste producerea de catastrofe naturale la nivel mondial. Discutam despre un numar de peste 20 de cutremure cu intensitate mai mare de 7 pe scara Richter produse pe parcursul anului 2010, care au generat peste 225.000 de victime si pierderi economice de cateva zeci de miliarde de euro.

 

Acestora li se adauga seismele intamplate in primul trimestru din 2011, respectiv in data de 21 februarie in Noua Zeelanda si in 11 martie, in Japonia. In plus, an de an, zone geografice intinse din Europa sunt afectate de inundatii, producand pagube semnificative.

 

In fata unor asemenea evenimente nu putem ramane indiferenti, in conditiile in care Romania nu este nicidecum situata intr-o regiune inactiva sub aspectul producerii riscurilor catastrofice. Dimpotriva, mai ales in ceea ce priveste riscul de cutremur – dar si pe cele de inundatii si chiar alunecari de teren – este binecunoscut faptul ca tara noastra are una dintre cele mai ridicate expuneri din intreaga Europa. Iar Bucurestiul este considerata a fi capitala europeana cea mai vulnerabila la riscul de cutremur.


Acesta este contextul in care Allianz-Tiriac isi propune sa vina in intampinarea nevoii de informare a publicului din Romania, lansand o noua publicatie „Zona de siguranta” – care va aborda subiecte legate de managementul riscurilor, in masura sa ajute cititorul sa constientizeze riscurile care-i ameninta averea, familia, viitorul, sa fie cat mai bine pregatit pentru a le face fata, sa identifice solutiile potrivite pentru a fi cu adevarat protejat.
Prima editie a acestei publicatii are ca principala tema riscul de cutremur, in legatura cu care ofera o serie de informatii relevante – de la statistici generale referitoare la incidenta acestui risc la nivel mondial, pana la recomandari ce pot fi foarte utile pentru o buna pregatire prealabila pentru a face fata unui seism puternic.
Nu in ultimul rand, in „Zona de siguranta” pot fi gasite informatii de baza cu privire la modul in care politele de asigurare functioneaza ca instrumente de protectie extrem de eficiente impotriva efectelor financiare devastatoare pe care le poate produce un cutremur.
Noi consideram ca este nevoie ca publicul din Romania sa aiba acces la asemenea informatii, in contextul in care tara noastra are un grad ridicat de vulnerabilitate la riscul de cutremur”, declara Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac. “Sa nu uitam ca aproape 60% din totalul gospodariilor populatiei sunt situate in zone in care seisme puternice produse in Vrancea propaga unde de soc in masura sa genereze pagube semnificative.

Cu toate acestea, numarul locuintelor asigurate este inca foarte redus. Si, in consecinta, rolul industriei locale a asigurarilor de a reprezenta un pilon de sustinere a echilibrelor financiare in cazul producerii de catastrofe naturale este limitat.

 

Chiar si asa, Allianz-Triac este, in acest moment, in masura sa acorde – in mod direct, din resurse proprii si in baza contractelor de reasigurare - despagubiri de circa 350 milioane de euro pentru pagube generate locuintelor asigurate din portofoliul actual al companiei de un eventual cutremur (la care se adauga inca aproximativ jumatate de miliard de euro pentru potentiale pagube inregistrate de agentii economici asigurati la Allianz-Tiriac).


Extrapoland acest scenariu la nivelul intregului fond de locuinte din Romania, discutam despre un cutremur care ar genera doar la gospodariile populatiei pagube totale a caror refacere ar necesita fonduri echivalente cu circa 8-10% din Produsul Intern Brut al tarii. Iar valoarea totala a daunelor ar fi de cel putin doua ori mai mari, daca includem si pagubele care s-ar inregistra in economie, la nivelul infrastructurii si activelor statului.
Conform estimarilor Allianz-Tiriac, gradul de cuprindere in asigurarea facultativa a cladirilor aflate in proprietate privata (reprezentat de numarul de locuinte asigurate raportat la numarul total de locuinte existente) nu depaseste 20%. in acelasi timp, multe dintre contractele de asigurare in vigoare au sume asigurate mult inferioare valorii reale de reconstructie a caselor.

