Fransiza – sarea si piperul asigurarilor Casco

 

Postat de Vlad Alin Andreescu () in data de 2012-03-30 10:00:21

In ultimii ani clientii au gasit rareori in piata oferte Casco fara fransiza atasata. Introducand fransiza asiguratorii au sperat sa reduca numarul persoanelor care se prezinta pentru despagubiri la fiecare zgarietura minora. Totusi, decizia multor persoane de a nu-si mai reinnoi politele in 2010 a determinat multe companii sa renunte la aplicarea fransizei, in special in cazul clientilor fideli.

Fransiza reprezinta partea din valoarea daunei pe care o suporta din propriul buzunar proprietarul autoturismului. Desi s-a mentionat in repetate randuri ca aplicarea acesteia este obligatorie, in portofoliul companiilor se regasesc si oferte Casco fara fransiza. In acest caz insa, prima platita de client este semnificativ mai mare, fapt ce ii determina pe multi soferi sa accepte polite cu fransiza.
De regula nivelul fransizei este stabilit in functie de o serie de factori printre care se numara istoricul asiguratului, clasa autovehiculului, valoarea acestuia etc. S-a inpamantenit convingerea ca fransiza este exprimata in valoare fixa (100, 200 euro etc.) si ca este aplicabila la fiecare dauna partiala, insa sistemul utilizat de companiile de asigurari este mai complex.
Ce riscuri poate primi fransiza
Ofertele asiguratorilor Casco, inclusiv nivelul fransizelor, sunt rareori comparabile. Fiecare societate stabileste propriul sistem de penalizare al soferilor in cazul producerii evenimentelor asigurate in baza politei auto facultative.
In functie de companie, atunci cand mergem sa incheiem o asigurare Casco ne putem intalni cu una din urmatoarele situatii sau mix-uri ale acestora:

 

    • fransiza la dauna partiala

 

    • fransiza la dauna totala

 

    • fransiza la furt partial

 

    • fransiza la furt total

 


Calculul fransizei
Varianta cea mai uzitata o reprezinta fransiza aplicata la daune partiale, exprimata in suma absoluta. Astfel, prin contract suntem atentionati ca la fiecare eveniment raportat asiguratorului vom suporta din propriul buzunar o suma de bani. De obicei discutam de 100, 150 sau 200 de euro, in functie de companie.
Daca pe parcursul perioadei asigurate nu au existat daune, cel mai probabil asiguratorul va diminua suma sau va renunta la fransiza la reinnoirea politei. In schimb, un istoric rutier cu multe daune va determina societatea sa conditioneze reinnoirea asigurarii chiar si de acceptarea unei fransize mai mari.
In cazul daunelor totale sau furtului total, se obisnuieste introducerea unei fransize exprimata procentual, aplicata la suma asigurata. Spre exemplu, pentru un autoturism asigurat la 10.000 euro, cu o fransiza la dauna totala de 10% din suma asigurata, in urma avarierii totale proprietarul va fi despagubit cu 9.000 euro.
Diferente importante intre companii
Pe langa exemplele prezentate mai sus, exista si alte variante de fransiza. Este foarte important sa citim contractul cu atentie pentru a cunoaste riscurile la care ne expunem prin acceptarea unei fransize.
Putem sa ne intalnim cu o fransiza la avarie partiala exprimata procentual, aplicata fie la suma asigurata, fie la valoarea daunei. Efectele produse sunt diferite. Sa luam cazul aceluiasi autoturism, asigurat contra sumei de 10.000 euro. In urma unui accident sa presupunem ca paguba ar fi de 500 euro.
Daca fransiza este de 1% din suma asigurata, proprietarul va scoate din buzunar 100 euro, restul de 400 euro fiind suportati de asigurator. In cazul unei fransize de 1% din valoarea daunei, proprietarul are de platit numai 5 euro, iar compania 495 euro. Ce-i drept, pentru a reechilibra balanta, asiguratorii avanseaza procentaje mai mari aplicate la valoarea daunei comparativ cu cele calculate la suma asigurata.