Acte schimbare permis în 2021: 5 acte de care ai nevoie

Acte schimbare permis în 2021: 5 acte de care ai nevoie

De la timpul pierdut și până la birocrație, schimbarea permisului auto nu este tocmai o plăcere, în special atunci când nu știi care sunt actele de care ai nevoie pentru a ți se elibera un duplicat sau un permis de conducere cu un nou termen de valabilitate.

Permisul auto e valabil 10 ani. Dacă ți-a expirat sau urmează să îți expire iată care sunt actele cu care trebuie să te prezinți personal la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculari Vehicule pe raza căruia ai domiciliul:

 1. fișa deținătorului permisului de conducere – pe care o poți completa și de mână
 2. actul de identitate – original și copie
 3. dovada plății contravalorii permisului de conducere – 89 RON, poți achita taxa la CEC
 4. permisul de conducere care trebuie preschimbat
 5. fișa medicală din care să rezulte că ești apt pentru a conduce autovehicule pe care trebuie să o depui în original și copiepermis_de_conducere

Când se eliberează permisul auto?

O dată ce ai obținut calificativul „Admis” la examenul de conducere, îți va fi eliberat și permisul auto care îți va da dreptul legal să te lansezi pe drumurile publice. De asemenea, permisul mai poate fi eliberat și la cerere, atunci când se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat în cazul . 

În cazul în care dorești eliberarea la cerere, poți solicita acest lucru oricărui serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Dacă alegi să depui actele la un serviciu public din altă zonă decât cea de domiciliu vei mai avea nevoie de două fotografii recente de 35×38,5mm, pe lângă celelalte acte.

Eliberarea la cerere presupune acte adiționale

 1. Cererea-tip a solicitantului

Primul act de care vei avea nevoie este o cerere-tip. Pe aceasta o vei obține și completa în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de pierdere/furt, dacă este cazul). Pe lângă cererea-tip, vei fi nevoit să completezi și informațiile privitoare la fișa medicală și să prezinți dovada plății taxei pentru permisul de conducere

 1. Cartea de identitate în original, dar și în copie

Este necesar să prezinți documentul atât în original, cât să depui și o copie ce va rămâne la autorități după ce vor constata că cele două coincid.

 1. Achitarea taxei de 89 de lei pentru eliberarea permisului auto

Va trebui să păstrezi dovada plății taxei pentru a o înmâna la ghișeu o dată cu toate actele necesare.

 1. Fișa medicală

Această fișă reprezintă un document emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autoturisme pentru care se solicită eliberarea permisului. Vei aduce fișa medicală doar în cazul în care dorești să ți se elibereze un permis cu o nouă valabilitate, indiferent dacă solicitarea este făcută înainte ori după data expirării permisului auto.

Nu va fi nevoie de fișa medicală doar în următoarele cazuri, când se dorește eliberarea unui duplicat: 

 • când permisul a fost pierdut
 • când permisul a fost furat
 • când permisul s-a deteriorat
 • dacă titularul permisului şi-a schimbat numele

 

 1. Vechiul permis de conducere care a expirat

În cazul în care nu a fost pierdut/furat, la schimbarea permisului pentru care termenul de valabilitate a expirat, vei fi nevoit să predai și actul care se înlocuiește. 

 1. Fotografii color în format 35×38,5mm

Acestea sunt obligatorii doar dacă depui cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de domiciliu ori dacă trimiți actele printr-un mandatar.

Notă 1: Dacă te numeri printre persoanele cărora li s-a anulat dreptul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care ulterior a fost dezincriminată, atunci va trebui să prezinți pe lângă actele menționate anterior și hotărârea de dezincriminare, nefiind necesară susținerea unui alt examen.

Notă 2: În cazul cetăţenilor străini, va mai fi nevoie de prezentarea următoarelor documente: 

 • carte de rezidenţă
 • permis de şedere
 • certificat de înregistrare însoţit de paşaport
 • paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie

Sursă: DRPCIV

Să fii cu actele la zi indiferent de situație este absolut necesar. Conducerea unui vehicul în România cu permis de conducere expirat poate atrage după sine o amendă de 1160 RON, conform Codului Rutier în vigoare la momentul actual.. 

Dacă îți schimbi permisul pentru că e deteriorat, ți-ai schimbat numele, l-ai pierdut sau a fost furat nu îți trebuie fișă medicală. 

O să primești, un duplicat cu aceeași valabilitate ca a celui înlocuit. Noul permis îl vei primi în 15 zile. Până atunci ți se va elibera un document care atestă că ai depus actele.

Programare online pentru preschimbarea permisului

Contextul pandemic a reușit să simplifice sistemul birocratic în așa manieră încât să scutească timpul de așteptare la ghișeu pentru depunerea actelor necesare preschimbării permisului de conducere. Astfel că, DRPCIV a introdus serviciul de programare online.

Prin urmare, cei care doresc schimbarea permisului auto pot face programare online și evită, statul la cozi. Programarea se poate face accesând site-ul DRCPIV și completând, foarte simplu, datele necesare. 

Tot ce trebuie să faci este să introduci următoarele date:

 • Nume
 • Prenume
 • CNP
 • E-mail
 • Data programării
 • Ora programării
 • Să selectezi căsuța „Nu sunt robot”

 Și cererea ta a fost înregistrată și trimisă către DRPCIV. Orele programărilor sunt respectate de cele mai multe ori și nu vei mai fi nevoit să aștepți atât de mult la coadă.

Lista nu este atât de lungă și actele se obțin ușor. Așa că, asigură-te că ai toate documentele înainte de să te prezinți la DRPCIV și, propunerea noastră este să te programezi online pentru a mai scuti niște timp în procesul de preschimbare al permisului auto. Niciodată nu strică să îți eficientizezi timpul!

COMMENTS (3)

 • comment-avatar
  viorel 17/06/2014

  de ce am nevoie ca sa schimb permisul daca este obtinut in strainatate ?
  multumesc anticipat

  • comment-avatar
   Radu 24/06/2014

   Buna ziua,
   Aveti nevoie de aceleasi acte plus doua fotografii recente. Puteti trimite cererea prin mandatar, imputernicit prin procura speciala autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile condulare ale Romaniei. Procura poate fi autentificata si de autoritatile straine. In acest caz, trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine.

 • comment-avatar
  ionescu 07/11/2020

  iti trebuie fisa medicala si de la medicul de familie pentru schimbarea permisului ca urmeaza sa expire?