Studiu: Un roman din cinci foloseste serviciile private de sanatate

 

Postat de Catalin Poenescu () in data de 2012-03-28 14:10:02

Cel mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife arata ca 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private.
Peste 70% dintre acestia prefera sa mearga in privat pentru calitatea mai buna a serviciilor oferite. Printre celelalte argumente mentionate de romanii care opteaza pentru clinicile private se numara: conditiile civilizate si curatenia din clinicile private (45,7%), atitudinea personalului medical (43,1%), timpul scurt de asteptare (39,2%), aparatura performanta (34,2%), profesionalismul cadrelor medicale (30,1%), dar si absenta platilor informale (29,3%). 
Sondajul a fost realizat in perioada 8 - 19 aprilie 2011, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane, si a evidentiat preferintele romanilor in ceea ce priveste accesarea serviciilor medicale private.
La intrebarea: „Care sunt serviciile pe care le-ati accesat atunci cand ati mers intr-o clinica privata?”, peste 70% dintre intervievati, la nivelul intregii tari, au mentionat serviciile de recoltare analize de laborator, acestea fiind urmate de serviciile de oftalmologie si ginecologie intr-o proportie de aproximativ 20%, iar peste 16% dintre respondenti au mentionat serviciile de imagistica (RMN, tomografie, radiografie, ecografie). Topul celor mai accesate servicii medicale private mai include serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie si gastroenterologie.
Conform aceluiasi studiu, 61% dintre persoanele intervievate isi efectueaza analizele medicale o data sau chiar de cateva ori pe an, in timp ce 19% dintre romani apeleaza la analizele de laborator o data la 2-3 ani, iar 10% mai rar de o data la 5 ani.
La capitolul de servicii spitalicesti, studiul MedLife-IMAS arata ca aproximativ o treime dintre respondenti au fost internati cel putin o data intr-un spital in ultimii 2-3 ani, observandu-se o usoara crestere a adresabilitatii pentru spitalele din mediul privat. Potrivit studiului, cel mai cunoscut spital privat din Romania este Life Memorial Hospital, urmat de Maternitatea Regina Maria, Spitalul Euroclinic, Spitalul Pelican din Oradea si Spitalul Arcadia din Iasi.
Acelasi studiu a reflectat si frecventa vizitelor efectuate la medic. Astfel, comparativ cu 2010, numarul persoanelor care merg la medic doar o data pe an s-a mentinut relativ constant, de la 20% anul trecut, la 22,6% anul acesta. Pe de alta parte, numarul celor care au declarat ca nu merg deloc la medic a scazut semnificativ de la 13% in 2010, la 3% in 2011. Numarul celor caremerg la medic de mai multe ori in decursul unui an a crescut cu aproximativ 15% comparativ cu 2010.
Un alt studiu national, dar care face referire la nivelul de incredere asociata brandului – Trusted Brands, a plasat MedLife pentru al doilea an consecutiv pe primul loc la categoria „Clinica privata” – dupa nivelul de incredere de care se bucura in randul consumatorilor. Astfel, studiul de piata realizat de revista Reader's Digest in randul consumatorilor romani a stabilit urmatorul clasament: MedLife – 17.7%, Medsana – 7.6%, Sanador – 5%.