Cum obtii despagubiri prin RCA

Cum obtii despagubiri prin RCA

Daca esti victima unui accident si ai suferit daune materiale sau vatamari corporale, ai dreptul la despagubiri pe baza politei RCA a soferului vinovat. In schimb, daca tu esti cel raspunzator de producerea accidentului, nu vei putea sa iti repari masina pe baza propriei polite RCA, ci ai nevoie de o asigurare Casco, deoarece aceasta din urma iti ofera acoperire pentru riscurile in care iti avariezi masina din diverse cauze.

Ce trebuie sa faci dupa accident?

Dupa ce s-a produs accidentul, ai nevoie de un proces verbal de constatare de la politie sau de formularul “Constatare amiabila”, in functie de caz. Cel din urma va fi folosit doar daca ambii soferi implicati in accident sunt de comun acord.

Atunci cand vine vorba de deschiderea unui dosar de dauna, trebuie luata legatura cu asiguratorul, la orice agentie, fara sa conteze unitatea la care a fost incheiata initial polita.

Compania de asigurari in cauza va stabili care este valoarea despagubirilor ce vor fi oferite, in functie de anumite calcule si pe baza preturilor practicate in acea perioada de unitatile specializate de reparatii.

Soferul pagubit poate folosi polita RCA pentru a-si repara masina la orice service doreste, fara sa i se impuna o anumita firma agreata de asigurator. Se impune ca intr-un termen de maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii situatiei daunelor, asiguratorul sa plateasca despagubirile cuvenite celui care a fost victima in accident.

De ce acte am nevoie pentru dosarul care trebuie prezentat companiei de asigurari?

Dosarul va trebui sa cuprinda:

– O copie dupa certificatul de inmatriculare a masinii

– O cerere de despagubire, care trebuie sa ii apartina victimei

– Procesul verbal realizat de Politia Rutiera care sa contina masuratori si schita accidentului

– Procesul verbal realizat de inspectorul de daune din partea asiguratorului in care sunt constatate daunele

– O copie dupa certificatul medico-legal si dupa alte acte medicale (in caz de vatamare corporala)

Ce e de facut insa in situatia in care soferul vinovat nu are RCA?

Te poti confrunta si cu situatia in care nu poti primi despagubiri in urma unui accident in care esti victima din cauza ca celalalt sofer nu are o polita RCA sau aceasta a expirat. Intr-un asemenea caz, te poti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Aceasta institutie iti ofera despagubiri pentru daune morale si vatamarile corporale atunci cand soferul vinovat de accident este identificat. Ulterior, Fondul isi recupereaza banii de la respectiva persoana, raspunzatoare de producerea incidentului.

In cazul in care vinovatul fuge de la fata locului si nu poate fi identificat, persoana afectata de accident va primi despagubiri doar pentru vatamarea corporala, daca este cazul, in timp ce daunele materiale nu vor putea fi despagubite, decat daca in urma accidentului, cel putin o persoana a suferit vatamari care sa necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale.

Dar in situatia in care vinovatul are o masina asigurata, dar inmatriculata in strainatate?
Intr-un astfel de caz, va trebui sa te adresezi unei alte autoritati, si anume Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, care te va ajuta sa iti primesti despagubirile care ti se cuvin.
Vrei sa comanzi sau sa compari tarifele?

COMMENTS (140)

 • comment-avatar
  Madalin 29/02/2012

  Ce faci atunci cand te loveste o masina inmatriculata in strainatate cu RCA fals ?:). Sau o masina cu RCA la societati care de regula dau solutii de genul “daune necomplementare”. Sau te loveste cineva si tu conduci o masina fara RCA? :).

  • comment-avatar
   RCA ieftin 01/03/2012

   “Ce faci atunci cand te loveste o masina inmatriculata in strainatate cu RCA fals?”

   In primul caz trebuie sa te adresezi Fondului de protectie a victimelor strazii. Aici gasesti mai multe detalii si date de contact pentru acest fond.

   “Sau o masina cu RCA la societati care de regula dau solutii de genul “daune necomplementare”.”

   In al doilea caz, trebuie sa te adresezi Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), unde trebuie facuta o reclamatie.

   “Sau te loveste cineva si tu conduci o masina fara RCA?”

   In a treia situatie este vorba despre caz penal din cate stim, mai multe detalii vei afla de la Politie daca ti se intampla un astfel de incident (atunci cand situatia este raportata Politiei). Daca Politia nu afla, persoana este despagubita, pentru ca de regula, persoanei pagubite nu i se cere RCA, dar nu te poti baza pe asta, pentru ca nu se stie niciodata cum poate decurge situatia…

  • comment-avatar
   Marius 18/03/2013

   Buna.Am o problema, asiguratorul RCA Carpatica ma obliga sa ma duc la un service de-al lor. nu pot merge la Meteora.Sa de exemplu la care e la 10 km de mine, trebuie sa ma duc in mures. de ce?

  • comment-avatar
   daniel 18/07/2013

   Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am avut un accident,am derapat din cauza carosabilului umed si am intrat cu masina intr-un stalp.Nu am lovit nici o alta masina sau altceva.Am vreo sansa sa repar masina cu asigurarea?

  • comment-avatar
   ioana 18/02/2015

   buna ziua!In luna decebrie a intrat cineva in spatele meu,si mi-a fost avariata bara din spate si altele.Am facut constatarea amiabila si toate actele le-am depus la firma de asigurari City,numai ca vinovatul nu vrea sa se prezinte la constatare sa faca poze.Ce as putea face in acest caz?Ma duce cu vorba,ba nu imi raspunde la tel.Va multumesc!

   • comment-avatar
    rca-ieftin.ro 26/02/2015

    Buna ziua,

    In acest caz trebuie sa-i puneti in vedere vinovatului, ca daca nu se va prezenta sa de adeclaratii, il veti actiona in instanta. Practic intentati proces. Totodata, e indicat sa insistati la societatea de asigurare sa va elibereze documentul de intrare in reparatie ca urmare a avizarii daunei si depunerii Constatului amiabil semnat de ambele parti.

    O zi frumoasa va dorim!

  • comment-avatar
   Ciobanu ion 04/12/2020

   Sunt șofer pe camion și am provocat un accident fără victime doar pagube materiale întorcând pe linia continuă în Olanda au venit macarale politia au luat măsuri miau făcut doar poze la permis buletin și asigurare. Fiind vinovat angajatorul meu patron mă poate obliga sa ii plătesc reparații la semiremorca care miau ridicat-o autitatile olandeze și au transportato în service. Sau politia olandeză mai poate sa îmi trimită amendă acasă???

 • comment-avatar
  George 29/02/2012

  Buna ziua.
  Cum se procedeaza cu constarea amiabila?
  Sa spunem ca am franat la stop si cineva m-a lovit din spate. Mai departe ce se intampla in mod concret? In ce anume consta constatarea amiabila?

  • comment-avatar
   RCA ieftin 01/03/2012

   Buna ziua,

   Constatarea amiabila reprezinta o alternativa optionala care poate fi folosita dupa un accident cu daune materiale minore, doar daca ambii soferi implicati sunt de acord.

   Practic, este completat un formular cu datele referitoare la accident, care va fi depus apoi la compania de asigurari. In acest fel, nu se mai face deplasarea la Politie pentru constatarea obisnuita.

  • comment-avatar
   RCA ieftin 01/03/2012

   Poti gasi aici formularul de constatare amiabila:

   https://www.rca-ieftin.ro/constat/Formular_Constatul_Amiabil.pdf

 • comment-avatar
  alina 29/02/2012

  si ce faci daca ai toate actele si declaratii ale martorilor si proces vb si tot si asigurarea nu te despagubeste?dai societatea in judecata si stai 2 ani fara masina sau o repari pe banii tai ca asa e cel mai frumos in romania.de aia se fac asigurari ca sa ne reparam masina pe banii nostri pentru ca csa nu se baga si asiguratorul iti trage teapa…frumos nu?este cazul meu.carpatica da teapa

 • comment-avatar
  Mihai 29/02/2012

  am o intrebare. am avut parte de un accident in octombrie 2010. am facut cererea amiabila cu soferul vinovat, dar mi’am reparat singur masina deoarce este o dacie si din banii care ii primisem de la soferul respectiv am reparato, acea cerere amiabila mai este valabila ? adica mai trebuie vopsita partea stanga si ma gandeam ca poate este o posibilitate s o repar pe acea cerere… mentionez ca am ramas la alegerea serivce’ului….

  • comment-avatar
   RCA ieftin 01/03/2012

   Acel constat amiabil este valabil doar daca accidentul a fost declarat la societatea de asigurare in maxim 48 de ore de la producerea accidentului. Acum este mult prea tarziu sa va recuperati banii.

   • comment-avatar
    Mihai 04/03/2012

    pai am fost la societatea de asigurare am facut absolut toate actele in ziua respectiva, ramasese doar sa ma duc la un service cu acele acte si sa imi repare masina. mai sunt valabile in situatia aceasta ?

