Cum se platesc despagubirile pentru asigurarea medicala de calatorie?

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-30 09:48:08

Daca ai avut ghinionul sa te imbolnavesti in timpul calatoriei in afara granitelor tarii natale si ai avut o asigurare medicala de calatoriei in strainatate, asiguratorul va prelua toate costurile medicale de care ai avut nevoie. 
Acest lucru se poate realiza fie prin plata acestor servicii direct la cel care ti le-a oferit sau prin decontarea cheltuielilor pe baza documentelor prezentate in vederea deschiderii dosarului de dauna.
Documente medicale in original
Un lucru de care trebuie sa tineti neaparat seama este reprezentata de faptul ca toate aceste documente care justifica cheltuielile medicale din timpul calatoriei trebuie sa fie in original. Prin urmare, nu uitati sa pastrati toate aceste chitante, deoarece fara ele, nu vi se va da nicio despagubire.
Sunati la centrala de asistenta!
In caz de dauna, persoana care a incheiat o asigurare este obligata sa ia legatura cu centrala de asistenta, pentru a fi indrumat la cel mai apropiat spital. Numarul de telefon al centralei de asistenta este mentionat pe polita de asigurare, iar preluarea apelurilor se face la orice ora, in orice zi a saptamanii. Acesta trebuie sa comunice informatii cu privire la evenimentul produs si date din polita sa de asigurare. Prin urmare, este indicat sa aveti in permanenta polita de asigurare la dumneavoastra.
Acest lucru trebuie facut, insa, inainte de a se adresa unui medic. Totusi, in cazul in care anumite tipuri de accidente nu permit aceste lucru, asiguratul trebuie sa contacteze prestatorul de servicii si sa comunice motivul pentru care acest lucru nu s-a putut realiza. Unele companii de asiguratori au, totusi, o alta politica in ceea ce priveste imposibilitatea de a apela serviciul de call center, cerand ca insotitorul sau spitalul unde ati fost transportat sa faca acest lucru.
Trebuie adaugat si faptul ca asigurarea medicala de calatorie in strainatate acopera si cheltuielile din sistemul privat.
Ce documente sunt necesare pentru despagubire:

 

 

  • polita de asigurare

 

  • declaratia asiguratului privind descrierea evenimentului

 

  • declaratia celui care a incheiata polita cu privire la valoarea totala a cheltuielilor

 

  • documentele din care reiese diagnosticul pus

 

  • documente care atesta tratamentul urmat

 

 • facturi si chitante privind cheltuielile medicale si farmaceutice, emise pe numele asiguratorului