Vezi cat te costa asigurarea facultativa a locuintei

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-30 09:42:09

Pentru a va asigura locuinta la adevarata ei valoare, pe langa polita obligatorie a locuintei aveti nevoie si de una facultativa, care poate fi putin mai costisitoare, dar care acopera o gama mult mai larga de riscuri.
Daca politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 10 sau 20 euro, in functie de tipul locuintei, si acopera doar trei riscuri - cutremure, inundatii si alunecari de teren, cele facultative costa cel putin cateva zeci de euro si pot ajunge la sute de euro, in functie de valoarea locuintei, anul constructiei, localitate si de riscurile acoperite de aceasta.
Printre riscurile ce pot fi acoperite de asigurarea facultativa amintim: incendiu, trasnet, explozie, furt prin efractie, vandalism, traznet, explozie, caderi de corpuri, inundatie de la vecini lovirea casei de catre vehicule rutiere (altele decat cele apartinand asiguratului, membrilor familiei), greve, avarii accidentale produse la instalatiile de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala si altele.
De asemenea, in aceasta polita puteti include si asigurarea bunurilor si/sau raspundere civila fata de terti.
Pentru a va face o idee asupra preturilor practicate de companiile de asigurari, va prezentam mai jos cateva exemple de preturi. La calculul acestor polite nu s-a luat in considerareasigurarea bunurilor si raspunderea civila.
IMPORTANT! Preturile sunt orientative si pot fi diferite, in functie de anumite reduceri pe care asiguratorii le pot aplica sau de riscurile pe care doriti sa le acoperiti sau nu.
1.In cazul unui apartament construit in anul 1985 in Bucuresti, in valoare de 100.000 de euro, pretul unei polite anuale variaza intre 86 euro si circa 200 euro, conform datelor furnizate de asiguratori si portalul www.asiguratorii.ro.
Astfel, preturile tarifele variaza de la 86 euro la Euroins, pana la 192,85 euro la Allianz-Tiriac Asigurari, potrivit portalului.
Conform companiilor, o polita la Omniasig (vezi tabel) costa 100 euro, la Grawe – 98 euro, iar la Platinum – 95 euro.
Daca apartamentul este in provincie, preturile mai scad putin. Astfel, Grawe cere 72 euro pe o polita din Arad, iar Platinum – 90 euro, in timp ce la Omniasig tariful este tot de 100 euro.
De asemenea, daca apartamentul este construit in 2005, asigurarile facultative au preturi mai mici. De exemplu, la Platinum polita costa 90 euro pentru apartamentul din Bucuresti si 85 euro pentru cel din provincie. Iar la Grawe preturile sunt de 89 euro, respectiv 66 euro.
Calculele Grawe (vezi tabel) au luat in calcul o reducere de 10% pentru incheierea asigurarii pe o perioada de trei ani, precum si o reducere de 20% pentru incheierea asigurarii obligatorii prin Grawe Romania.
2.Pentru un apartament de 70.000 de euro, construit in Bucuresti in anii ‘80, o polita anuala este de 63 - 135 euroin functie de compania de asigurari aleasa. Spre exemplu, la Grawe costa 64 euro, la Platinum - 66,5 euro, Omniasig – 70 euro, Uniqa - 106 euro, conform societatilor.
Preturile prezentate de Uniqa Asigurari sunt aferente Pachetului Avantaj, cel mai cuprinzator din punctul de vedere al riscurilor acoperite.
3.In cazul unui apartament construit in anul 1985 in Bucuresti, care costa 50.000 de euro, pretul unei polite anuale, fara asigurarea bunurilor, variaza intre 34 de euro si 96,43 de euro, potrivit calculelor estimative realizare pe site-ul www.asiguratorii.ro, care analizeaza ofertele mai multor companii.
Potrivit companiilor, la Omniasig aceasta polita anuala costa 50 de euro, indiferent de anul constructiei sau locatie. Totodata, Grawe percepe 42 euro pentru o polita, Uniqa Asigurari – 70 euro, Platinum – 47,5 euro.
Pentru aceleasi specificatii, polita unui apartament din provincie este mai redusaIn acelasi timp, daca apartamentul este construit in anul 2005, costurile asigurarii se reduc.
4.De asemenea, am luat in calcul si pretul politelor pentru o garsoniera de 40.000 de euro, construita in Bucuresti, in 1985. Astfel, pretul incepe de la 25 euro si ajunge la circa 77 euro.
5.In acelasi timp, daca sunteti proprietarul unei garsoniere in provincie, ce valoreaza 30.000 de euro, o asigurare anuala va costa intre 27 de euro si 58 de euro.
“Preturile difera pentru locuintele construite inainte de 1977 si cele dupa anul respectiv, din punctul de vedere al expunerii la riscul de cutremur. De asemenea, preturile pot sa difere in functie de materialele din care sunt construite cladirile, din punctul de vedere al gradului de combustibilitate luat in calcul in cazul expunerii la incendiu”, au spus reprezentantii Uniqa Asigurari (vezi tabel)
In acelasi timp, acestia au mai precizat ca pentru politele incheiate pentru o perioada mai mare de 6 luni, clientii Uniqa primesc gratuit serviciul Uniqa MeteoAlert.
Atentie! In general, companiile ofera reduceri clientilor care au incheiat si o asigurare obligatorie a locuintei la ei.
Iulia Nicola, chief underwriter in cadrul Platinum Asigurari (vezi tabel) a mentionat ca in cazul asigurarilor facultative de locuinte, compania acorda gratuit asigurarea bunurilor in limita a 2.000 de euro si raspunderea civila in limita a 1.000 de euro.
Oficialii Omniasig au declarat ca, in plus fata de asigurarea pentru locuinta, societatea ofera si acoperiri pentru raspundere civila fata de vecini, apa de conducta si refulare, furtul bunurilor continute in apartament, in limita a 1.000 euro fiecare (vezi tabel).
* Nota tabel Uniqa: Preturile prezentate mai sus sunt aferente pachetului Avantaj, cel mai cuprinzator din punctul de vedere al risucrilor acoperite. Acestea sunt preturi orientative, la care se pot face reduceri.
* Nota tabel Paltinum: Pentru plata integrala a primei de asigurare aferenta politei de asigurare facultativa se acorda o rducere de 5% a primelor de asigurare. Alte localitati se considera a fi: Bacau, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Iasi, Prahova, Tulcea, Vaslui.