    • comment-avatar
     RCA ieftin 05/03/2012

     Ati putea sa incercati, insa a trecut ceva timp de atunci din cate inteleg… De ce nu ati mers la service imediat dupa ce ati rezolvat cu toate actele?

     • comment-avatar
      Mihai 05/03/2012

      lucram cam 12 ore pe zi si cand aveam liber faceam altceva. plus k venise iarna pierduse si lichidu de frana si am lasto balta … dupa ce s’a topit zapada am reparat franele am pus o portiera cu aceasi culoare si aripa din faatza am indreptato eu cu ciocanul si ii’am dat cu vechia vopsea :D. arata urat dar nu mi’a zis nici un politist nimic 🙂

 • comment-avatar
  Teodora 05/03/2012

  Buna ziua
  Am fost victima intr-un accident produs in ianuarie 2012. De la politie am avut anexa 2 pe care scria perioada de spitalizare dar nu mi-au dat niciun certificat medico-legal.nici de la spital. cand am sunat la asigurari mi l-au cerut.eu acum nu mai am nici un act gen analize radiografii pentru ca toate sunt la asigurator. cum si de unde pot sa fac rost de certificatul medico legal fara toate astea?

  • comment-avatar
   RCA ieftin 05/03/2012

   Adresati-va asiguratorului si spuneti-i ca aveti nevoie de respectivele acte, macar sa va puteti face copii.

 • comment-avatar
  Dragos 16/03/2012

  Buna ziua,

  Am fost acrosat de o dubita transport marfa intr-o intersectie in urma careia mi-a fost rupta oglinda (valoarea pagubei – 16 mil lei vechi). Soferul un tantalau maxim care nu facea nimic…si la orice ii spuneam il suna pe seful lui. Nu vroia sub nicio forma sa facem amiabila iar seful lui prin telefon imi zicea ca imi da el pe mail tot ce vreau dar nu azi ci maine, ca el nu are timp de mn. In cele din urma am facut rost de la sofer de copia lui dupa RCA. In rest nu am nimic, doar promisiunile sefului sefului ca imi va trimite amiabila semnata pe mail. Sa declar ca a fugit de la locul accidentului? (va primi citatie, va veni cu actele, i se va lua permisul soferului si se va face procesul verbal necesar mie — sau nu va mai recunoaste si se va ajunge in instanta ceea ce nu imi doresc) sau sa mi-o fac pe CASCO cu regres catre RCA? Omul are si RCA la Carpatica de care nu am auzit lucruri prea bune. Cum se procedeaza la casco cu regres catre RCA? (mentionez ca am franciza fixa la orice dauna: 500 de ron)?

  Va multumesc!

  • comment-avatar
   RCA ieftin 19/03/2012

   Buna ziua!

   Va trebui sa luati legatura cu cei de la Carpatica, cu siguranta ei va vor ajuta in aceasta situatie. In cazul in care va fi necesara prezenta celui care a provocat accidentul si acesta nu va dori sa mearga la asigurator, atunci puteti anunta politia.

   Copia RCA-ul este valabila si o puteti folosi fara probleme, nu aveti neaparat nevoie de polita in original.

   Constatul amiabil il puteti completa la Carpatica.

   Daca vreti sa folositi Casco-ul, trebuie sa luati legatura direct cu societatea de asigurari la care aveti incheiata aceasta polita, deoarece conditiile difera in functie de asigurator.

 • comment-avatar
  lupascu catalin 13/06/2012

  CE FACI CAND CEI DE LA ASIROM NU VOR SA PLATEASCA PARTI VATAMATE PAGUME MATERIALE ( ARIPA SPATE LA O SUPER NOVA) PE MOTIV CA ERA VECHE SI PREZENTA URME DE RUGINA?

  • comment-avatar
   RCA ieftin 13/06/2012

   Puteti depune o plangere la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Gasiti la ei pe site mai multe detalii.

 • comment-avatar
  lupascu catalin 13/06/2012

  DAR EI SUNT OBLIGATI PRIN LEGE ORI SA IMI REPARE ARIPA ORI DACA NU ESTE POSIBIL SA O SCHIMBE NU?
  AU VOIE SA GASEASCA MOTIVE DE GENUL ASTA CA E ARIPA VECHE SI ARE URME DE RUGINA ?

 • comment-avatar
  cristi 12/10/2012

  si ce faci daca te loveste unul de la euroins, asiban, carpatica sau uniqa si iti repara masina dupa 6 luni? pam pam….

 • comment-avatar
  Milly 02/12/2012

  Care este termenul legal de efectuarea platii de catre firma de asigurari in cazul unui accident? ce trebuie facut in cazul in care a trecut o luna de la data incheierii ultimului act si nu am primit banii?

 • comment-avatar
  mihai 08/12/2012

  Dar spre exemplu sa zicem ai o masina mai veche sub anu 2000 si din cauza unui “bou” iti avariezi masina si acela a plecat de la locul faptei si nu ai cum sa dai de el nimic si nu ai CASCO!!! Cum rezolvi atuncea?

  • comment-avatar
   admin 10/12/2012

   Va puteti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii:

 • comment-avatar
  george 17/12/2012

  sal. lucrez la o societate care se ocupa cu dezapezirea si un tractorist dotat cu perie si lama la tractor a zgariat pe cineva cu peria. ce fac daca asigurarea nu despagubeste daunele pe motiv ca peria este un accesoriu?

 • comment-avatar

  mia avariat masina in parcare si respectivul avea asigurarea de bulgaria dar am putut sa fac tot dosarul la uniq.cei de acolo miau dat dauna totala.acum dupa cat timp primesc despagubirile aferente.deja au trecut 3 luni.ce pot face in acest caz?

 • comment-avatar

  va rog un raspuns daca se poate

 • comment-avatar
  catalin 20/01/2013

  Buna ziua! Am si eu o intrebare, in cazul in care proprietarul masini face accident nu din propria initiativa, ci din cauza faptului k este mazga pe carosabil si se loveste frontal de un gard, poate fi despagubit de cei de la asigurari? (Carpatica)

  • comment-avatar
   admin 21/01/2013

   Buna ziua,

   Compania de asigurari va decide acest lucru, in functie de forma contractului de asigurare / de clauzele existente acolo / de eventualele excluderi.

   Asa ca trebuie sa va adresati direct asiguratorului dumneavoastra.

 • comment-avatar
  Stan 04/02/2013

  Buna ziua ! In cazul in care am facut accident cu masina altcuiva, cel lovit isi mai poate repara masina prin asigurarea “mea” sau cei de la compania de asigurari vor refuza acest lucru ?

  • comment-avatar
   admin 05/02/2013

   Cel lovit isi va repara masina pe polita RCA a vinovatului.

   Daca dumneavoastra erati la volan si proprietarul masinii este o alta persoana, masina se repara pe polita RCA a proprietarului. Conteaza masina care a provocat dauna si nu soferul.

 • comment-avatar
  Andrei 15/02/2013

  Buna ziua
  Am fost victima unui accident in 3.02 (masina lovita in parcare, a mea si inca 4), fara victime. In 6.02 a fost insp. de daune si a facut poze, am completat fiecare cate un tipizat, ne-a luat copiile dupa RCA si talon vinovat, si nu s-a mai intamplat nimic.
  Dupa indelungi chinuri am reusit sa aflam telefonic ca asteapta “Anexa 2” de la politie, dar politia spune ca nu le-a fost ceruta. CAre e termenul legal in care asiguratorul trebuie sa ceara acea anexa2, si cum putem afla daca a cerut-o sau nu? Este vorba despre ASTRA.
  Multumesc

  • comment-avatar
   admin 18/02/2013

   Buna ziua,

   Puteti suna la Astra si sa faceti si o sesizare la CSA.

   Nr Astra: Call-center: 0800.0800.90

   Nr CSA:
   Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
   Str. Amiral Constantin Balescu nr. 18, sector 1, Bucuresti

   E-Mail: office@csa-isc.ro
   Telefon: 316.78.80, 316.78.81
   Fax: 316.78.64

 • comment-avatar
  mihai 20/02/2013

  buna ziua
  Am si eu o intrebare,Daca te loveste cineva si nu vrei sa faci constatare amiabilaa,care sunt pasii pentru a-ti repara masina?Ce trebuie sa faci?sa mergi in juddecata?sau ce?

  • comment-avatar
   admin 20/02/2013

   Buna ziua,

   In momentul in care soferii nu sunt de acord in privinta constatarii amiabile, trebuie sa cheme la momentul accidentului Politia Rutiera care va face constatarea, iar pe baza dosarului intocmit de Politie se merge ulterior la compania de asigurari pentru obtinerea despagubirilor.

