Cum sunt stabilite tarifele RCA

 

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-30 10:11:52

Suma platita la incheierea unei asigurari de raspundere civila auto (RCA) nu reprezinta, asa cum s-ar putea crede, un tarif ce se adreseaza fiecarui sofer in parte. De fapt, compania de asigurari grupeaza clientii in functie de anumite caracteristici si stabileste pentru fiecare categorie in parte un tarif. 
Abia de curand valoarea primei in cadrul categoriei a inceput sa fie diferentiata luandu-se in calcul si istoricul accidentelor produse de conducatorii auto.
Atunci cand se apropie sezonul de reinnoire a politelor RCA, fiecare asigurator incepe sa-si analizeze portofoliul de clienti. Se realizeaza o segmentare mai mult sau mai putin complexa, in functie de:

 

    • marca autoturismului

 

    • model

 

    • capacitate cilindrica

 

    • localitatea de resedinta

 

    • detalii despre asigurat: persoana fizica/juridica, varsta, experienta la volan etc.

 


Se construiesc astfel categorii de genul: segmentul autoturisme cu capacitatea clindrica de 1600 cmc, conduse de asigurati persoane fizice cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, cu domiciliu in Bucuresti. 
Ulterior, persoanele responsabile cu stabilirea tarifelor analizeaza cum s-a comportat in anul sau semestrul precedent fiecare categorie in parte. La acest pas se tine cont in special de frecventa daunei si valoarea daunei medii – adica cate autoturisme din totalul celor asigurate de societate au provocat accidente si care a fost suma medie platita sub forma de despagubire.
Astfel, desi am fost soferi model, vom plati o prima mai mare daca mai multi soferi din localitatea noastra sau posesori ai unei marci de autoturism similare au produs accidente. Din aceasta perspectiva, cel mai rau ar fi sa se adevereasca ambele scenarii intrucat prima ar creste si mai mult.
Marja de profit a companiei iese din discutie

Dupa ce s-a stabilit tariful care ar trebui sa acopere eventualele daune, asiguratorul mai adauga un procent care sa acopere cheltuielile administrative ale companiei si, in teorie, o marja de profit. In Romania, intrucat piata asigurarilor RCA este neasezata, beneficiem inca de pe urma competitiei acerbe dintre societati. Asiguratorii au renuntat de mult sa mai adauge la tarif si o marja de profit. 
Spre exemplu, pe parcursul anului 2008, o companie platea in medie cate 150 de lei pentru fiecare 100 lei castigati de la client, suportand din buzunarul propriu diferenta. Desi intre timp tarifele au cunoscut majorari, ele continua sa nu acopere daunele platite si celelalte cheltuieli ale firmei. Este insa dificil de crezut ca situatia se va mentine si in anii urmatori, fiind asteptate noi cresteri ale valorii primelor de asigurare.
Cat platesc pentru RCA cetatenii altor state

Potrivit informatiilor furnizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de 1400 cmc, prima medie platita de o persoana fizica in Romania este de aproximativ 90-100 de euro pe an.
Pentru acelasi autoturism un ceh plateste 120 euro, un polonez minim 125 euro iar un bulgar in jur de 170 euro. Exista tari unde tarifele sunt insa mult mai mari. Astfel, in Spania se plateste pentru acceasi polita RCA 300 euro, in Grecia 400 euro iar in Italia chiar si 800 euro.
Valoarea primei medii aferente unei polite RCA si profitabilitatea ei pentru asiguratori

*pentru un autoturism de 1400 cmc, asigurat de o persoana fizica
**statistica pentru anul 2008
Sursa tabel: CSA, CEIOPS
In aceste conditii, tarifele pentru polita RCA ale asiguratorilor din Romania vor continua sa creasca in anii urmatori. Rationamentul este intarit de pierderile suportate de companii – cele mai mari in randul statelor mentionate – dar si de majorarea limitelor de despagubire, situatie ce va conduce la plata unor daune mai mari, in special in cazul vatamarilor corporale si a decesului.

Pintilie Broker de Asigurare    Pint.ro

Pintilie Broker de Asigurare este inregistrata ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP sub nr: 11495. Persoana utilizator al site-ului, furnizor al datelor personale se bucura de toate prevederile legii nr. 677/2001 cu privire la protectia si prelucrarea datelor cu caracter personal, asa cum este prevazut in Termenii si conditiile de utilizare ale site-ului. Incheierea de asigurari este un serviciu oferit de catre RCA Ieftin/Pintilie Broker de Asigurare, societate inregistrata si autorizata de “Autoritatea de Supraveghere Financiara” sub nr RBK-569, cu respectarea Termenilor si conditiilor de incheiere a asigurarilor.
Toate drepturile rezervate RCA Ieftin © 2006 – 2019-