Asigurari auto

Masina este un bun care necesita foarte multe investitii. Totusi, avantajele folosirii unui astfel de mijloc de transport, pe langa faptul ca este mult mai confortabil decat mijloacele de transport in comun, este mult mai rapid decat acestea. Pentru a minimiza suma investita in autovehicule si pentru a ne putea bucura de ele pentru mai mult timp, companiile de asigurare promoveaza doua tipuri de asigurare a masinilor care ne pot scuti de cheltuirea si mai multor bani. Mai mult, in functie de cerintele si necesitatile noastre, putem gasi printre ofertele asiguratorilor polite de asigurari auto. In principal, companiile de asigurare se axeaza pe promovarea a doua tipuri de asigurari auto: RCA si CASCO. Prima asigurare este obligatorie, iar a doua este facultativa.

 

Polita de asigurare auto RCA

Polita de asigurare de raspundere civila auto, sau altfel spus, polita RCA, este, in mare, un contract incheiat intre o persoana fizica sau juridica care detine un automobil si o companie de asigurare autorizata in acest sens. Acest tip de polita are drept unic scop despagubirea tertelor parti prejudiciate in urma accidentelor de circulatie, pentru a evita situatiile in care suntem nevoiti sa suportam din propriul buzunar daunele de reparatie ale masinii pe care o accidentam, din vina noastra. Pentru a incheia o polita de asigurare RCA trebuie indeplinite o serie de conditii, printre care ca autovehiculul sa fie inmatriculat in Romania, asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului si sa se faca prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului in original. 

Cum se calculeaza pretul politei RCA?

In functie de mai multe criterii pretul unei polite RCA poate fi mai mare sau mai mic. Criteriile dupa care se stabileste pretul acesteia sunt: tipul de persoana (fizica sau juridica), tipul de autovehicul (autoturism, autovehicul de transport, tractoare rutiere, autoutilitare, remorci, semiremorci), capacitate cilindrica (pana in 1200 cmc, peste 2000 cmc), marca, modelul autoturismului, data obtinerii permisului, scopul in care este folosita masina, mediul de provenienta (rural sau urban), functia.
Avand in vedere ca societatile de asigurari calculeaza diferit pretul pentru asigurarea auto, este recomandata utilizarea unui calculator online. Pretul unei polite RCA poate varia si in functie de sistemul bonus-malus. Sistemul functioneaza dupa cum urmeaza: daca un sofer a generat daune acesta va plati mai mult pentru prima de asigurare; daca soferul nu a inregistrat niciun accident se va bucura de o reducere. Sistemul are14 clase de bonus (de la B0 la B14 ) si 8 clase de malus (de la M1 la M8). Bonus-malus este raportat la anul anterior datei emiterii politei. Se porneste de la B0. In acest caz nu se aplica nici penalizare si nici reducere. B0 se aplica atunci cand un sofer inmatriculeaza o masina noua.
Avand in vedere ca fiecare masina are clasa ei de bonus-malus, soferii nu pot scapa de clasa malus la vanzarea masinii. La achizitionarea unei masini noi soferii isi vor pastra clasa de bonus-malus. Noul proprietar al masinii nu va fi afectat in niciun fel de clasa de care apartinea vechiul proprietar. Dupa reglemetarile CSA din 1 ianuarie 2012 sistemul bonus malus se aplica si pentru persoanele juridice. La alegerea unei polite RCA ieftine este bine sa se tina cont de seriozitatea si vechimea pe pe piata a societatii de asigurare, precum si de reputatia acesteia printre competitori.

Ce se intampla daca nu inchei o asigurare RCA?

Circulatia pe drumurile publice fara asigurare RCA il pune in ilegalitate pe sofer iar acesta risca o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. De asemenea, acestuia ii vor fi ridicate numerele de inmatriculare si talonul. 

Cum gasim cele mai ieftine asigurari auto? 

Cele mai ieftine asigurari auto le putem gasi prin compararea ofertelor societatilor de asigurare. Fara a mai fi nevoiti sa trecem pragurile acestor companii, putem compara preturile pentru aceleasi tipuri de polite, prin intermediul motoarelor de comparare dedicate acestui aspect. Trebuie mentionat ca valoarea politelor difera de la o companie la alta in functie de formula de calcul aplicata de societatea in cauza si uneori de aplicarea anumitor reduceri suplimentare sau de sezon. Astfel, o polita de asigurare auto devine mai ieftina in functie de indeplinirea anumitor conditii ce tin de varsta, sexul si ocupatia clientului, gradul de uzura si tipul masinii, cat de des se foloseste masina respectiva intr-o zona anume a tarii, numarul amenzilor rutiere pe care le-ati luat pana in momentul incheierii politei RCA, numarul accidentelor in care ati fost implicat sau daca masina va fi folosita in scop personal sau in interes de serviciu. 

Putem obtine cea mai ieftina asigurare auto si daca ne incadram intr-una sau mai multe categorii „privilegiate”, precum cea a bugetarilor sau pensionarilor, precum si cea a studentilor. Tot in categoria de reduceri suplimentare se incadreaza si persoanele cu deficiente locomotorii (doar in cazul in care vehiculul este modificat conform deficientei locomotorii). De asemenea, reducerile suplimentare la prima RCA se aplica si persoanelor aflate in somaj, daca au copii in intretinere, precum si celor care isi desfasoara activitatea intr-o institutie cu actionariat de stat.

Pintilie Broker de Asigurare    Pint.ro

AUTOCARD SMART este inregistrata ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP sub nr: 27485. Persoana utilizator al site-ului, furnizor al datelor personale se bucura de toate prevederile legii nr. 677/2001 cu privire la protectia si prelucrarea datelor cu caracter personal, asa cum este prevazut in Termenii si conditiile de utilizare ale site-ului. Incheierea de asigurari este un serviciu oferit de catre RCA Ieftin/Pintilie Broker de Asigurare, societate inregistrata si autorizata de “Autoritatea de Supraveghere Financiara” sub nr RBK-569, cu respectarea Termenilor si conditiilor de incheiere a asigurarilor.
Toate drepturile rezervate RCA Ieftin © 2006 – 2015