 • comment-avatar
  Bebe 21/02/2013

  Sal.
  Am si o problema pe data de 23.12.2012 eram parcat la marginea drumului regulamentar cand am fost lovit de catre o masina care a intrat in derapaj din cauza zapezi dupa jos si sa oprin fix in mine. Imediat ala a sarit din masina si a pretis ca e vina mea omu ( cetatea de etnie rroma) ca urmare un amiabil nu sa putut face si am decis sa mergem la organu de politie abilitat sa decida cine este vinovatu. Ce sa vezi ala era de vina. Dupa ce am primit proces verbal si dova de reparatie si eu si el am plecat fiecare in treaba lui nu pot spune ca a fost o despartire tocmai placuta avand in vedere ca omu tot nu era convins ca e vina lui. Dupa craciun am decis sa merg sa deschid dosar de dauna pe rca vinovatului… Mare greseala greseala ( eu am si casco la masina) am fost la mult vestita societate Allianz Tiriac!!!! Ca acolo avea omu rca…. Toate bune si frumoase declaratie poze tot tacamu hai la service!! gasesc servicele baieti ok se misca repede ce ma intereseaza pe mine. Dupa 10 11 zile primesc o scrisoare oficiala cum ca masina a intrat in cercetari bla bla bla 90 de zile raspuns daca este ok sau nu!!! Ma si suna un inginer sa ne vedem nu pot cand vrea el reusim noi sa stabilim o intalnire pana la urma intre timp masina sa reparat am luato din service totu parea fenomenal mentionez ca si eu aveam casco la masina la Omniasig dar nu am fost deloc la ei sa le zic ce sa intamplat ci am mers pe rca vinovatului vb aia Allianz!!!! Acum iau masina reparata ma vad cu ingineru sa lamurim povestea… Dau o declaratie iar poze la masina reparata!!! Dupa ce terminam il intreb care este problema??? Dialogu meu cu ingineru!!!!
  Asiguratoru: nu avem poze cu masina care te-a lovit!! Si ne trebuie!!!
  Eu: dar am proces vb de la politie!! organu nu a facut poze??
  Asi: se pare ca nu a facut si ne trebuie!!! Nu poti sa iei legatura cu ala care te-a lovit??
  Eu: explic situatia cum ca domnu a fost recalcitrant si am fost nevoit sa merg la politie ca nu m a intelegeam cu el si ca urmare nu am ramas prieteni…. Dar dece nu il cautati voi… Sa vb cu el
  Asi: am incercat dar soferu nu e de gasit!!! Am incercat sa mergem la proprietaru masini ( soferu care ma lovit nu era proprietatu) iar acolo am fost informati ca pe 30.12.2012 proprietaru masini a MURIT!!!
  Eu: si eu ce fac acum????
  Asi: avem nevoie de poze!!! Daca se poate sa cauti tu masina si sa faci cateva poze!!!
  Eu: sa ma duc sa caut eu mortu si sa fac poze la masina acestuia?? Tu vb serios???:)))
  Eu: da ar fi de mare ajutor!!!
  Cam asta a fost dialogu meu cu ingineru!!! Descris pe scurt!!!:)))
  Problema e urmatoare eu la casco nu pot sa ma duc ca deja am reparat masina !!!acum servicele vrea bani pe reparatie de la mine ca a vazut ca este o problema si ulterior sa iau e bani de la societate!! Dar ce pot eu sa fac acum?? Sa incerc sa caut totusi mortu sau sa astept cele 90 de zile?? Si ce sanse am sa vad bani daca nu reusesc sa fac poze la masina mortului???? Stiu ca e cam lung mesaju da si poveste e de asa natura?? Rog daca sa ma-i lovit cineva de o problema asemanatoare sa imi zica si mie!!:)

 • comment-avatar

  la un RCA (cel lovit a primit RCA-ul, de la vinovat)dupa ce ai facut constatarea amiabila si ai anuntat si firma asiguratoare , cel vinovat tb sa se duca la constatare CU CEL LOVIT si sa i se faca si lui poza la masina?? pt ca cel vinovat isi repara masina pe banii lui, pt ca nu are CASCO.

  • comment-avatar
   admin 19/03/2013

   Buna ziua,

   Nu este obligatoriu, dar este de preferat sa mearga si soferul vinovat.

 • comment-avatar
  ovidiu 08/05/2013

  Buna ziua,
  Am o problema cu cei de la Astra asigurari, in cazul in care eu am far zgariat bara aripa senzori bandou etc, ei mi-au dat de polisat toate elementele si nimic de inlocuit…
  Care tin sa cred ca unele zgarieturi sunt foarte adanci.
  In cazul asta ce pot face, cand dauna este mai mare decat ceea ce au constatat ei?

  • comment-avatar
   admin 09/05/2013

   Buna ziua,

   Mai intai adresati-va asiguratorului dumneavoastra.

   Nr Astra: Call-center: 0800.0800.90

   In cazul in care nu reusiti sa rezolvati problema, va puteti adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor:

   Nr CSA:
   Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
   Str. Amiral Constantin Balescu nr. 18, sector 1, Bucuresti

   E-Mail: office@csa-isc.ro
   Telefon: 316.78.80, 316.78.81
   Fax: 316.78.64

   O zi frumoasa!

 • comment-avatar
  mihaela 24/05/2013

  buna ziua!am si eu o intrebare….daca am facut un dosar de daune la o firma de asigurari dar nu este inaintat in instanta si nici nu am primit vreun ban…,pot sa fac un altul la cu cei de la o firma care se ocupa cu obtinerea despagubirilor din asigurari?

  • comment-avatar
   admin 24/05/2013

   Buna ziua,

   Puteti suna la societatea de asigurari pentru a vedea in ce stadiu se afla dosarul.

   Daca nu obtineti un raspuns satisfacator, puteti face si o reclamatie la CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) pentru solutionare:

   Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
   Str. Amiral Constantin Balescu nr. 18, sector 1, Bucuresti

   E-Mail: office@csa-isc.ro
   Telefon: 316.78.80, 316.78.81
   Fax: 316.78.64

 • comment-avatar
  mihaela 25/05/2013

  Cand am facut dosarul pentru daune mi s-a spus ca bani pentru despagubiri o sa primesc decat daca soferul este gasit vinovat!As vrea sa stiu daca este normal!

  • comment-avatar
   limba romana 09/07/2013

   “decat” se foloseste in mod corect atunci cand exista o negatie de exemplu “nu o sa primesc decat daca”
   in cazul in care nu este nici o negatie se foloseste “doar” “despagubiri o sa primesc doar daca”
   “decat” se mai poate folosi si ca termen de comparatie “polita rca a vinovatului este mai noua decat a mea”; “mai bine sa fiu criticat, decat analfabet”

   si inchei cu un banc: un bucurestean pleaca in provincie cu masina si opreste pe drum la un aprozar si spune vanzatoarei: as dori si eu cartofi.
   vanzatoarea il intreaba: de cat?
   bucuresteanul raspunde nedumerit: DA, decat cartofi!

   • comment-avatar
    laie 28/08/2013

    ce pot spune?jos palaria, man…”decat” jos palaria 🙂

  • comment-avatar
   cristi 05/05/2014

   buna ziua cum pot fi despagubit dak masina mi-a ars din cauza altui autovehicul

 • comment-avatar
  Danutz 16/06/2013

  Buna ziua. Ieri am provocat un accident de masina, fara victime. Conducatorul uneia dintre masinile implicate a dorit ca politia sa vina sa faca constatarile. Tin sa precizez ca am luat ambele masini avariate pe platforma si le-am dus la un service care are contract cu firma de asigurari cu care am incheiat o polita, am luat o amenda, am pierdut 3 puncte, dar cu toate acestea domnul si sotia acestuia pun o presiune constanta asupra mea: “cu masina aia isi castigau painea, ei ce fac? sa ma implic mai mult”. Adica sa le dau o masina, pana se rezolva problema la service. Problema este ca eu nu am de unde sa le dau o masina avand in vedere ca si a mea este avariata serios. Pot sa ma oblige in vreun fel? A doua problema. Ieri dupa accident niciunul dintre noi nu a fost vatamat fizic. Au semnat si declaratiile la politie cum ca nu exista victime umane….exista posibilitatea sa vina cu un certificat medico-legal de acum incolo in urma caruia sa ma dea in judecata?
  3. Maine ne intalnim sa mergem la asiguratorul meu. Problema este ca domnul in cauza nu avea RCA la momentul intamplarii nefericitului eveniment. Politia l-a chemat de asemenea maine pentru verificari pentru ca masina era pe firma si ma rog. Problema mea este oare asiguratorul meu poate invoca faptul ca el nu avea RCA? Da, am facut un lucru reprobabil, dar acum nu stiu la ce instante morale apeleaza el pentru ca presiunea este extrem de ridicola pe alocuri.

  • comment-avatar
   admin 17/06/2013

   Bună ziua,

   Păgubitul poate cere despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a autoturismului, însă va cere aceste despăgubiri asiguratorului dumneavoastră RCA. Astfel de despăgubiri se obţin însă doar în instanţă, unde va fi implicată compania de asigurări şi nu dumneavoastră.

   Dumneavoastră nu aveţi nici o obligaţie legală de plată, ci de acest aspect se va ocupa exclusiv compania de asigurări.

