Nu-ti platesti amenzile? Ai putea ramane fara permis

Nu-ti platesti amenzile? Ai putea ramane fara permis

Soferii care nu-si platesc amenzile rutiere intr-un termen de 90 de zile ar putea sa ramana fara permis pana in momentul in care fac dovada platii, conform unei propuneri de modificare a Codului Rutier, care a fost lansata vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Nu-ti platesti amenzile? Ai putea ramane fara permis

Timp de zece zile, cei interesati isi pot exprima punctul de vedere sau pot face sugestii referitoare la modificarile propuse.

“Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta (OUG nr. 195/ 2002, nr.), in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal”, se specifica in proiectul propus.

Conform statisticilor Politiei Rutiere, doar 35% dintre amenzi sunt platite de contravenienti, in timp ce doar 2% dintre sanctiuni sunt contestate in instanta.

Soferii pot depune plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor in termen de 15 zile de la momentul comunicarii. Totodata, amenda nu va fi suspendata decat in cazul in care se ia o hotarare definitiva si irevocabila, si doar in cazuri bine justificate.

Atunci cand soferul este sanctionat si cu retinerea permisului de conducere, dincolo de amenda, si acesta face contestatie in instanta, retinerea permisului va fi suspendata pana in momentul in care se ia o decizie definitiva si irevocabila.

In schimb, daca este pastrata sanctiunea de retinere a carnetului de sofer, titularul permisului va fi instiintat in legatura cu perioada de suspendare, in maxim 30 de zile de la comunicarea deciziei judecatoresti.

Pe de alta parte, soferul este obligat sa se prezinte in termen de 15 zile de la data instiintarii la Politia Rutiera pentru a preda permisul de conducere. In cazul in care soferul nu se prezinta, perioada de suspendare a permisului se mareste cu 30 de zile, conform proiectului.

COMMENTS