Taxa auto – 400 de milioane de lei trebuie dati inapoi celor care au platit taxa de prima inmatriculare

Romanii care au platit deja taxa de prima inmatriculare vor fi despagubiti, in acest sens bugetul Fondului de Mediu 2013 incluzand suma de 400 de milioane de lei care vor fi folositi in acest scop. Romania trebuie sa aplice astfel decizia Curtii Europene de Justitie, conform vicepremierului Daniel Chitoiu.

Taxa auto - 400 de milioane de lei trebuie dati inapoi celor care au platit taxa de prima inmatriculare

“Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazuta in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie”, a declarat vicepremierul.

Dincolo de restituirea banilor platiti pe taxa de prima inmatriculare, soferul poate solicita si plata unei dobanzi. Asa s-a intamplat in cazul unei conducatoare auto din Sibiu care a chemat in instanta autoritatile romane si care a cerut, dincolo de returnarea taxei de poluare, si plata unei dobanzi calculate din momentul platii in care a fost efectuata. Cererea acesteia a fost aprobata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Persoana in cauza a platit in 2008 o taxa de poluare de 6.700 de lei, pentru care solicita si o dobanda in valoare de 9.500 de lei, calculata de la data achitarii taxei si pana la momentul restituirii efective.

Avocatul acesteia, Dragos Tarsia, a spus ca astfel este posibil ca soferii sa primeasca inapoi mai multi bani decat cei platiti efectiv pe taxa de poluare.

Astfel, statul va fi obligat sa restituie nu doar suma platita sub titlul de taxa de poluare, ci si dobanda aferenta in materie fiscala, care se calculeaza din momentul perceperii taxei si nu de la data cererii de restituire, asa cum era pana de curand prevazut in articolul 124 din Codul de procedura fiscala.

Astfel, este posibil ca de multe ori, dobanda sa fie chiar mai mare decat valoarea taxei in sine.

“Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007 – 2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei”, a spus avocatul.

Pana acum, in jur de 300.000 de proprietari de autovehicule au avut castig de cauza in instanta in procese care au vizat restituirea taxei de poluare, considerata ca a fost perceputa abuziv de catre stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>