  • comment-avatar
   fost inspector asigurari 09/07/2013

   1 nu va pot obliga sa le oferiti o alta masina sau nu va pot cere dauna dumneavoastra direct, ci asiguratorului asa cum a spus si administratorul.
   2 din momentul in care la politie s-a semnat ca nu au existat victime nu se poate reveni ulterior cu nici un certificat medico-legal. si chiar daca sa zicem ca prin exceptie se prezinta la spital la scurt timp si acuza traume ca urmare a accidentului despagubiri pentru vatamari se obtin tot de la RCA, nu va pot da pe dumneavoastra in judecata. Sper ca aveati RCA valabil.
   3.faptul ca celalalt nu avea RCA nu schimba cu nimic lucrurile, doar probabil va fi amendat de catre politie: “In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, proprietarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Amenda mentionata anterior este prevazuta la art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, in timp ce sanctiunile complementare (retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor) sunt stabilite de Codul Rutier, la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3. Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.”

 • comment-avatar
  mihaela 26/06/2013

  Buna seara!
  Am si eu o intrebare:pentru a obtine banii de la firma de asigurari imi trebuie avocat?

 • comment-avatar
  ioana 15/07/2013

  buna ziua,ieri am fost lovita de 2 motociclisti si au daune corporale ,rezulta ca eu sunt vinovata ca nu le-am acordat prioritate,metioanez faptul ca una din victime are o fractura la mana stanga si are nevoie de o tija metalica,vreau sa stiu daca asigurarea acopera operatia,tija si spitalizarea

  • comment-avatar
   admin 22/07/2013

   Buna ziua,

   Asigurarea RCA acopera si vatamarile corporale, pana la limita maxima de despagubire stabilita la valoarea de 5.000 de euro, care se calculeaza in lei, la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.

  • comment-avatar
   anca pop 10/09/2013

   Buna ziua.Daca persoanele vatamate in urma accidentului nu au reusit sa obtina despagubirea sau cred ca au primit prea putin ma pot contacta pe adresa de email anca.florik@yahoo.ro .Sunt consilier la Consiliul European de Despagubiri,o companie multinationala care se ocupa de despagubirea victimelor din accidente rutiere,avand o echipa de juristi si avocati specializati in domeniu. Apelati cu incredere. O zi buna!

 • comment-avatar
  alina 19/07/2013

  buna am si eu o intrebare a intrat un tampit in masina mea care era parcata,am facut constatare amiabila am facut dosaru la asig au venit au facut poze si deja sunt 10 zile de cand ii astept sa ma sune.Ce trebuie sa fac unde sa merg?

 • comment-avatar

  buna am fost lovit de o masina care mi-a sifonat cam rau masina am cazut la pace insa cei de la asigurari astra mi-a dat de inteles ca nu voi primi nici jumatate din dauna spunind ca masina este veche cum ar trebui sa procedez ,sa ii dau in judecata,pe cine pe asigurator sau pe ala care mi-a avariat masina?

 • comment-avatar

  problema este ca nu am casco e obligatorie dar daca nu ai nici o vina este corect sa sa platesti din buzunarul tau prostiile altora?

 • comment-avatar
  Benda Petru 24/07/2013

  Buna ziua,

  Am fost lovit de un autotvehicul cu RCA la societatea de asigurare X.Dupa deschiderea dosarului de dauna totala, mi s-a comunicat valoarea cu care voi fi despagubit insa dupa trei zile primesc o notificare prin care sunt instintat ca mi s-a diminuat aceasta valoare intrucat au primit o alta valoarea de nou a auototurismului meu de la o unitate de specialitate si valoarea este mai mica decat cea comunicata anterior.L-eam cerut sa imi arate acel document insa am fost refuzat de catre societatea de asigurari.Am luat legatura cu unitatea de specialitate respectiva care mi-a comunicat ca dansii nu poseda baza de date cu valoarea de nou a utoturismului si in consecinta au dat o valoare estimativa netinand cont de dotarile masinii.Ce ma sfatuiti in asemena caz?

 • comment-avatar
  Bogdan 26/07/2013

  Am fost lovit din spate dar am avut RCA expirat. Asiguratorul Astra (al celeilalte masini) nu ofera asigurare pentru mine daca eu nu am RCA, desii nu eu sunt cel vinovat. Este adevarat? sau am fost inselat cu aceasta informatie? Nu mi se pare normal ca eu sa nu fiu despagubit daca nu sunt eu cel vinovat, chiar daca am RCA expirat. In mod normal eu ar trebui sa platesc amenda ca nu am RCA si partea cealalta sa imi repare masina.

 • comment-avatar
  Alin 05/08/2013

  Am fost lovit in spate in Grecia pe bratul Kasandra. a venit politia si a facut un proces verbal cu toate datele mele si ale celei vinovate cu numar de asigurare, de buletin, certificat al masinii.Am cerut si eu copii dupa acte si politia a zis ca nu se mai dau copii pentru ca e caz penal in Grecia de anul asta sa detii copie dupa asigurare sau certificatul altuia, au zis ca e caz penal. Au facut magarii intrecut cu politele si acum politaiul este cel care iti intocmeste actele pentru repararea masinii.Asa e acum in Grecia. Incerc sa o duc la service astazi.ce ma sfatuiti sa fac pentru ca in tara imi cer o grtoaza de acte pe care nu pot sa le iau de aici ca fac puscarie?

 • comment-avatar
  florin 12/08/2013

  am fost lovit de un autoturism inmatriculat in franta. am completat constatarea amiabila. ce trebuie sa fac mai departe pentru a primi despagubirea?

 • comment-avatar
  alex 03/09/2013

  Buna ziua,
  Acum o saptamana am lovito pe o tanti in spate ca a franat dintr-o data dar a fost un accident usor eu mi-am spart doar sticla de la far si ei i-am zgariat spoileru putin. Ideea e ca domnita a inceput sa urle chiar daca cand am coborat din masina mi-am asumat vina am zis:” da eu sunt de vina nu am avut distanta regulamentare imi batea soarele din fata si am vazut prea tarziu cand ati franat” , tanti aceasta numa zbiera intruna nu am putut sa ma inteleg cu ea. o data zicea ca nu ii trebe asigurarea ca sa ii fac masina am zis bine iti fac masina, dupa zice ca sa nu io mai fac ca sa ii dau asigurarea, masina nu era a mea dar eu am conduso si am incercat sa ma inteleg cu ea ca ii dau bani si de spoiler nou da sa lase asigurarea ca nu e pe mine trecuta si sa nu ii ridic pretul la asigurare la propietar. I-am zis doamna iti cumpar spoiler nou nu vroia ea numa urla parca i-am rupt toata masina dar era zgariat putin ca nu am avut viteza deloc.Intr-un final am sunat propietarul sa ii zic ce iam facut la masina el a zis sa incerc sa o conving pe tanti nu a mers, am mers la politie mi-am luat amenda si i-am dat asigurarea ,copie de pe talon de pe buletin si de pe permis. acum am primit scrisoare de la asigurant sa merg sa faca poza la masina mea sa vada ce am rupt si sa dau o declaratie cum sa intamplat dar am primit dupa o saptamana scrisoarea eu iam schimbat sticla la far din banii mei ca eu am fost vinovat.Ca nu mi-a zis nimeni sa nu o repar fiind primul meu accident nici macar nu poate fi accident ca, daca era masina parcata si ma chinuiam eu sa o parcam langa ea si o agatam in parcare se vedea mai rau julitura… Acum eu nu vreau sa ma duc sa mai faca poza pt ca acidentul nu am fost deloc grav zgarietura iesea si la polish ca am zis ca io fac eu. si cei de la asigurari au zis ca daca nu ma prezint nu o sa o despagubeasca pe tanti. Ea ce ar mai putea face acum?Eu am poza si cu masina ei si pe cea ce am conduso eu.Stiu poate par nesimtit ca nu vreau sa ma duc dar sa se invete minte sa nu ma zbiere asa si din cate am inteles daca e asigurarea ii da maxim 100 lei si eu am zis ca ii dau 500 lei, nu cred ca pt julitura aia o sa ma de in judecata, si daca ma da o sa ma oblige sa io repar si io repar dar sa lase asigurarea omului. avea un vw jeta 2010.

 • comment-avatar
  Livia 01/10/2013

  Buna ziua! As avea o intrebare. Azi cand am vrut sa ies de pe strada unde locuiesc o alta doamna era deja intrata ..eu m am bagat putin in fata dar am tras pe dreapta si am oprit. Aceasta a oprit insa a trecut imediat pe langa mine zgaraindu-si ambele portiere. Mie nu mi a zaraiat o decat foarte putin in spate.dupa ce a oprit masina aceasta a inceput sa tipe ca eu am trecut pe langa ea,ca ea ar fi oprit,soltul ei care era in parcare la 100 de m sustinand o. I am lasat asigurarea. Dvs ce credeti..a fost vina mea pt ca m am bagat,desi am oprit.sau a ei pt ca a trecut desi nu Avea loc? Se mai poate demonstra acum cand merg la asigurare ca a fost vina ei deoarece ea a trecut si eu am fost ce care a oprit?

