Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi modificata in curand

 

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-30 09:33:36

Legea numarul 260/2008 privind Asigurarea Obligatorie a Locuintelor (AOL) impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor urmeaza sa fie modificata, un proiect de lege in acest sens fiind pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
Una dintre cele mai importante modificari ale legii in vigoare este cea referitoare la plata despagubirilor, care se propune a se face direct de catre PAID.
Potrivit lui Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), aceasta modificare este necesara deoarece “in actualul text de lege acest lucru este contradictoriu, respectiv sunt articole care precizeaza ca PAID face acest lucru si alte articole care arata ca asiguratorii platesc despagubirile urmand sa recupereze sumele platite de la PAID”.
Astfel, PAID-ul va trebui sa faca plata daunelor si nu asiguratorii individuali membrii ai Pool-ului. Asiguratorii nu pot sa plateasca despagubiri din moment ce nu retin ei prima de asigurare.
“Plata despagubirilor se va face direct de catre PAID in baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea si evaluarea prejudiciilor”, se arata in proiectul de modificare.
O alta modificare se refera la cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic. Ele nu vor face obiectul acestei asigurari pana nu vor fi reabilitate.
De asemenea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ar putea, in urma modificarilor, sa schimbe suma asigurata (suma maxima care poate fi primita in cazul producerii unuia dintre riscurile acoperite de o asigurare obligatorie) si prima obligatorie.
„Alte modificari privesc exclusiv respectarea tehnicii din domeniul asigurarilor facand legea mai usor aplicabila”, a precizat Marius Bulugea.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Companiile membre PAID sunt: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.
Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Pretul este standard pentru toate companiile membre PAID, polita acoperind doar 3 riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren.
Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exteriori din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.
Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.