De ce sa iti faci o asigurare medicala de calatorie in strainatate ?

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-30 09:50:38

Daca pleci de la premisa « Care sunt sansele sa mi se intample mie un accident, sa ma imbolnavesc eu in concediu ? », o asigurare medicala de calatorie in strainatate poate ca nu reprezinta principala grija inainte de a pleca in vacanta.
Si totusi, atunci cand te pregatesti sa pleci in concediu in strainatete, poti fi tentat sa nu iti faci o asigurare medicala de calatorie, gandindu-te ca nu o vei folosi niciodata si ca este o risipa de bani. Totusi, exista motive intemeiate pentru a fi precaut si pentru care este mai bine sa ai o asemenea asigurare medicala.
Costurile medicale enorme din alte tari
Unul dintre aceste motive este reprezentat de costurile medicale extrem de ridicate din alte tari pentru buzunarul celor mai multi dintre romani.
De exemplu, o operatie de hernie costa (spitalizarea si doctorii) in Marea Britanie 1.975 lire sterline (aproape 9.600 lei noi – daca as pune 96 milioane lei vechi, cred ca s-ar intelege despre ce costuri si la ce nivel ridicat se situeaza ele vorbim* ) , in Cipru 2.307 lire sterline, potrivit PriceWatch Survey. In Cehia, pretul este de 2.150 lire, in timp ce in Tunisia costa 1.200 de lire, iar in Turcia 2.500 lire sterline.
La fel de scumpa este si o operatie la ochi. Pretul acesteia ajunge la 1.000 de lire sterline in Marea Britanie, acelasi pret il vei gasi si in Belgia. In Cipru, pretul este dublu, in timp ce in Tunisia si in Turcia, pretul este de aproape 800 de lire sterline.
Un alt exemplu al preturilor ridicate este reprezentat de operatia pentru ruptura de ligament, care nu este o operatie foarte dificila. Aceasta problema este foarte des intalnita, intrucat o ruptura de ligament poate aparea si atunci cand ai cazut pe scari. Aceasta operatie nu dureaza mai mult de 45 de minute, insa costurile sunt destul de mari. In Germanie, pretul unei astfel de operatii este de 2.250 lire sterline, in timp ce in Marea Britanie ajunge la 4.600 lire sterline. In Tunisia, costul este de 1.500 lire, iar in Norvegia 2.000 de lire sterline.
Studiu PriceWatch Survey a fost realizat de catre European Research Specialists LtD si cuprinde date de la 108 clinici, spitale si furnizori de service medicale din 30 de tari.
Pretul asigurarii este destul de mic
Cand va ganditi la toate aceste preturi, trebuie sa stii si cam cat ar costa o asigurare medicala de calatorie in strainatate. De exemplu, o asigurare medicala de calatorie pentru un concediu de 10 zile, in Turcia, pentru suma maxima asigurata (suma maxima care poate fi primita inc azul in care s eintampla ceva n.rd.) de 5.000 de euro, pretul este de aproximativ 30 de lei, iar pentru 30.000 de euro este de circa 50 de lei. Pentru amebele asigurari ai dreptul la servici medicale private si la spitalizare.
Pentru o vacanta de 8 zile in Tunisia, pretul unei asigurari este de 21 lei, pentru o persoana, la o suma maxima asigurata de 10.000 de euro, iar pentru Grecia pretul este acelasi.
Mai trebuie sa mentionam ca in unele tari, precum Tunisia, pentru straini nu exista tratamente medicale gratuite, chiar daca pentru aceasta tara asigurarea medicala de calatori nu este obligatori.
In general, preturile pentru asigurarile de sanatate in tarile memebre ale Uniunii Europene, sunt asematoare, incepand de la 10 lei si ajungand la 60 lei, pentru un concediu de 10 zile.
In tarile din afara Uniunii Europene, preturile sunt putin mai mari, incepand de la 20 lei, iar pentru suma maxima asigurata de 50.000 de euro, pretul este aproximativ 50 de lei, insa costurile pot fi si mai mari, in functie de beneficiile dorite.
Daca ai un accident nimeni nu se va uita la tine
Un alt motiv important este reprezentat de faptul ca daca ai un accident nimeni nu se va uita la tine. Credeati ca acest lucru se poate intampla doar in Romania ? Nu este asa. Bineinteles, primul ajutor il veti primi, ca si in Romania, dar mai departe …trebuie sa aveti bani.
Asadar, atunci cand pleci in vacanta sa nu uiti aparatul de fotografiat, sa nu uiti sa verifici cum va fi vremea, daca ti-ai activat roamingul si, bineinteles, asigurarea medicala de calatorie in strainatate.
* Calculat in lei, la cursul valutar din aceasta saptamana