  • comment-avatar
   admin 04/10/2013

   Buna ziua,

   Un raspuns mai sigur va poate da inspectorul de daune de la compania de asigurari la care aveti incheiata polita.

 • comment-avatar
  Adita 26/10/2013

  Buna ziua ,
  Am si eu o nelamurite va rog frumos.
  Mers cu masina tatalui meu rca este facut pe numele lui toate actele sunt in regula am zgariat o masina din greseala in timp ce dadeam cu spatele in fine daunele sunt minore problema e ca tatal meu este plecat in strainatate si urmeaza sa vina acasa peste 3-4lunii.Pot sa ii dau eu polita RCA desi nu sunt detinatorul masinii in acte.
  Va multumesc anticipat,

 • comment-avatar
  mirela 03/11/2013

  dar in cazul in care masina mia luat foc de la o alta masina domnul respectiv mia dat asig lui este o saptamana de cand am depus dosaru s nici acum nu mau anuntat cu cat ma despagubeste masina miau trecuto la daune totale

 • comment-avatar
  Gantza 21/12/2013

  Buna seara.Am si eu o intrebare,pe data de 15.12.2013 am fost lovit de o masina cu nr.de bulagaria.Tipu are asigurare valabilă din spusele politistilor care au fost la locul faptei ,accidentul fiind cu victime,si masina dauna totala,mai exact m-am răsturnat cu ea.Acum intrebare e ,Cand o sa-mi recuperez banii,Cati bani o sa mi se dea, sau mai bine zis ii mai recuperez vreodata,(Nu am casio).masina mea fiind un Logan din 2006 cu vreo 230.000km la bord.Va multumesc.

  • comment-avatar
   admin 23/12/2013

   Buna seara! Pentru detalii privind despagubirea, va rugam sa va adresati asiguratorului la care si-a facut RCA soferul vinovat. Daca aveti dauna totala, asiguratorul va estima valoarea masinii si va va despagubi la o suma care sa va permita reparatia sau, daca masina nu poate fi reparata, va trebui sa o radiati.

 • comment-avatar
  Catalina Stefan 16/01/2014

  Buna ziua, am si eu o intrebare, daca am avut un accident de masina, un alt sofer a intrat in partea din spate a masini mele si mi-a dat asigurare setvisul de care apartine Rca-ul Lui imi poate da suna stabilita pe bass constatai sa imi repar masina pe cont propriu?

 • comment-avatar
  Marin 02/02/2014

  Buna seara,
  Speta mea: masina lovita in parcare , data 28 dec. 2013, la ora 4.30 dimineata. Soferul conducea o masina care era proprietatea altcuiva. Masina nu apararea pe site cu Asigurare RCA. Dupa impact a parasit locul accidentului, a lasat si masina lui care era serios avariata. s-au prezentat si echpaje de politie. Seara, soferul vinovat s-a prezentat la politia rutiera, a recunoscut accidentul dar a prezentat o polita asirom, incheiata chiar in ziua respectiva 28.12.13 avad specificat ca este valabila din acceasi zi timp de o luna. Politia a apreciat ca polita este ok. astfel ca a scapt de amenmda. In schimb a fost amendat pentru un art din Legea 195. Politia a eliberat si dovada pentru reparatii. Am deschis dosar dauna la ASIROM.
  S-a facut constatarea de un agent de asigurare, s-a facut evaluarea daunei luind in calcul faptul ca am optat pentru reparatii in regie proprie. Mi s-a comunicat ca evaluarea a fost facuta si am fost invitat sa depun cerere de despagubire. Am depus cererea si mi s-a spus ca in termen de 10 zile trebuie sa-mi vireze banii. Au trecut aceste zile, m-am interesat de stadiu si am inteles ca cererea este la juridic.
  Intrebare (poate fi considerata retorica) Este posibil sa primesc despagubiri, in baza acelei polite, care, in opinia mea, nu este valabila.
  Daca cererea este respinsa, pot avea sanse sa obtin despagubiri de la FPSV ?
  Mii de multumiri

 • comment-avatar
  marius 06/02/2014

  buna am avut un incident in franta masina mea e inmatriculata in Romania am avut asigurare de la euroins iar masina ce ma lovit a fost asigurata in franta am facut un constat mia dat doamna asigurarea ei si ma sunat de la ia de la asigurare si mia zis sa iau legatura cu asigurarea mea din Romania si sami faCA dosarul si sa ieie legatura cu asigurarea din franta iar romani nostril au zis ca iei nu fac asea ceva stiti voi cum mias putea face masina daca stiti vreo solutie va ROG lasatimi un imei mersi

 • comment-avatar
  Ionut gabriel coca 19/02/2014

  Buna seara! am fost lovit azi de unul care s-a bagat in depasire in curba cu linie continua si baut , nu a vrut sa-mi dea nici asigurare, nici sa mearga la politie, in final m-a injurat si a plecat… am apucat sa-i fac 3 poze la masina +a mea lovita langa…am sunat la politie si mi s-a spus ca ei nu se deplaseaza la locul accidentului decat in cazul in care sunt victime…masina mea este praf , eu acum ce pasi urmez, mie cine-mi repara masina … astept raspuns urgent … multumesc

 • comment-avatar
  Andrei 21/08/2014

  Bună ziua intro zi am venit spre munca unde lucrez pe jos era umed si am franat si intr-un final am intrat in bunul companiei unde lucram acum despăgubește rca ?

  • comment-avatar
   Radu 22/08/2014

   Polita RCa despagubeste daunele materiale. Cel mai bine este sa sunati la compania de asigurari la care ati incheiat polita

 • comment-avatar
  stefan daniela 21/08/2014

  in data de 21.08.2014 am avut masina parcata in fata porti . A venit o persoana in stare avansata de ebrietate si mi-a facut masina praf .a venit politia a constatat si mi-a facut proces verbal . pot primi cv reparatie de la FPVS in conditia in care cel care mi-a avariat masina sta numai in stare de ebrietate?

 • comment-avatar
  stefan daniela 21/08/2014

  COMPLETEZ :
  persoana in stare de ebrietate era cu caruta

 • comment-avatar
  Anca 18/09/2014

  Buna ziua,

  Am lovit o masina usor, ne-am inteles amiabil.
  La un an de zile sunt chemata in instanta ca intervenient, de catre Omniasig, care da in judecata firma la care aveam eu RCA-ul : “City Insurance” pt. ca aceasta nu vrea sa plateasca.
  Ce pot face eu in acest caz ? Ma prezint in instanta ? Daca ai RCA valabil, iti recunosti vina, poti pati ceva ?

  Va multumesc.

  • comment-avatar
   Radu 18/09/2014

   Buna ziua,
   Prezentati-va in instanta. Nu aveti ce sa patiti din moment ce aveati o asigurare RCA valabila la momentul accidentului.

 • comment-avatar
  Bobi 26/11/2014

  Ce pot face dacă: te lovește un turc cu cartea verde in Germania la Groupama,ajungi la amiabila cu el in aceeași zi trimiți toate actele necesare la BAAR(asta după ce am vorbit cu cei de acolo),in aceeași zi cu incidentul…cei de la baar imi dau un inspector sa clarifice el,sa facă poze,chiar dacă eu l-e trimisesem pe mail….ajung si cu inspectorul la înțelegerea ca fac mașina in regie proprie și ca m.i se oferă 970 de lei.Bun, după 70 de zile primesc un mail in care m.ise aduce la cunoștința ca cei îndreptățiții sa se ocupe de caz sunt CAROM…am sunat la împlinirea celor 90 de zile la CAROM pentru a afla in ce stadiu este dosarul, si mi.au spus ca deocamdată cei din Germania trebuie sa i.a legătura cu proprietarul mașini care m.a lovit si ca după ar trebuii sa dea un răspuns in țara si ca mai mult de 770 de lei nu se pot oferi…am sunat si pe data de 21 Noiembrie ca urmare a Depășiri termenului de 90 de zile… Incidentul s.a produs pe dara de 19.08.2014..deci incazul asta ce as putea face?pot da in
  judecată pe cineva?

