Incasarile din timbrul de mediu 2013 nu vor acoperi despagubirile care trebuie platite de Guvern

Timbrul de mediu va aduce in 2013 incasari de 365 de milioane de lei, adica jumatate din suma preconizata initial de ministru.

Incasarile din timbrul de mediu 2013 nu vor acoperi despagubirile care trebuie platite de catre Guvern

De asemenea, incasarile nu vor acoperi suma totala necesara pentru plata de despagubiri de catre Guvern catre cei aproximativ 300.000 de proprietari de masini care au castigat in instanta procesul de restituire a taxei de poluare. Suma de bani care trebuie restituita catre soferi este in valoare de 400 de milioane de lei.

Timbrul de mediu a fost introdus din luna martie a acestui an, care a inlocuit taxa auto. Noua modalitate de taxare a adus schimbari in valoarea sumelor de bani care vor fi platite de soferi.

Astfel, in cazul masinilor Euro 4 si Euro 3, suma a crescut in medie cu 10%. In schimb, in cazul masinilor Euro 2, Euro 1 si non-Euro, s-a inregistrat o scadere cuprinsa intre 60% si 90%, pe principiul ca masinile vechi prezinta o durata de viata mai scurta si ca astfel vor polua pe o perioada mai mica de timp.

Initial, ministrul mediului Rovana Plumb a estimat ca valoarea incasarilor pentru timbrul de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei in acest an. Totodata, in urma cu o luna, se preconiza ca valoarea sumei de bani care trebuie restituita catre soferii care platisera taxa auto considerata abuziva in instanta va fi de 1 miliard de lei.

Atunci, ministrul mediului a spus ca banii respectivi vor fi dati inapoi treptat, “pe masura ce se incaseaza noua taxa”.

Diferenta dintre suma estimata initial si calculele ulterioare poate fi explicata prin faptul ca, atunci cand gradul de realizare al veniturilor programate in ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an, in anul curent, veniturile vor fi programate cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent.

Anul trecut, suma calculata pentru taxa auto a fost de 275 milioane de lei, cel mai redus nivel de la introducerea taxei si de 10 ori mai scazuta decat prognoza realizata pentru 2011.

Conform Administratiei Fondului pentru Mediu, de la inceputul anului si pana in prezent au fost incasate 65 de milioane de lei din timbrul de mediu, care a intrat in vigoare de la 15 martie, in timp ce incasarile totale din timbru si vechea taxa auto au fost in valoare de 132 milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>