CSA: Directiva Solvency II nu va avea un impact semnificativ asupra activelor asiguratorilor

 

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-28 14:49:26

Introducerea directivei europene Solvency II nu va avea un impact semificativ asupra activelor celor mai multi dintre asiguratorii din Romania. Totusi, noul regim de solvabilitate, considerat de specialisti si asiguratori mult mai complex decat cel actual, va determina reducerea valorii rezervelor tehnice si, in consecinta, cresterea fondurilor proprii ale companiilor de profil, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA), Angela Toncescu.
Caracteristica principala a Solvency II este aceea ca cerintele de capital pentru fiecare asigurator vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc, conform presedintelui CSA.
Aplicabil de la 1 ianuarie 2013, Solvency II reprezinta un set de directive europene care va modifica fundamental mai multe aspecte ale legislatiei europene din domeniul asigurarilor in privinta solvabilitatii.
Studiile QIS sunt simulari derulate de asiguratorii de pe pietele europene, pe baza de voluntariat, in scopul evaluarii impactului pe care Solvency II il va avea asupra resurselor lor financiare.
"Avand in vedere reprezentativitatea societatilor luate in considerare si rezultatele studiului QIS 5, se poate concluziona ca impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale majoritatii societatilor de asigurare din Romania nu va fi unul major. Va avea loc totodata o reducere a valorii rezervelor tehnice, indeosebi in cazul activitatii de asigurari de viata, si, in consecinta, se va inregistra o crestere a fondurilor proprii", a explicat Toncescu.
La studiul QIS 5 au participat 18 asiguratori romani care acopera 93,9% din primele subscrise aferente politelor de viata, respectiv 79,8% din primele subscrise aferente asigurarilor generale inregistrate in anul 2009.
"In acelasi timp, cerintele de capital pentru solvabilitate au crescut, mai ales in cazul activitatii de asigurari generale pentru care riscul de subscriere este dominant. Alta concluzie care se poate desprinde din rezultatele studiului este aceea ca numarul societatilor care ar fi nevoite sa isi ajusteze profilul de risc, pentru a respecta cerintele de capital pentru solvabilitate, nu este semnificativ", a spus Toncescu.
Toti participantii (asiguratorii din Romania, n.r.) la studiu indeplinesc conditiile privind cerintele minime de capital. "La nivel agregat, exista un surplus de capital de circa 398 milioane euro, chiar daca acesta a scazut cu 17,5%, comparativ cu nivelul determinat conform regimului de solvabilitate actual", a mai spus Toncescu.
Solvency II va introduce doua nivele de cerinte de capital, respectiv cerinte minime de capital (MCR) si cerinte de solvabilitate a capitalului (SCR).
"Daca fondurile proprii ale unei companii coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de retragere a autorizatiei. Daca insa acestea au scazut mai jos decat pragul cerintelor de solvabilitate a capitalului, autoritatea de supraveghere va fi determinata sa ia masuri de supraveghere conforme situatiei concrete in care se afla compania respectiva", potrivit presedintelui CSA.
Analiza s-a efectuat prin compararea rezultatelor obtinute conform specificatiilor tehnice ale QIS 5 cu rezultatele obtinute conform regimului actual de solvabilitate, avand ca data de referinta 31 decembrie 2009.
"Principala lectie invatata din QIS 5 este faptul ca un cadru de supraveghere prudent trebuie sa se bazeze pe cerinte de capital solide, cu o atentie deosebita acordata calitatii capitalului", a concluzionat Toncescu.
Pentru evaluarea impactului pe care noul regim de solvabilitate ar putea sa il produca asupra industriei europene de asigurari, Comisia Europeana (CE) a solicitat autoritatii europene pentru asigurari si pensii ocupationale (EIOPA) sa deruleze, din 2005, o serie de studii cantitative de impact, denumite QIS.