RCA

RCA reprezinta o asigurare obligatorie pentru orice proprietar de autovehicul. Importanta RCA-ului apare in cazul in care asiguratul este implicat intr-un accident rutier in urma caruia au loc vatamari corporale sau pagube materiale produse din vina acestuia. Atunci, persoana pagubita primeste imediat despagubiri din partea companiei de asigurari a celui ce a produs accidentul.

RCA-ul se incheie fie pe o perioada semestriala, fie pe an, in functie de caz si de posibilitatile materiale ale soferului. Perioada de valabilitate a asigurarii incepe chiar din momentul in care documentul de asigurare a fost eliberat si expira in ultima zi de valabilitate inscrisa pe polita de asigurare. De exemplu: daca polita este incheiata pe 21 decembrie, aceasta va expira pe data de 22 decembrie a urmatorului an.

In ceea ce priveste suma ce va fi oferita in cazul despagubirilor, aceasta va fi hotarata doar de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor dupa o buna analiza a fiecarui caz in parte. In mare, in cazul unui accident in urma caruia sunt doar pagube materiale, suma oferita drept despagubire poate ajunge cu mult peste 150.000 EUR, iar pentru accidentele in urma carora au loc vatamari corporale sau decese, despagubirea poate ajunge chiar si pana la 1.000.000 EUR.

Daca nu aveti incheiata o asigurare RCA, atunci riscati amenzi, dar si retinerea certificatului de inmatriculare a automobilului. Veti fi obligat sa incheiati asigurarea, in caz contrar nu vi se va permite sa reintrati in posesia certificatului de inmatriculare.

Nu va grabiti sa faceti o alegere imediata a unei companii de asigurari RCA; este important sa analizati si sa comparati mai multe firme de asigurare intre ele. Pentru a descoperi unde sunt preturile cele mai bune, care companii sunt de incredere si care nu sunt legate de comentarii si experiente neplacute, realizati o cautare pe internet si veti afla unde anume este mai bine sa mergeti. 


Unele companii de asigurari nu au platit despagubirile promise, folosindu-se de diferite motive care au prelungit termenul de oferire a despagubirilor. Astfel, se poate intampla ca unii soferi sa se loveasca de refuzul asiguratorului sub diverse pretexte. De aceea se recomanda analizarea cu rabdare a fiecarei oferte de pe piata si alegerea aceleia care se potriveste cel mai bine nevoilor personale, tinand cont totodata de siguranta pe care aceasta v-o poate oferi.

In cazul in care dumneavoastra hotarati sa dati spre vanzare masina, trebuie sa fiti constient ca asigurarea RCA incheiata din postura de proprietar inceteaza in momentul in care are loc semnarea contractului de vanzare-cumparare. Transferul asigurarii RCA anterioare catre noul proprietar al masinii nu este posibil. Politia rutiera nu va elibera un numar provizoriu masinii decat in clipa in care noul proprietar vine cu dovada ca a incheiat o asigurare RCA.

Va avertizez ca in cazul in care se schimba proprietarul unei masini aflate in leasing, desi poate ati platit RCA - ul pentru un an intreg, dumneavoastra personal nu veti mai putea intra in posesia banilor deja dati, chiar daca noul proprietar al masinii va trebui sa incheie o alta polita de asigurare.

In concluzie, analizati toate posibilitatile si ofertele de pe piata, pentru a fi sigur ca veti face cea mai buna alegere.