Asiguratorii internationali ar putea plati daune de 10 miliarde dolari in urma seismului din Japonia

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-28 15:07:29

Industria de asigurari ar putea plati daune de 10 miliarde de dolari in urma cutremului de vineri din Japonia, care a a declansat un tsunami de 10 metri, potrivit lui James Shuck, analist la Jefferies International, citat de Bloomberg.
Aceasta este al doilea cel mai mare seism din istorie, din punctul de vedere al costurilor, dupa cutremurul din anul 1994 care a lovit Northridge, Statele Unite si care a costat 15,3 miliarde dolari, conform datelor Swiss Re.
De asemenea, Meyer Shields, analist la Stifel Nicolaus este de parere ca daunele vor ajunge la 10 miliarde. “Industria va avea pierderi de 10 miliarde dolari, dupa ce unele costuri vor fi absorbite de asiguratorii japonezi si de guvernul nipon”, a spus aceasta. “Piata nipona este dominate de companii japoneze”, a explicat aceasta.
Cea mai mare parte a daunelor, platite de companiile nipone
Robert Hartwig, presedinte al Institutul de Informare al Asigurarilor, considera ca o mare parte din daune vor fi platit de companiile locale de asigurari si de reasiguratori.
Dezastru a cauzat o scadere de 2,3% a indexului Europe 500 Insurance, la 101,82 puncte de baza, cel mai mare declin inregistrat din august 2010. De asemenea, actiunile Scor SE , Swiss Re, Amlin Plc si Munich Re au scazut, iar cei patru reasiguratori au anuntat ca este prea devreme pentru a estima pierderile pentru industria asigurarilor.
“Acest dezastru va costa foarte mult”, a afirmat Christian Muschick, analist la Silvia Quandt & Cie. AG, adaugand ca Tokyo nu pare sa fi fost afectat foarte mult.
Un prim trimestru foarte dificil
Primul trimestru al anului este unul destul de dificil pentru asiguratori, care deja trebuie sa suporte daunele platite in urma cutremurului din Noua Zeelanda si in urma inundatiilor din Australia din luna decembrie si ianuarie. “A fost un prim trimestru foarte greu”, a declarat Paul Newsome, analist la Sandler O’Neill & Partners LP, adaugand ca au fost inregistrate un numar ridicat de dezastre naturale la nivel mondial.
Cutremurul si tsunami au devastate zona de nord a Japoniei. Aeroporturile au fost inchise, air trenurile suspendate, in timp ce 4 milioane de case au ramas fara energie electrica, potrviti Tokyo Electric Power Co. “Avand in vedere faptul ca linii de comunicare nu functioneaza, iar accesul in zona este foarte limitat este greu sa stim cu exactitate ce s-a intamplat cu clientii nostri”, a declarat Ken Davey, vice presedinte al asiguratorului Global. “Cred ca va mai dura cateva zile inainte sa luam contact cu clientii din acele zone”, a mai spus aceasta.
Daunele se vor imparti egal
Joy Ferneyhough, analist la Banco Espirito Santo de Investimento SA, afirma ca, probabil, daunele se vor imparti egal intre marii reasiguratori. “Sentimentul meu initial este ca acestdezastru nu va aduce pierderi uriase pentru industrie”, a spus aceasta. “Dezastrul va fi usor de gestionat, dar va avea un impact asupra castigurilor din 2011, insa nu va duce la majorarea preturilor”, a detaliat Joy Ferneyhough.
Divizia Chartis a asiguratorului american AIG detine aproximativ 13% din vanzarile de polite in Japonia, potrivit unui anunt al grupului.
Allianz SE, cel mai mare asigurator European, are o expunere “foarte mica” in Japonia, a anuntat un purtator de cuvant al companiei, Sabia Schwarzer.
Daune de 3 miliarde dolari, pentru cutremurul din 1995
Inainte de cutremurul de vineri, cel mai destructiv fenomen natural a lovit Japonia in anul 1995, cand asiguratorii au platit daune de 3 miliarde dolari, neajustate la inflatie. Seismul din 1995 a provocat pagube de 100 miliarde dolari, mult mai mult decat suna acoperita de asiguratori, intrucat infrastructura este rareori asigurata din cauza costurilor ridicate ale primelor din zonele predispuse la cutremure.
Rata de penetrare a asigurarilor este mica in Japonia, fata de alte tari din Occident, in special atunci cand este vorba despre industrie si de sectorul comerciale”, a declarat, intr-un e-mail, firma RMS. “Multe companii mici si mijlocii sunt complet neasigurate”, conform declaratiei companiei.
Anul trecut, asiguratorii au platit daune de 35 miliarde dolari pentru dezastre naturale
Costul de asigurare a dezastrelor naturale au crescut anul trecut cu mai mult de doua treimi, la 37 miliarde dolari, comparative cu 2009, potrivit Munich Re, cel mai mare asigurator din lume, citat de Bloomberg. Pierderile asiguratorilor in urma dezastrelor naturale au depasit anul trecut media anuala de 35 miliarde de dolari, din ultimii 10 ani, fata de 22 miliarde dolari in 2009. Per total, daunele s-au dublat, ajungand anul trecut la 130 miliarde dolari, comparativ cu anul precedent. “2010 a aratat riscurile majore cu care ne confruntam”, a spus Torsten Jeworrek, seful reasiguratorului germen.
Numarul castastrofelor naturale la nivel mondial a crescut anul trecut la 950, de la 900 in 2009, conform companiei germane.
Sursa foto: The News Tribune