  • comment-avatar
   Radu 26/11/2014

   Buna ziua,
   Sfatul nostru este sa faceti o sesizare la ASF –https://www.asfromania.ro si la BAAR

 • comment-avatar
  Bobi 26/11/2014

  Si va mulțumesc dacă aveți amabilitatea sa citiți aveți “roman”

 • comment-avatar
  andrei 29/12/2014

  Daca am lovit o masina si am avut si o victima ranita usor( un deget rupt ) cu care nu reusesc sa ma inteleg (cere bani de la asigurator) ce credeti ca ar trebui sa fac

 • comment-avatar
  Larisa 08/01/2015

  Pe data de 02.01.2015,cand eram oprita la semafor la culoarea rosie,am fost lovita in spate de catre un taxi care nu a tinut distanta legala.Am chemat politia,soferul taxi a fost gasit vinovat si acum trebuie sa incep procesul de depunere a dosarului.Masina pe care o conduceam este inregistrata pe numele sotului meu care este cetatean bulgar,deci masina este inregistrata in bulgaria.Am mers la firma de asigurari a celui cu taxiul,mi-au spus ca nu este nici o problema,au venit si mi-au facut poze la masina,agentul constatator a spus ca cel mai probabil o sa-mi fie acordata dauna totala(ceea ce nu as vrea…as vrea sa-mi fie reparata masina), dar,pentru depunerea dosarului imi cer cartea verde a masinii.Asigurarea mea este valabila,fiind mentionat in ea ca este valabila in toate statele din uniunea Europeana,dar nu am cartea verde.Am sunat in Bulgaria la firma mea de asigurari si mi s-a spus ca acolo nu se mai emite acest document.Este normal sa imi fie ceruta cartea verde cu toate ca eu sunt pagubitul? Tin sa mentionez ca mi-a fost cerut pana si contractul de vanzare cumparare intre sotul meu si persoana de unde am cumparat masina.Credeti ca pretul scris in contractul de vanzare cumparare poate influenta valoarea pe care o sa o stabileasca ei daca imi dau dauna totala?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 09/01/2015

   Buna ziua,
   In mod normal, cartea verde este inclusa in polita de asigurare obligatorie. Acest lucru este valabil si pentru asigurarea auto obligatorie din Bulgaria. De obicei, prima pagina a politei de asigurare este Cartea Verde. Uitati-va bine pe polita. Daca nu, incercati sa mai luati legatura cu asiguratorul din Bulgaria.

   Pretul din contractul de vanzare cumparare nu influenteaza valoarea daunei.

 • comment-avatar
  alex 21/01/2015

  sunt curios cu un aspect de exemplu am fost avariat usor iar mergand la asigurator (omniasig) au decis sa schimbe acea piesa fiind bara spate vreau sa stiu ce se intampla cu vechea bara o pot cere inapoi ? multumesc anticipat pt raspuns

 • comment-avatar
  florin 03/02/2015

  buna ziua. la mine este alta problema si anume: sunt din brasov si am plecat intr-o zi la niste rude in buzau. am oprit in drum la un supermarket sa cumpar cate ceva, cand am vrut sa ies din parcarea magazinului (eram deja aproape de iesire) un domn da sa iasa si el din parcare, dar surpriza, ma loveste. totul ok, facem amiabila, domnul foarte de treaba ( fiind din buzau). ajung in brasov la despagubiri carpatica si domnii de acolo imi spun ca trebuie sa dea cel vinovat o declaratie pe proprie raspundere ca este vinovat si ca trebuie sa mearga in orasul buzau,la asiguratorul dansului sa faca si poze la masina. problema este ca acesta pleca a doua zi in germania si nu avea cum sa ajunga, tinand cont ca s-a intamplat nefericita intamplare dupa ora 18.00. cum imi pot repara masina daca acest om nu da declaratia aceea si ce trebuie sa fac in acest caz? multumesc!

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 04/02/2015

   Buna ziua,

   Companiile de asigurari pot cere uneori astfel de declaratii. Puteti sa intrebati asiguratorul de ce este nevoie de aceasta declaratie, dat fiind faptul ca din constatul amiabil reiese clar cine a fost vinovatul. Daca nu se solutioneaza, puteti face o sesizare la ASF.

 • comment-avatar
  florin 05/02/2015

  multumesc

 • comment-avatar
  gina 08/02/2015

  Cum se procedeaza cand soferul vinovat nu are RCA si nici ITP? Nici nu se prezinta la politie in termenul de 24 de ore? Refuza orice contact cu soferul pagubit. Refuza dovederia identitatii. Sotul soferitei vinovate ameninta ca e politit si “iti arat eu tie!”

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 09/02/2015

   Buna ziua,

   In acest caz cea mai buna solutie este sa faceti o plangere la politie.
   Mai exista o posibilitate, sa apelati la fondul de protectie al victimelor strazii. Puteti gasi mai multe informatii pe link-ul urmator:

  • comment-avatar
   valy 02/06/2015

   dar daca persoana care va tamponat va dus la un service auto sa va repare masina si dumneavoastra nu ati vrut sa va reparati masina ati vrut suma de 10 000 lei ca sa nu mai faceti plingere cine e vinovat

 • comment-avatar
  Marius 10/02/2015

  Buna ziua, as dori sa aflu daca in cazul in care am fost lovit de un sofer care si-a recunoscut vinovatia dar eu am permisul expirat nu retinut sau anulat, atunci este posibil ca asiguratorul lui sa nu ma desbagubeasca? Multumesc

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 18/02/2015

   Buna ziua,

   Raspunsul este nu, nu ar trebui sa aveti o problema cu despagubirea, insa aveti grija, deoarece aisguratorii cauta metode sa va amane despagubirea.

 • comment-avatar
  iulian 23/02/2015

  buna ziua

  In anul 2010 am avut un accident din care eu am iesit vinovat desi nu era adevarat si a trebuit sa dau politia in judecata pentru decizia luata si intr-un final am castigat procesul dupa 4 ani de zile de judecata au rezultat cheltuieli de judecata iar din de la asigurari ar fi fost dauna totala dar unde vroiam eu sa ajung e ca m-am dus la asigurari cu decizia de la proces care este definitiva si irevocabila si ar fi fost normal ca cei de la asigurari sa dea drumu la dosar dar ma tin pe loc pe motiv ca nu reiese clar cine este vinovat in acest dosar mentionez ca politia mi-a platit cheltuielile de judecata nefiind eu vinovat in dosarul acesta si m-a pus cel de la asigurari sa astept sa mearga el la politie si reanalizeze ei cazul sa ii comunice lui cine este vinovat iar eu tot astept sa dea drumu la dosar in zadar iar de la decizia din dosar a mai trecut aproximativ un an ce pot sa fac in cazul asta daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns multumesc frumos

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/04/2015

   Buna ziua,

   In cazul dumneavoastra trebuie sa faceti o sesizare la ASF privind tergiversarea solutionarii dosarului de dauna de catre societatea de asigurare si eventual sa chemati in judecata societate de asigurare in vederea obligarii la plata de despagubiri in dosrul de dauna deschis.

   Sper ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor! Va uram succes in rezolvarea acestei situatii!

 • comment-avatar
  costi 24/02/2015

  buna ziua,am fost implicat intrun accident rutier si eu fiind partea vatamata am 7-9 zile de spitalizare iar persoana din dreapta are 40-45 zile de spitalizare aveti ideie cat ar trebuie sami plateasca asigurarea euroins?care ar fii suma corecta cafre ar trebuii sa o accept,multumesc mult ptr ajutor

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/04/2015

   Buna ziua,

   Nu exista o suma stabilita dinainte pentru fiecare zi de spitalizare; de la caz la caz, se stabilestea care este suma iar dumneavoastra sunteti cel mai in masura sa evaluaitu cat reprezinta suma corecta pentru o zi de spitalizare.

   O zi frumoasa!

 • comment-avatar
  Manolache Daniel 05/03/2015

  Despăgubirea pasagerilor răniţi şi a şoferilor accidentelor rutiere:
  Fiecare pieton, biciclist, motociclist, şofer, pasager al vehiculului persoanei vătămate dar şi al vehicului vinovatului, este îndreptăţit să primească despăgubiri, atât cât acesta nu este vinovatul evenimentului. Persoanei vătămate ii este cuvenită despăgubirea chiar şi în cazul în care nu purta centura de siguranţă sau casca de protecţie. Despăgubirea este cuvenită chiar şi pasagerilor vehiculului vinovatului.

  Despăgubirea pietonilor şi a bicicliştilor, participanţilor la accident:
  Oricărui pieton i se cuvine despagubire, chiar dacă se afla în stare de ebrietate.

  Despăgubirea ca urmare a decesului unui membru apropiat de familie:
  În acest caz, persoanele vătămate sunt persoanele apropiate decedatului, atâta timp cât acesta nu este vinovat de producerea accidentului rutier. Despagubirea este cuvenită fiecărui membru apropiat de familie, și anume soțului/soției, copiilor, nepoților, fraților/surorilor, dar și persoanelor care se aflau în relații informale cu persoana decedată. Despăgubirea este cuvenită chiar dacă persoana decedată a contribuit la provocarea accidentului.

 • comment-avatar
  Oana 10/03/2015

  Buna ziua! Eram parcata la coltul blocului unde este si trecerea de pietoni ( datorita lipsei locurilor de parcare) si o masina a intrat in masina mea. Am facut amiabila urmand sa merg la firma de asigurari, omniasig sau asorom are respectiva. Este posibil sa nu fiu despagubita din cauza ca eram parcata pe trecerea de pietoni?? Mentionez: la bloc numai asa se parcheaza deoarece nu sunt locuri de parcare :((( astept un rasp! Ms frumos.

