Ghid: Cum înmatriculezi o mașină second hand cumpărată din România?

Ghid: Cum înmatriculezi o mașină second hand cumpărată din România?

Felicitări! Dacă te afli aici, înseamnă că ești fericitul posesor al unei mașini second hand recent cumpărate din România. Dacă ai făcut deja test drive-ul, te-ai îndrăgostit de noua ta mașină și te-ai decis să o cumperi de la vechiul său proprietar, află că mai sunt câteva lucruri pe care va trebui să le iei în calcul înainte de a te lansa pe șoselele autohtone și nu numai!

Ca orice nouă relație, o mașină va necesita un efort continuu din partea noului său posesor. Totuși, acest lucru nu trebuie să te sperie deloc. Citește în continuare articolul și vei afla tot ce trebuie să știi despre înmatricularea noii tale mașini: care sunt pașii pe care trebuie să îi faci, ce acte conține dosarul pentru înmatriculare, ce este și cum se face o asigurare obligatorie auto, dar și despre costurile pe care le implică mașina ta second hand pe care le poți afla cu ajutorul unui calculator rca auto

1.Trebuie să te asiguri că de acum, legal, tu ești noul proprietar al mașinii

Primul pas va fi întocmirea și semnarea unui contract de vânzare-cumpărare. Prin intermediul acestui document, vânzătorul atestă înstrăinarea dreptului de proprietate asupra vehiculului și transferarea acest drept cumpărătorului legal în schimbul valorii stabilite în prealabil de vânzător. 

În calitate de nou proprietar al mașinii, va trebui să te asiguri de încetarea calității de titular a vechiului proprietar și să faci înscrierea datelor tale în cadrul Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în termen de cel mult 90 de zile. 

Prin urmare, după întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorul va trebui să noteze pe talon faptul că îți înstrăinează mașina, să treacă pe talon data în care vă aflați și semnătura sa. De la acest moment zero, vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a înmatricula mașina. 

2.O scurtă vizită la direcția locală de taxe și impozite de care aparții

Pasul următor va fi să faci o vizită la direcția locală de taxe și impozite a sectorului de care aparții pentru a radia mașina de pe numele vânzătorului și a o declara pe numele tău în vederea impozitării în termen de 30 de zile. 

Înainte, va trebui ca vânzătorul mașinii să completeze și să semneze o fișă de înmatriculare auto. Ulterior completării, fișa trebuie vizată de organul fiscal de care aparține, iar în acest fel tu vei fi cel care va plăti de acum impozitul pentru mașină.

3.În vederea înmatriculării vei avea nevoie de o asigurare RCA 

Ca proprietar, pentru a putea înmatricula mașina pe care tocmai ce ai cumpărat-o și, implicit, pentru a putea circula cu ea va fi nevoie să cumperi o asigurare obligatorie auto pentru care trebuie să achiți polița RCA. 

Ca sfat, important de știut este faptul că ar fi bine să închei această poliță pe minimum 6 luni, fiindcă este destul de posibil ca dosarul tău să nu fie primit în cazul în care o vei încheia pe doar o lună. Cu toate acestea, lucrurile diferă de la un județ la altul și de aceea este nevoie să te documentezi bine în sensul acesta.

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto sau RCA este, în fapt, un contract între tine, proprietarul vehiculului, și o companie de asigurări autorizată să despăgubească persoanele păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a emis polița.

RCA-ul funcționează independent de situația materială a celui care a produs paguba. Altfel spus, chiar dacă cel care a produs paguba poate sau nu să plătească despăgubirile, cel păgubit va primi în mod obligatoriu daunele suferite în urma acestei asigurări. De aceea, o asigurare obligatorie auto este atât în interesul terțului păgubit, cât și în al celui care a produs paguba.

Referitor la tarifele pentru încheierea poliței RCA, acestea diferă în funcție de câteva criterii: clasa de bonus-malus, capacitatea cilindrică, puterea, vârsta conducătorului auto, marca mașinii și chiar și județul.

Pentru a nu mai pierde timp consultând piața în scopul găsirii celui mai ieftin RCA, află că poți găsi online toate informațiile de care ai nevoie. Cu ajutorul unui calculator rca auto poți afla simplu și rapid întreaga listă a posibilităților tale pe baza datelor introduse de tine..

4.Achită taxa pentru certificatul de înmatriculare

Dacă ai rezolvat cu asigurarea RCA, ești tot mai aproape să îți poți înmatricula mașina! Un ultim pas înainte de a întocmi dosarul va fi să plătești o taxă de 49 RON pentru certificatul de înmatriculare. În funcție de preferințele fiecăruia, poți achita taxa prin virament bancar sau mandat poștal către contul deschis de Instituția Prefectului, prin internet banking sau direct în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului. 

5.Asigură-te că ai toate actele de mai jos și mergi la Serviciul de înmatriculări Auto

Aproape ai terminat! Mașina ta va putea fi înmatriculată doar dacă vei achita o taxă pentru numerele de înmatriculare în valoare de 40 RON. Dacă dorești să ai un anumit număr, poți face o solicitare, însă taxa va crește la 85 RON.

Iată actele de care ai nevoie pentru înmatricularea noii tale mașini:

Notă: Înainte de a adăuga actele la dosar, ai grijă să faci un duplicat al tuturor pentru a ține o evidență personală. 

 • Cererea înamtriculare auto 
 • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia) 
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 RON (se achită la Trezorerie, prin virament bancar, Internet Banking și ghiseul.ro. Documentul de plată trebuie să conțină următoarele informații: CNP-ul/CUI-ul și numele persoanei/denumirea plătitorului, Beneficiar Instituția Prefectului, Codul fiscal al Instituției Prefectului, Suma, tipul și numărul de documente/operațiuni/plăci pentru a cărui contravaloare se încasează plata
 • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie
 • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie. 
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie
 • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (40 RON – număr la rând sau 85 RON – număr preferențial), se achită la ghișeu odată cu depunerea documentelor.
 • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate 
 • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare (dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv) și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare – în cazul solicitării atribuirii unui alt număr de înmatriculare. Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului (vezi lista conturi – unități teritoriale) sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor

Suntem în era digitală, iar DRPCIV s-a conformat noilor cerințe ale unui public avid de tehnologie. Din acest motiv, după depunerea actelor de la dosarul de înmatriculare poți verifica online următoarele:

 • Verificare emitere certificat – Verificați stadiul emiterii certificatului de înmatriculare în urma depunerii documentelor în vederea înmatriculării/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a autoturismului personal
 • Verificare stare înmatriculare – Verificați starea înmatriculării autovehiculului dumneavoastră.

Iată-ne la final! Înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat din România presupune o procedură mult simplificată față de procedura pentru autoturismele cumpărate din afara graniței, întrucât aceasta presupune doar transcrierea, fără a mai fi nevoie de vizitele la RAR pentru realizarea inspecției tehnice periodice.

COMMENTS