Cum poți verifica online RCA-ul, ITP-ul și rovinieta

Cum poți verifica online RCA-ul, ITP-ul și rovinieta

Unui șofer i se poate întâmpla deseori să uite perioada de valabilitate a unor aspecte legate de mașina personală, cum ar fi RCA-ul, ITP-ul sau rovinieta. Dacă uită, de exemplu, să își reînnoiască polița RCA și este surprins de poliție, va primi o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, i se vor reține certificatul de înmatriculare al mașinii, precum și plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

Român) și să te asiguri că ai ITP-ul la zi, altfel riști o altă amendă. De data aceasta, cuprinsă între 630 și 1400 lei, la care se adaugă reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Rovinieta este la fel de importantă ca RCA-ul și ITP-ul, întrucât fără ea nu poți circula cu mașina ta pe drumurile naționale, în afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor. Prin urmare, oricând decizi să părăsești localitatea vei fi nevoit să cumperi o rovinietă fie pe o perioadă de 12 luni, ori dacă preferi astfel, pe perioade mai scurte de 1, 7, 30 sau 90 de zile. Fără rovinietă valabilă riști să fii sancționat cu o amendă între 250 și 500 lei, plata despăgubirilor și reținerea certificatului de înmatriculare.

De ce să riști amenzi și sancțiuni când poți să ai toate actele necesare atunci când ești la volanul mașinii tale? Astăzi RCA-ul se încheie foarte simplu și rapid și există posibilitatea să o faci chiar din confortul casei! O poți comanda online fără să te mai deplasezi până la firma de asigurări.

În cazul în care alegi să cumperi RCA online, vei grăbi procesul prin care intri în posesia poliței de asigurare RCA. Pe pint.ro găsești un instrument numit calculator RCA unde poți introduce datele tale și verifici costul RCA-ului în funcție de mașină și de datele șoferului cu drept de proprietate asupra mașinii. 

Alege oferta de asigurare rca-ieftin.ro și vei vedea că în doar câteva minute polița RCA poate fi a ta. Completarea tuturor câmpurilor obligatorii nu durează mult, întrucât aplicația este facilă dacă ai toate datele la îndemână. Cât despre plată, este la fel de simplu să achiți RCA online și să primești polița în variantă digitală pe e-mail sau direct în cont.

Indiferent de perioada pentru care alegi să închei RCA-ul, trebuie să te asiguri că în momentul în care urci la volanul mașinii tale aceasta nu este expriată. Poți verifica RCA-ul la fel de simplu precum îl închei! La fel și în cazul ITP-ului și al rovinietei, există modalități prin care poate fi verificată valabilitatea documentelor necesare cu care poți circula legal pe drumurile publice.

Verifică RCA online

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pune la dispoziția șoferilor baza de date CEDAM prin intermediul căreia poate fi verificată valabilitatea politelor RCA care au fost încheiate pe teritoriul țării. 

verifica rca

Folosind această bază de date, poți verifica RCA-ul din următoarele puncte de vedere: existența unei polițe RCA făcută pentru mașina ta, în cazul în care există poate fi, de asemenea, vizualizată și societatea de asigurare care a emis RCA-ul și dacă au fost săvârșite accidente, poți vedea și prejudiciile asociate poliței tale RCA.

Pentru a primi rezultatul corect, este necesar ca șoferul să introducă fie numărul de înmatriculare, fie seria caroseriei. Șoferul va mai trebui să selecteze data la care se dorește căutarea și să bifeze cele două casete indicate (acordul cu privire la politica de confidențialitate și faptul că nu este robot). Rezultatul va fi furnizat pentru data la care este realizată căutarea. În cazul în care mașina a fost implicată într-un accident, căutarea trebuie făcută pentru data la care s-a produs acesta.

După introducerea corectă a datelor, căutarea va arăta în felul următor:

verifica rca

 • Data la care a fost făcută căutarea
 • Seria autovehiculului
 • Valabilitatea poliței RCA
 • Data de început valabilitate
 • Data de sfârșit valabilitate
 • Societatea care a emis polița RCA

Verifică ITP

Poți afla valabilitatea ITP-ului simplu și rapid oriunde te-ai afla, atâta timp ai o conexiune stabilă la internet. Trebuie, de asemenea, să ai la îndemână următoarele date: CIV-ul sau seria caroseriei. Pe acestea le introduci în aplicația pusă la dispoziție de Registrul Auto Român.

verifica itp

Site-ul RAR precizează cu exactitate dacă un vehicul anume are sau nu inspecția tehnică periodică la zi, întrucât căutarea în baza de date a valabilității inspecției pentru mașina respectivă se face printr-un program special de verificare ITP. 

Pont: Dacă alegi să cumperi o mașină second hand, poți introduce datele mașinii în platforma RAR și, până să ajungi la o întâlnire cu vânzătorul, verifici dacă mașina are sau nu ITP.

Verifica Rovinieta

Lipsa rovinietei poate fi sesizată imediat, întrucât pe drumurile naționale se face automat verificare, prin intermediul camerelor video speciale care citesc plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă mașinile au rovinieta la zi.

verificare rovinieta

Poți afla valabilitatea rovinietei imediat cu ajutorul aplicației puse la dispoziție de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Căutarea se face pe baza numărului de înmatriculare al mașinii și seria de șasiu. După care este solicitat un cod de verificare individual pe care trebuie să-l introduci la orice accesare.

După introducerea corectă a datelor necesare, vor fi afișate următoarele detalii: 

 • Serie rovinietă
 • Număr înmatriculare
 • Număr identificare
 • Categorie
 • Perioadă valabilitate
 • Dată/oră start valabilitate
 • Dată/oră stop valabilitate
 • Data interogării și generării documentului

verificare rovinieta auto

Să uiți este omenesc. Se poate întâmpla oricui. Chiar și celor mai experimentați dintre șoferi. Tocmai de aceea, digitalizarea a făcut posibilă această simplificare pentru posesorii de permis auto. Cu ajutorul celor trei instrumente prezentate anterior, orice șofer poate verifica RCA-ul, datele de valabilitate (de început și de sfârșit), cât și societatea care a emis polița de asigurare auto obligatorie.

Tot online poți afla valabilitatea ITP-ul și afli rapid și simplu dacă trebuie sau nu să faci o vizită la RAR pentru a reînnoi inspecția tehnică periodică. Cât despre taxa de drum, poți afla valabilitatea rovinietei la fel de simplu cu ajutorul aplicației puse la dispoziție de CNADNR.

Toate cele trei instrumente solicită aproape aceleași date. Sunt importante și trebuie știute CIV-ul și/sau seria de șasiu și în cazul rovinietei, trebuie precizat și numărul auto.

COMMENTS