Desi veniturile romanilor scad, acestia nu renunta la serviciile medicale private

 

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-30 09:31:40

Daca in 2004, doar 34,1% din persoane apelau la sistemul medical privat, anul acesta 62,4% prefera aceste servicii. Avansul este justificat de calitatea serviciilor, dotarea tehnica si de personalul din clinicile private, potrivit unui studiu recent.
Cu toate ca in ultima perioada veniturile romanilor au scazut, acestia prefera, in continuare, sa mearge la clinicile medicale private. Aceasta preferinta este datorata, in principal, calitatii serviciilor oferite si dotarii tehnice.
In acelasi timp, dezvoltarea din ce in ce mai accentuata a clinicilor si spitalelor private, precum si perceptia calitatii precare a serviciilor din sistemul de sanatate de stat au au dus la orientarea mai dinamica a populatiei catre serviciile medicale private.
In ciuda crizei economice care a afectat bugetele romanilor, acest trend crescator s-a pastrat si in intervalul aprilie 2009 – aprilie 2010 (de la 56,9% in 2009, la 62,4% in 2010) ", potrivit studiului Medibus 2010, realizat de Mednet Marketing Research Center si prezentat cu prilejul Conferintelor organizate de Media XPRIMM.
Perceptia calitatii scazute a serviciilor din sistemul sanitar de stat
In Capitala, acest trend este mai accentuat. Astfel, 65% dintre bucuresteni au apelat cel putin o data la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat. Personalul, dotarea tehnica si calitatea serviciilor oferite par a fi argumentele cu care acestea si-au castigat clientii.
"Mai mult decat atat, extinderea teritoriala a clinicilor si spitalelor private precum si perceptia calitatii scazute a serviciilor din sistemul public de sanatate au dus la orientarea mai dinamica a populatiei catre serviciile medicale private ", potrivit studiul Medibus 2010.
In plus, in ultimii 6 ani, numarul persoanelor care au apelat la serviciile medicale oferite de sectorul privat a crescut cu 30%. „Analizand dinamica apelantilor la serviciile medicale private se observa faptul ca, daca in anul 2004 numai 34,1% dintre persoanele intervievate au apelat la acest tip de serviciu, in primavara anului 2010 apare o crestere de aproape 30 puncte procentuale », potrivit analizei citate.
De ce prefera romanii clinicile si spitale private ?

 

    • expansiunea clinicilor si a spitalelor private si marirea capacitatii acestora de a trata mai multi pacienti;

 

    • profesionalismul si amabilitatea personalului, precum si dotarea tehnica a

 


clinicilor/spitalelor private;

 

    • dificultatile financiare ale sistemului public de sanatate.

 


59% dintre bucuresteni ar apela la spitalele private
Disponibilitatea bucurestenilor de a apela la serviciile medicale private este sustinuta si de intentia acestora de a apela la serviciile unui spital privat in cazul in care vor avea nevoie (59,0%).
In acest context, mai mult de 80% dintre acestia ar apela la serviciile unui spital privat, chiar daca ar trebui sa plateasca mai mult decat ar plati intr-un spital de stat (49,3% chiar daca ar trebui sa plateasca o suma mai mare de bani, 35,0% daca suma de bani pe care ar trebui sa o plateasca in plus nu ar fi prea mare), conform studiului citat.
Studiul MEDIBUS 2010 a fost realizat prin tehnica intervievarii telefonice asistata de calculator in Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori. Populatia tinta a fost constituita din persoanele adulte (18 - 65 ani inclusiv). In realizarea studiului au fost folosite doua esantioane distincte, reprezentative: unul in Bucuresti (800 respondenti) si unul in Provincie - orasele cu peste 100.000 locuitori (800 respondenti), marja de eroare fiind ±3,46%.