Bulugea, PAID: Proprietarii locuintelor neasigurate pana la 15 ianuarie 2011 ar putea fi amendati

Postat de Radu Vrabie () in data de 2012-03-28 15:09:51

Proprietarii romani ai locuintelor neasigrate pana la data de 15 ianuarie 2011, fie printr-o polita obligatorie, fie printr-o polita facultativa, ar putea fi totusi sanctionati de autoritatile locale cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei, a declarat, marti (08.03.2011) directorul general al Pool-ului de Asigurare Importiva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea (Foto).
Pentru a nu fi amendati,asigurarea facultativa a proprietarului trebuie sa acopere cele trei riscuri acoperite de polita obligatorie (cutremur, inundatii si alunecari de teren) si in limita sumei asigurate prevazute de catre aceasta, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.
"Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea AOL n.r.) este in vigoare. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata spre sfarsitul lunii decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011, cum se prevedea initial, la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa", a precizat Bulugea.
MAI a anuntat, in luna decembrie a anului trecut, ca proprietarii romani de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010. "Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi incheie o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa", a spus Bulugea.
Cel mai mare risc in cazul producerii unuia dintre riscuri nu este insa amenda, dupa cum explica specialistii, ci faptul ca proprietarii care nu isi asigura casele nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea AOL (cutremur, inundatie si alunecari de teren) de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat pentru prejudiciile produse locuintelor sau distrugerea lor totala.
Marinela Nemes, directorul directiei juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurarilor (CSA), a afirmat la randul sau ca informarea MAI nu are valoare juridica si nu poate modifica o lege, respectiv Legea AOL.
Conform statisticilor PAID, in intervalul 15 iulie-29 septembrie 2010, ritmul de subscriere al politelor de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD n.r.) s-a mentinut la sub 2.000 de polite pe zi. Pana la finele lui 2010, ritmul de subscriere s-a inscris pe un trend ascendent, cu un varf de 14.000 de contracte pe zi, consemnat la mijlocul lunii noiembrie 2010.
"Anul acesta, ritmul a scazut foarte mult, ajungand in februarie la sub 400 polite pe zi, in urma informarii de presa transmisa de MAI in decembrie 2010, in care se anunta ca termenul limita pana la care proprietarii de locuinte vor trebui sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011", a mai comentat Bulugea.
Potrivit informatiilor pe care seful PAID le detine, primarii nu au aplicat, pana in prezent, amenzi proprietarilor care nu si-au asigurat locuintele.
"Nici nu ar avea cum pentru ca PAID nu a trimis listele cu proprietarii care si-au asigurat locuintele. Scopul acestei legi nu este aplicarea de amenzi, ci asigurarea locuintelor”, conchide Bulugea.