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 06/04/2015

   – Aceasta situatie reprezinta un caz in care a asiguratorii au stabilit uneori ca este vorba de culpa comuna (un autoturism oprit/stationat neregulamentar este acrosat de un alt autoturism). Nu este o regula, insa exista aceasta posibilitate.

   -In aceasta situatie daca mergeti la politie, in majoritatea cazurilor vinovat de producerea evenimentului este cel care a acrosat autoturismul oprit.

   Speram sa rezolvatia situatia.

   O zi minunata!

 • comment-avatar
  Bogdan Mavrodin 01/04/2015

  Buna ziua, in data de 25 s-a efectuat constatarea de catre agentul Asirom, tot in aceeasi zi am dus masina pt reconstate la Expocar Calarasi.In data de 26 service-ul a cerut reconstatarea dar pana astazi nu a primit raspuns. Pe data de 30 am trimis si eu un mail persoanei responsabile cu rezolvarea dosarului meu dar nu am primit raspuns.intrebarea mea este, in cst timp asiguratorul este obligat sa imi raspunda la mail mie ca si pagubit? Pot face ceva sa urgentez procedura? Mentionez ca masina mea este dauna totala numai din piesele constatate de agent. Multumesc anticipat pt raspuns.

 • comment-avatar
  costy 10/04/2015

  buna ziua! as dori si eu o informatie cum as putea sa fac sa grabesc lucrurile cu despagubirea daunelor mele. in mai 2014 am avut un accident in care vinovatul nu si’a recunoscut vina dar cu demersurile politiei a rezultat ca era vinovat . bun am luat actele de la politie ( proces verbal polita de asigurare de la vinovat ) si am mers la asigurator! acesta in urma investigatiilor a ambelot parti a observat ca la vinovat e dauna mult mai mica ca a mea, si la instruit sa depuna contestatie cu avocat recomandat de asigurator! in cele din urma am ajuns in ziua de azi ( aprox 1 an ) mi am facut masina pe bani propri . in instanta tot se amana dosaru de la luna la luna! ce as putea sa fac sa oblig asiguratoru sa mi returneze bani bagati in reparatiile facute din bani propri? Multumesc!

 • comment-avatar
  sebastian lepadatu 11/04/2015

  Buna, am si eu o intrebare. Sunt de la tara, am lasat masina parcata in afara partii carosabile, parcat regulamentar pe partea dreapta, cineva cu caruta(faeton) a trecut pe langa masina mea fiind incarcat cu coceni, mi-a luat oglinda inainte si mi-a zgariat masina din spate pana in fata, nu se poate face nimik decat vopsita din nou partea stg. Am fost la politie, cei de acolo spune ca e civil pagubele ca e considerat accident. Cel care conducea faetonul e minor, ce sa le iau, au spus ca doar sa repar eu cu banii mei apoi sa cer deviz lucrari de service si apoi sa ii dau in judecata pt recuperare pejudiciu. cum e de facut, firma de asigurari nu ma poate despagubi?

 • comment-avatar
  Carla 24/04/2015

  Buna am si eu o intrebare. Am avut un accident cu un motociclist. Viram sa ies din parcare si am iesit un pic cu coltul dreapta si l-am lovit un pic. Nu s-a rasturnat dar si-a prins piciorul la motor si i s-a rupt. Nu avea ghete de motor era in adidasi. Practic motorul nu are nimic si masina mea e putin zgariata. Ceo de la politie au facut o copie dupa asigurare dar as vrea sa stiu in cazul acesta victima poate sa primeasca de la asigurator bani pentru vatamare corporala? Sau care ar fi procedura pe cale amiabila?

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 19/05/2015

   Da, asigurarea RCA acopera plata despagubirilor pentru vatamari corporale. Potrivit normei RCA, la stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale, se au în vedere următoarele:

   a) diferenţa dintre veniturile nete ale persoanei vătămate, probate cu documente fiscale, şi indemnizaţia primită din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfăşoară activitatea şi/sau, după caz, din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat, pe perioada spitalizării şi a concediului medical;

   b) venitul mediu lunar net realizat din activităţi desfăşurate de persoana vătămată, probat cu documente justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;

   c) salariul de bază minim brut pe economie, în cazul persoanelor păgubite aflate la data producerii accidentului în ultimul an de studii sau de calificare;

   d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident – cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, cu tratamentul, cu spitalizarea, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentaţie suplimentară, conform prescripţiilor medicale, probate cu documente justificative, şi care nu sunt suportate din fondurile de asigurări sociale prevăzute de reglementările în vigoare;

   e) cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacităţii de muncă, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru, însă nu mai mult decât salariul de bază minim brut pe economie;

   f) daunele morale: în conformitate cu legislaţia şi jurisprudenţa din România;

 • comment-avatar
  Mihhaella 26/04/2015

  Ce se inampla daca vinovatul are rca valid dar eu nu il am Ce trebuie sa fac pot sa-mi mai repar masina pe RCA-ul lui ???

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 19/05/2015

   Poti sa-ti repari masina pe rca-ul vinovatului. iti recomandam insa sa-ti inchei asigurarea RCA cat mai repede.

   Ce se întâmplă dacă nu ai RCA?

   Vei fi penalizat cu:
   • amendă între 1.000 şi 2.000 RON
   • reţinerea certificatului de înmatriculare
   • reţinerea plăcuţelor de înmatriculare

   Dacă vei fi găsit vinovat de producerea accidentului respectiv şi nu ai RCA, vei plăti toate despăgubirile din propriul buzunar!

 • comment-avatar
  Viorel 28/04/2015

  Buna ziua. Aveam masina parcata in fata blocului, o femeie incercand sa parcheze mi a lovit masina. Am vazut o pe geam, am notat numarul masinii, aceasta a parasit locul accidentului imediat. AM fost in acea zi la politie, au identificat masina pe calculator, au spus ca o cauta si au trecut 40 de zile de atunci. Ce pot face? Multumesc.

 • comment-avatar
  Cristina 16/06/2015

  Buna ziua! Am facut acum 3 saptamâni un accident, masina mi-a fost reparata insa service-ul nu mi-o da pana nu primesc o “confirmare” de la adigurător. Menționez ca firma la care vinovatul a avut RCA-ul este Omniasig. Cam cat dureaza pana vine confirmarea pentru a putea sa-mi iau masina inapoi?

 • comment-avatar
  ristea virgil 18/06/2015

  Buna ziua
  Am inteles ca la dosar trebuie copie dupa certificatul de inmatriculare al masinii. Intrebare > al masinii care a fost avariate sau al masinii soferului vinovat?

 • comment-avatar
  Gaby 26/06/2015

  In situatia in care m-a lovit un tir, soferul acestuia era vinovat si nu avea rca, pe cine trebuie dat in judecata sau cum trebuie procedat? Trebuia data in judecata firma sau soferul (ca el era vai de capul lui).

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 29/06/2015

   Buna ziua,

   In acest caz trebuie data firma in judecata, deoarece trebuia sa-i asigure soferului toate conditiile de munca, atata timp ca masina era pe numele firmei si nu pe numele soferului.

 • comment-avatar
  dragos 11/07/2015

  buna ziua!daca am facut accident in stainatate cu masina de romania si a fost vina mea eu pot sa circul cu masina pt ca e botita o portiera si aripa?cat timp pt ca as dori sa o fac in romania pt ca aici costa prea mult

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 21/07/2015

   Buna ziua,

   Perioada de timp in care aveti dreptul de a circula cu masina avariata in afara tarii este stabilita de legislatia statului respectiv.

   De aceea va recomandam sa contactati pe cineva de la politia rutiera din tara respectiva si sa-i rugati sa va informeze legat de acest lucru.
   Va multumesc si va dorim succes in rezolvarea problemei!

 • comment-avatar
  batca mihai 16/07/2015

  Buna ziua! am si eu o situatie, si anume in aprilie am fost lovit de o masina care avea RCA la Allianz, el venind de pe cedeaza. Am fost imediat si am facut, pe baza constatarea amiabila, dosar de dauna, am primit autorizatia de reparatie, si am asteptat ca si cel vinovat sa mearga sa faca pozele (are Casco tot la Allianz). Din pacate omul nu s-a tinut de cuvant, iar eu astept de mai bine de 3 luni sa se resolve aceasta treaba. Cei de la Allianz imi spun sa ma duc in service sa repar masina si apoi sa ma despagubeasca. Eu nu vreau sa fac asa, ci sa imi puna banii in cont si eu apoi sa ma duc sa imi repar masina. Ce ordonanta sau regula sa invoc pentru a le solicita acet lucru. Multumesc anticipat.

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 21/07/2015

   Buna ziua,

   Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule reglementeaza modul in care societataile de asigurare trebuie sa despagubeasca asiguratii in baza politei RCA.

   Citind aceasta norma si urmarind ceea ce ea spune puteti contesta sau nu ce va spune asiguratorul.

