Timbrul de mediu ar putea fi inclus in pretul combustibilului

Timbrul de mediu ar putea fi transformat intr-o taxa de poluare care sa fie inclusa in pretul combustibilului, conform unui proiect de lege propus de doi senatori ai PDL, Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea. Astfel, soferii ar plati un ban in plus pe fiecare litru de carburant.

Timbrul de mediu ar putea fi inclus in pretul combustibilului

Principiul care sta la baza proiectului este reprezentat de incercarea de a gasi un concept echitabil, mai exact ca plata sa se faca in raport cu gradul de poluare si de cat de mult se circula.

Astfel, se doreste “abrogarea taxei de mediu […], precum si instituirea unei taxe de poluare de un ban pe litrul de combustibil (indiferent ca este vorba despre benzina, motorina sau gaz petrolier lichefiat), fapt care ar asigura o colectare pe masura poluarii, conform principiului poluezi doar cat circuli.”

Ulterior, se doreste ca sumele de bani colectate sa mearga catre Fondul de Ameliorare pentru Impaduriri, fiind ulterior folosite pentru compensarea efectelor poluarii.

Conform senatorului Cristian Bodea, actuala forma a timbrului de mediu, dar si formele precedente nu indicau in mod corect cat anume polueaza o masina pe perioada unui an, indiferent ca se tinea cont de vechimea autovehiculului sau de tipul motorizarii. In schimb, acesta considera ca doar consumul de carburant poate sa fie cel mai bun indicator.

“Impactul socio-economic, in varianta propusa de noi, este in limite acceptate, taxarea cu un ban pe litrul de carburanti fiind suportabila de catre populatie si fara riscul de a declansa scumpiri in lant, data fiind valoarea infima adaugata in pretul initial al acestora”, a mai spus senatorul liberal.

1 Response

  1. adrian orbai 24 April 2013 / 9:39 am

    In sfarsit un lucru bun la care se gandesc guvernantii nostri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>