Situatia s-a reflectat nu mai departe decat in vara anului trecut, atunci cand inundatiile au afectat succesiv zone intinse de pe aproape intreg teritoriul Romaniei. Ne amintim ca inundatiile din lunile iunie-iulie 2010 au afectat 481 de localitati din 37 de judete. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuintele lor; circa 4.000 de gospodarii au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. in total, pagubele produse de inundatiile din vara lui 2010 se ridica la peste 875 milioane de euro, conform evaluarilor facute de autoritati.

 

Numai 2-2,5% din aceasta suma a fost acordata drept despagubiri de catre asiguratori pentru pagube produse de inundatiile din vara anului trecut.


Capacitatea de interventie a statului pentru refacerea locuintelor in cazul producerii catastrofelor naturale este, la randul ei, limitata. Dincolo de minime actiuni de asistenta sociala menite sa ajute populatia afectata sa depaseasca socul, proprietarii de locuinte nu trebuie sa se astepte la sustinere substantiala din partea statului. De fapt, oricat de mult si-ar dori sa intervina autoritatile, trebuie sa fim realisti: vorbim, in cazul unui cutremur de intensitate mare, de pagube la locuinte reprezentand 20-25% din totalul veniturilor atrase de stat timp de un an intreg la bugetul consolidat. Prioritatile de reconstructie vor fi reprezentate de elementele de infrastructura, pentru care, oricum, va trebui gasite surse alternative de finantare”, subliniaza Rangam Bir.

Atunci cand vorbim despre riscuri cu impact semnificativ in ceea ce priveste daunele provocate la nivelul fondului de locuinte, nu putem omite, de asemenea, incendiul. Pagubele produse de acest risc gospodariilor populatiei se ridica la valori de cel putin cateva zeci de milioane de euro, anual. in fiecare zi, in Romania focul afecteaza, in medie, 15-16 locuinte. Pe parcursul anului 2010, peste 5.600 de gospodarii au fost afectate de incendii, iar daca adaugam si anexele numarul depaseste 8.800.

 

Probabil ca cel putin 7.000 dintre proprietarii acestor circa 8.800 de gospodarii au avut si inca intampina dificultati serioase in a-si reechilibra bugetele dupa pagubele de mii sau chiar zeci de mii de euro produse de incendiu; si asta tocmai din cauza gradului redus de cuprindere in asigurare pentru locuinte inregistrat in Romania.


In timp ce in tara noastra – o zona cu expunere ridicata la riscuri de catastrofe naturale - numarul romanilor care aleg sa isi protejeze averea, casa, bunurile ramane la cote foarte reduse, la nivel mondial, industria asigurarilor isi asuma un rol din ce in ce mai important atunci cand este vorba de a interveni in sprijinul celor afectati de catastrofe naturale. Acest lucru este dovedit de faptul ca despagubirile platite de asiguratori pentru daune produse de catastrofe naturale s-au multiplicat de 8-10 ori in doar cateva decenii. Conform unui studiu dat publicitatii in luna martie de Allianz (<Allianz Risk Pulse: Focus Natural Catastrophes>), in 2010, industria de asigurari a acordat clientilor afectati de catastrofe naturale despagubiri de peste 40 de miliarde de dolari, fata de 4-5 miliarde de dolari, cat reprezentau, la nivel global, daunele asigurate platite anual de societatile de asigurari ca urmare a producerii de catastrofe naturale, in anii ’70-’80.
Dincolo de aspectul strict pecuniar al rolului asiguratorilor, aceasta industrie trebuie si poate sa contribuie la o mai buna intelegere a importantei pregatirii prealabile pentru situatiile producerii diferitelor riscuri, la o mai coerenta analiza a amenintarilor pe care catastrofele naturale, dar si clelalte riscuri, precum incendiul le reprezinta pentru averile, bunurile, viata si destinul fiecarei familii. Acesta este motivul pentru care Allianz-Tiriac ofera publicului din Romania "Zona de Siguranta".
Prin lansarea noii publicatii "Zona de Siguranta" am dorit sa facem un pas in directia constientizarii populatiei in ceea ce priveste nevoia de protectie in cazul producerii unor riscuri catastrofice. Si prin protectie ne referim nu doar la aceea financiara necesara atunci cand astfel de riscuri apar si produc pagube de cele mai multe ori considerabile, ci si la pregatirea efectiva a fiecaruia dintre noi si a propriei locuinte pentru a face fata producerii unui cutremur”, conchide Rangam Bir, CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.