MAI isi propune sa mai imblanzeasca masurile pentru Codul Rutier

MAI isi propune sa mai imblanzeasca masurile pentru Codul Rutier

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) isi propune sa regandeasca propunerile pentru Codul Rutier, care sunt considerate de cetateni si institutii mult prea drastice. Spre exemplu, una dintre modificari propunea retinerea permisului de conducere timp de 4 ani pentru soferii care incalca grav regulile de circulatie, precum si aplicarea de amenzi care puteau depasi 3.500 de euro.

MAI isi propune sa mai imblanzeasca proiectul pentru Codul Rutier

“Sunt luate in discutie solicitari privind gradualitatea in aplicarea sanctiunilor, in functie de gravitatea lor, si in functie de perseverenta in a gresi, in cazul recidivistilor. Se mai cere un echilibru intre cuantumurile amenzilor. In acest moment, este un document in lucru, nu se poate spune ca s-a decis asa ceva. Comisia s-a intrunit si discuta pe masura ce vin opiniile cetatenilor si ale institutiilor, astfel ca documentul final sa fie unul echilibrat si eficient”, a spus directorul adjunct al Politiei Rutiere, Costin Tatuc.

Propunerile pentru Codul Rutier prevedeau si retinerea permisului de conducere in cazul soferilor care nu achitau amenda pe care o aveau de platit in 30 de zile de la constatarea contraventiei.

In cazul soferilor care comit infractiuni rutiere, dar care nu vor mai fi urmariti penal sunt prevazute pedepse administrative si retinerea permisului de conducere pana la o perioada de 5 ani.

De asemenea, era prevazuta si modificarea limitei de viteza la care soferii puteau ramane fara permis. Astfel, se prevedea suspendarea carnetului de conducere pentru o luna atunci cand se depasea cu 31-40 de km/h sau pentru doua luni de zile in momentul in care viteza legala era depasita cu 41-50 de km/h. Depasirea cu 51- 60 de km/h prevedea suspendarea carnetului pentru o perioada de 3 luni si o amenda cuprinsa intre 720 de lei si 1.600 de lei.

Referitor la toate aceste propuneri, Ministrul de Interne Radu Stroe a spus ca ar vrea reducerea amenzilor, insa considera ca pedepsele in cazul abaterilor grave ar trebui sa ramana dure.

“Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege. Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influenta alcoolului, depasirea vitezei, trecerea peste calea ferata, conducerea fara permis, toate aceste fapte vor ramane foarte grav sanctionate inclusiv cu amenzi. Proiectul va suferi modificari”, a spus Ministrul de Interne.

COMMENTS