De ce ne intereseaza pe toti trecerea la regimul de solvabilitate Solvency II?

 

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-28 14:13:58

Clientii companiilor de asigurari ar putea plati prime de asigurare mai mari dupa implentarea regimului de solvabilitate Solvency II, au declarat specialistii prezenti la un eveniment organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), in conditiile in care noile reglementari vor impune un tratament mai strict al riscurilor si deci cerinte mai mari de capital.
"Pericolul major al implementarii unor reglementari mai restrictive privind solvabilitatea companiilor de asigurari este cresterea pretului politelor. Clientul va fi protejat mai bine, dar produsele vor costa mai mult. Cresterea primelor de asigurare este inevitabila, discutia fiind cum putem limita aceasta crestere", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR.
Solvency II, care se va aplica din ianuarie 2013, inseamna o corelare mai stransa intre riscurile asumate si capitalul fiecarui asigurator, astfel ca in functie de profilul de risc anumite companii ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la actionari. Tinta Solvency II este ca cererile de capital pentru companiile mai riscante sa fie mai mari, iar pentru cele mai putin riscante mai mici.
Presedintel UNSAR a estimat ca asiguratorii locali vor cheltui cateva zeci de milioane de euro cu implementarea Solvency II, avand in vedere ca aplicarea noilor norme inseamna inclusiv modificarea sistemelor informatice.
Solvency II se va aplica societatilor care activeaza in UE si care inregistreaza prime brute subscrise de peste 5 milioane de euro pe an. La sfarsitul lui 2009 existau 26 de companii locale ale caror afaceri depaseau acest prag.
Reprezentantul UNSAR a mai precizat ca asiguratorii europeni vor pierde din competitivitate pe pietele externe dupa implementarea Solvency II pentru ca ceilalti jucatori nu trebuie sa respecte reglementari la fel de stricte.
Cele mai afectate de introducerea noilor reglementari vor fi companiile de asigurari generale, unde riscul de subscriere este dominant. El a mentionat ca va fi nevoie de capital suplimentar in special pe segmentul asigurarilor de riscuri catastrofale.
In acelasi timp, vicepresedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) Cornelia Coman considera ca implementarea noului regim european de solvabilitate, Solvency II, aplicabil de la 1 ianuarie 2013, va avea un impact redus asupra segmentului asigurarilor de viata.
"Nu ma astept ca impactul sa fie unul negativ, iar la nivel de companie implementarea este un exercitiiu destul de interesant, deoarece fiecare companie va trebui sa-si stabileasca apetitul pentru risc".
Solvency II va impune companiilor de asigurari o transparenta mai mare, intrucat acestea vor trebui sa faca publice informatii esentiale privind solvabilitatea si situatia lor financiara.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) s-a constituit in anul 1994 ca organizatie profesionala in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperari in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. In prezent, organizatia are 23 de membrii, care genereaza 95% din subscrierile totale ale industriei locale de profil.