Soferii romanii nu-si vor mai putea inmatricula autoturismele in Bulgaria

Soferii romanii nu-si vor mai putea inmatricula autoturismele in Bulgaria

Venim cu noutati deloc placute pentru soferii romani care conduc masini inmatriculate in Bulgaria: In curand, cetatenii romani, avand domiciliul in Romania, nu-si vor mai putea inmatricula masinile in Bulgaria.

Parlamentul de la Sofia va adopta in curand anumite imbunatatiri la proiectul de lege si o sa fie imposibil ca o masina al carei proprietar dintr-o alta tara sa continue sa poarte un numar de inmatriculare din Bulgaria, a dezvaluit printr-un comunicat Borislav Bogoev, vicepresedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiara de la Sofia.

Aceasta masura este luata in calcul dupa ce asiguratorii au ajuns sa plateasca milioane de euro pentru accidentele in care sunt implicate masinile inmatriculate de soferii romani in Bulgaria. Legea bulgareasca va impune ca noul proprietar al unei masini va fi obligat sa-l inmatriculeze pe adresa de domiciliu in 14 zile dupa achizitionare, ulterior, vechiul numar de inmatriculare pierzandu-si valabilitatea.

Avem peste 4000 de numere bulgaresti in Romania

Bogoev a ┬ámai adaugat ca daca vreun autoturism inmatriculat in Bulgaria are un accident in Romania, despagubirile sunt platite de compania de asigurari din Bulgaria, sau in cazul in care acesta nu are polita de raspundere civila auto – de Fondul de garantare din Bulgaria.

In momentul de fata, la acest fond au fost reclamate despagubiri de peste 33 milioane euro.

Reprezentantii sectorului de asigurari din Bulgaria au afirmat ca problema cea mare pentru ei este ca media primelor de despagubire in tara nostra este mult mai mare fata de cea din Bulgaria. Totodata, pretul politelor de asigurare in Bulgaria este mai mic decat in Romania. O alta problema ar fi ca asiguratorii nu au cum sa faca o evaluare personala a riscului cand este vorba de un sofer roman deoarece nu au deloc date despre persoana in cauza.

In cifre, lucrurile stau astfel:

Mona Cucu (Comisia de supraveghere a asigurarilor) a prezentat cateva date statistice potrivit carora in doar patru ani numarul accidentelor petrecute in Romania cu autoturimse inmatriculate in Bulgaria a crescut de 15 ori: de la 204 in 2006 la 3155 in 2010. In primele sase luni ale anului curent, numarul acestor accidente este de 1798, Bulgaria situandu-se pe primul loc in aceasta privinta, la mare distanta de Italia, cu 500 de cazuri.

Sursa: Hotnews

COMMENTS