Soferii nu vor mai avea voie cu detectoare de radar si ATV-uri pe drumurile publice

Soferii nu vor mai avea voie cu detectoare de radar si ATV-uri pe drumurile publice

Soferii nu vor mai avea voie sa foloseasca detectoare de radar sau sa circule cu ATV-uri pe drumurile publice, conform unui proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor, numit “Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2013 – 2020”. Acest proiect are rolul de a imbunatati traficul rutier din Romania si de a reduce numarul de accidente cu 50% pana in 2020.

Soferii nu vor mai avea voie cu detectoare de radar si ATV-uri pe drumurile publice

Printre prevederile mentionate in proiect se mai numara si crearea cadrului legislativ necesar pentru introducerea unor sisteme de tip “alcolock”, dispozitive care blocheaza automat autovehiculul in momentul in care sunt detectati in aer vapori de alcool deoarece soferul se afla in stare de ebrietate. De asemenea, soferii carora li se suspenda permisul de conducere vor fi reabilitati prin consiliere psihologica si vor fi introduse camerele video cu radar la nivel national.

Sistemul alcolock va fi folosit in prima instanta pe autovehiculele comerciale si in transportul public. Acesta este deja folosit in anumite state din UE si se doreste introducerea acestuia si ca element de siguranta obligatoriu pe masinile personale, asa cum se intampla in cazul ABS-ului.

O alta masura, care este propusa si in proiectul noului Cod Rutier, prevede cresterea graduala a amenzii si a perioadei de suspendare a permisului, in functie de viteza.

Guvernul doreste si introducerea unor ore de educatie rutiera in scoli, precum si realizarea infrastructurii necesare pentru folosirea bicicletelor si a “car-sharing-ului” (folosirea unei masini la comun de catre mai multe persoane care muncesc sau care au aceeasi destinatie) acolo unde exista mari aglomerari urbane.

In 2012, numarul persoanelor care au decedat in urma unui accident rutier a crescut cu 24, fiind inregistrat un numar total de victime de 2.042, in timp ce in 2011, numarul acestora a fost de 2.018.

In perioada 2008 – 2012, Politia Rutiera a reusit sa reduca numarul victimelor din accidente rutiere cu 33%, procentul fiind unul destul de bun, in conditiile in care la nivel european s-a inregistrat o reducere a numarului de victime cu 46%, insa pe perioada a 10 ani.

COMMENTS (1)

  • comment-avatar
    Potropopu Vasile 15/08/2013

    Sunt măsuri binevenite pentru siguranța circulației rutiere, Problema mai rămâne acolo unde drumurile comunale se intersectează cu șoselele publice! Pe drumurile comunale, ATV-urile pot fi conduse fără permis, dar eu cred că și ATV-urile puteau fi supuse aceleiași obligativități, precum sunt scuterele electrice sau scuterele pe benzină sub 50/cc, adică aceea de-a deține un permis de conducere pentru a putea fi conduse pe drumurile publice.
    Conducerea unui vehicul pe drumurile publice este o mare responsabilitate, și e bine să ne însușim înainte un set minim de reguli pentru siguranța fiecăruia.