Noua taxa auto – timbrul de mediu – intra in vigoare maine

Noua taxa auto, care a primit denumirea de timbru de mediu, va intra in vigoare maine, 15 martie. Aceasta taxa vizeaza masinile din categoriile Euro 4 si Euro 3, in cazul carora suma de bani platita va fi mai mare cu 10-15% fata de nivelul din prezent.

Noua taxa auto – timbrul de mediu intra in vigoare maine

De asemenea, taxa va fi platita si de cei care detin masini din categoria Euro 2, in cazul carora taxa va scadea cu 60%, cei care detin masini Euro 1, care vor plati cu 80% mai putin si non-euro, in cazul carora taxa scade cu 90%.

Pentru autoturismele Euro 5, suma de bani care trebuie platita va ramane la fel.

Exista insa si autovehicule pentru care nu va trebui platit timbrul de mediu, si anume:

 1. Care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora; masini detinute de organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea la noi in tara.
 2. Modificate pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, atunci cand autovehiculul se afla in proprietatea persoanei cu handicap.
 3. Care apartin fortelor de securitate ale statului, fortelor armate, de politie, pompieri, jandarmerie, politia de frontiera.
 4. Care sunt destinate serviciilor de ambulanta si medicina, celor folosite pentru acordarea ajutorului de urgenta, autovehicule destinate serviciilor de descarcerare si stingere de incendii.
 5. Autovehicule hibride si electrice.
 6. Incadrate in categoria vehiculelor istorice.
 7. Care au fost acordate: institutiilor de sanatate, invatamant, cultura, ministerelor, unor organe ale administratiei publice, asociatiilor de utilitate publica, organizatii non-profit, in urma unor donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile sau prin intermediul unor programe de cooperare stiintifica si tehnica.
 8. Care au fost confiscate sau au intrat in proprietatea privata a statului.
 9. Folosite in competitii sportive, conform prevederilor legale in vigoare.
 10.  Masini care au fost dobandite pe baza unei mosteniri, atunci cand aceasta a aparut in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii.
 11.  Care au fost dobadite prin partaj.

Soferii pot sa solicite restituirea unei diferente de bani in momentul in care a fost achitata o taxa auto (taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante), iar suma de bani este mai mare decat valoarea rezultata in urma calcularii timbrului de mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>