Masurile pentru Noul Cod Rutier, considerate abuzive de catre transportatori

Masurile pentru Noul Cod Rutier, considerate abuzive de catre transportatori

Transportatorii romani din Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) considera masurile care au fost propuse pentru noul Cod Rutier drept abuzive, cerand modificarea acestora.truck-mercedes-v-786521

De asemenea, Uniunea vrea introducerea de responsabilitati in ceea ce-i priveste pe pietoni si autoritatile care se ocupa cu administrarea drumurilor.

“Sanctiunile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt abuzive, intrucat se propun amenzi de pana la 16.000 de lei, ceea ce insumeaza valoarea a 20 de salarii, in conditiile in care salariul minim garantat in plata este de 800 de lei. Avand in vedere acest aspect, UNTRR solicita ca sanctiunile sa fie progresive si proportionale”, au spus reprezentantii UNTRR.

Una dintre masurile propuse pentru noul Cod Rutier poate avea un impact negativ major in ceea ce-i priveste pe transportatori, si anume sanctiunea de suspendare a permisului de conducere pe o perioada de minim 30 de zile atunci cand nu se face dovada platii amenzii contraventionale sau suspendarea pentru o perioada cuprinsa intre 120 si 180 de zile atunci cand este depasita viteza maxima legala.

Suspendarea permisului de conducere se poate face si pentru 5 ani atunci cand este vorba de o sanctiune administrativa.
“Pentru o solutionare rapida, UNTRR propune o dezbatere publica in acest sens, luand in considerare impactul aplicarii sanctiunilor propuse asupra conducatorilor auto, si solicita elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic”, au spus reprezentantii Uniunii intr-un comunicat.

UNTRR mai propune si cresterea numarului de controale in trafic, dar si un mai mare profesionalism in ceea ce priveste organismele care sunt implicate in formarea profesionala.

Noul Cod Rutier este in dezbatere publica in prezent, iar saptamana viitoare va fi aprobat de catre Guvern.

COMMENTS