   Va multumim si speram sa va rezolvati situatia!

 • comment-avatar
  Alina 03/08/2015

  Buna ziua am si eu o intrebare a mai pomenit cineva ca firma de asigurari sa imi calculeze doar 15% din reparatie???? Am lovit pe un cetatean el este vinovat si am fost la constatare si mi-a calculat sa imi vopseasca bara doar 15% adica un sfert din bara?????este normal asa ceva???

 • comment-avatar
  cosmin 26/08/2015

  Bună ziua! Dacă ești implicat intr-un accident auto dar nu cu masina proprie și ești vinovat; pe cine va penaliza asigurătorul la următoarea polița? Șoferul care a cauzat accidentul, proprietarul automobilului (și dacă da, va fi penalizat la toate polițele? În cazul în care el deține mai multe autovehicule), sau la următoare polița pt masina implicata în accident?

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 26/08/2015

   Buna ziua,

   Asigurarea RCA se face pe masina, nu pe persoana, deci proprietarul automobilului este cel care va fi penalizat la urmatoarea polita pentru masina implicata in accident.

   O zi frumoasa!

 • comment-avatar
  Steluta 31/08/2015

  Buna ziua, as dori sa stiu daca exista o autoritate care controleaza service – urile care repara masini pe baza politelor de asigurare CASCO sau RCA.

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 01/09/2015

   Buna ziua, pana in acest moment asiguratorii au datoria de a verifica service-urile, insa din cate am inteles se lucreaza la crearea unei astfel de autoritati de genul celei de care dumneavoastra intrebati, care sa fie condusa de ASF. Insa, nu s-a stabilit nimic clar inca.

 • comment-avatar
  AlinaL 13/09/2015

  Buna ziua. O autobasculanta de 16 tone mi-a lovit masina. Soferul a refuzat sa isi recunoasca vina. Am facut declaratie la politie. A facut si el. Am fost amandoi la politie. Politia a facut inspectia controland ambele masini, a analizat pozele puse la dispozitie de noi, declaratiile noastre si l-a delarat pe soferul autobasculantei vinovat. A primit puncte de penalizare si amenda. Acesta a refuzat sa semneze procesul verbal spunand ca o sa conteste decizia. Politistul a rugat un martor sa semneze in locul lui. Am o autorizatie de reparatii de la politie plus un proces verbal care spune ca el este vinovat de accident. Pe aceasta proces verbal am toate detaliile privid numele lui, nr masinii, detalii RCA asigurator, nr asigurarii, etc. El este asigurat la Carpatica. Intrebari:
  1. Cum procedez mai departe? Ma duc sa deschid dosar de daune la compania Carpatica? Ce nume trebuie da am la mine?
  2. Masina este a surorii mele care este in vacant. Pot sa merg la Carpatica totusi?
  3. Daca acesta (soferul implicat) a refuzat sa imi ofere o copie dupa RCA-ul lui, pot deschide totusi dosar doar cu dovada de la politie care precizeaza ca el este vinovatul si in care am detaliile RCA?
  4. Poate firma la care lucreaza sa imi ofere o copie dupa RCA? Asta in cazul in care asigurarea RCA s-a face pe firma.
  5. As vrea sa imi repar masina la atelierul meu unde cunosc mecanicul. Am inteles ca cei de la Carpatica te obliga sa mergi la anumite servicuri autorizate de ei. Ce se poate face in aceasta situatie? Este legal? Si daca nu este legal, imi puteti oferi o baza legala sa contracarez asta?
  6. In cazul in care se accepta reparatia la atelierul propus de mine 0regim propriu, cum se procedeaza cu plata reparatiei? Trebuie sa platesc eu costurile pieselor + manopera si pe urma sa ma deconteze ei? Ori se poate cade la inceput sa se faca plata direct de la ei? Precizez ca aceste costuri or sa fie destul de ridicate, in accident fiind implicat o autobasculanta de 16 tone cu o masina mica.
  7. Acest sofer a inceput sa ma sune si sa ma ameninte la telefon si sa imi vorbeasca urat? Ce pot face pentru a opri aceste actiuni ale acestui individ? Poa afla de la Carpatica la ce firma lucreaza ca sa fac o sesizare in scris?

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 16/09/2015

   Buna ziua,

   Raspunsurile mai jos:

   1. Cum procedez mai departe? Ma duc sa deschid dosar de daune la compania Carpatica? Ce nume trebuie da am la mine?

   Trebuie sa mergeti la societatea Carpatica cu

   – procesul-verbal de constatare și autorizaţia de reparaţie eliberate de poliţie.

   – CI+ permisul de conducere al conducătorului vehiculului avariat care se afla la volan

   în original și în copie;

   – certificatul de înmatriculare (talonul) al vehiculului avariat, în original și în copie;

   – CI (original sau copie) al prorpietarul masinii avariate /procura notariala in cazul in care nu se poate prezenta proprietarul la constatare

   2. Masina este a surorii mele care este in vacanta. Pot sa merg la Carpatica totusi?

   Puteti merge la asigurator. Este recomandat sa aveti la dvs CI a proprietarului in original + copie CI, iar inspectorii de daune vor decide daca prezenta proprietarului la costatarea daunelor este obligatorie sau daca aveti nevoie de imputernicire notariala din partea proprietarului.

   3. Daca acesta (soferul implicat) a refuzat sa imi ofere o copie dupa RCA-ul lui, pot deschide totusi dosar doar cu dovada de la politie care precizeaza ca el este vinovatul si in care am detaliile RCA?

   Puteti mentiona inspectorilor de dauna ca persoana vinovata a refuzat sa coopereze si sa va dea o copie de pe asigurarea RCA insa a furnizat datele inscrise pe asigurare la politie. Puteti ruga inspectorul de daune ca in baza datelor mentionate in pr vb de la politie sa identifice la ei in sistem aceasta asigurare si sa o printeze pt a o anexa la dosarul de dauna.

   4. Poate firma la care lucreaza sa imi ofere o copie dupa RCA? Asta in cazul in care asigurarea RCA s-a face pe firma.

   Puteti incerca sa luati legatura cu societatea respectiva si sa le solicitati copia politei RCA mentionata in pr vb de la politie.

   5. As vrea sa imi repar masina la atelierul meu unde cunosc mecanicul. Am inteles ca cei de la Carpatica te obliga sa mergi la anumite servicuri autorizate de ei. Ce se poate face in aceasta situatie? Este legal? Si daca nu este legal, imi puteti oferi o baza legala sa contracarez asta?

   Service-ul nu va poate fi impus de inspectorul de dauna al companiei de asigurari. Va puteti alege un service in care sa va reparati masina, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.

   Trebuie sa solicitati inspectorului de daune, la finalul constatarii avarieiilor, sa va elibereze nota de constatare a avariilor (format A4) iar cu acest document va puteti prezenta la service pt introducerea masinii in reparatie.

   6. In cazul in care se accepta reparatia la atelierul propus de mine in regim propriu, cum se procedeaza cu plata reparatiei? Trebuie sa platesc eu costurile pieselor + manopera si pe urma sa ma deconteze ei? Ori se poate cade la inceput sa se faca plata direct de la ei? Precizez ca aceste costuri or sa fie destul de ridicate, in accident fiind implicat o autobasculanta de 16 tone cu o masina mica.

   De obicei, după efectuarea reparaţiilor în conformitate cu soluțiile tehnologice stabilite prin nota de constatare a pagubelor, unitatea service emite devizul de reparaţie și factura aferentă pe care trebuie sa le achitati, iar în baza acestora se va putea solicita despăgubirea (prin cererea de despăgubire).

   Asigurătorii pot avea convenţii încheiate cu unităţi service, caz în care devizul de reparaţie și factura aferentă se pot transmite de la service direct către asigurător, însoţite de cererea de despăgubire, plata efectuandu-se direct de catre societatea de asigurare catre service, acest aspect putând reprezenta o facilitate pentru dumneavoastră.

   Aveti dreptul sa solicitati plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor masinii. In acest caz, asiguratorul este obligat sa va stabileasca valoarea despagubirii luând în calcul preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferentă reparaţiei/înlocuirii pieselor avariate, precum şi pentru părţi componente, piese înlocuitoare noi şi materiale.

   7. Acest sofer a inceput sa ma sune si sa ma ameninte la telefon si sa imi vorbeasca urat? Ce pot face pentru a opri aceste actiuni ale acestui individ? Poa afla de la Carpatica la ce firma lucreaza ca sa fac o sesizare in scris?
   Va puteti adresa politiei . Ramane la latitudinea societatii de asigurare daca va comunica numele societatii la care este angajata persoana respectiva.

   Speram sa va ajute raspunsurile noastre!

   O zi minunata!

  • comment-avatar
   rca-ieftin.ro 16/09/2015

   In plus, daca sunteti din Bucuresti, ne puteti contacta la 0219799 si va putem ajuta cu dosarul de dauna si reparatia.

   O zi minunata!