Compara RCA si comanda-l pe cel mai ieftin.
Ti-l livram GRATUIT oriunde in Romania!

Blog RCA Ieftin

Dupa achizitionarea unei masini, noul proprietar va circula cu respectivul autovehicul, insa intrebarea care se pune este cat timp acesta poate circula legal fara sa o inmatriculeze pe numele lui.

Cat timp se poate circula legal cu masina inainte sa fie inmatriculata pe numele noului proprietar?

Cat timp poti circula legal cu masina inainte sa fie inmatriculata pe numele tau?

In cazul in care noul sofer nu inmatriculeaza masina in 30 de zile, iar acest lucru este descoperit de Politie, masina poate fi imobilizata. In ceea ce-l priveste pe vanzatorul masinii, acesta va primi amenzile in continuare pentru respectiva masina, desi contractul de vanzare – cumparare este incheiat.

Noul proprietar este obligat sa inmatriculeze masina pe numele lui in termen de 30 de zile de la data incheierii facturii de vanzare – cumparare. In caz contrar, politistul rutier va aplica o amenda cuprinsa intre 480 si 640 de lei si ii va retine soferului certificatul de inmatriculare. Masina va putea fi recuperata doar de catre persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare.

“Pana acum cativa ani, in certificatul de inmatriculare exista o rubrica in care trebuia sa specifici daca autovehiculul este instrainat, catre cine anume si la ce data. Acum nu mai exista aceasta rubrica, asa ca nu putem vedea cu exactitate. In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar.”, a spus Ciprian Sobaru, seful Serviciului Rutier Constanta.

Practic, din moment ce persoana care se afla la volan nu corespunde cu cea de pe certificatul de inmatriculare al masinii, se poate presupune ca autovehiculul a fost furat.

Care este situatia in cazul amenzilor?

“In momentul de fata, daca ti se da o amenda in lipsa, proprietarul autovehiculului va primi acasa o notificare prin care i se solicita datele soferului de la momentul respectiv. In schimb, nu aceeasi situatie se intampla in cazul rovinietei, unde proprietarul primeste amenda acasa”, a adaugat seful Serviciului Rutier Constanta.

Ce se intampla in cazul unui accident?

Daca noul sofer al masinii, care inca nu a inmatriculat masina pe numele sau, este implicat intr-un accident si nu se prezinta la politie, agentii rutieri vor merge la domiciliul persoanei care apare cu numele pe certificatul de inmatriculare. Vechiul proprietar va dovedi printr-o factura faptul ca a vandut masina si ca astfel persoana care a provocat accidentul este altcineva.

Ce se intampla daca este depasit termenul de 30 de zile pentru inmatriculare?

Nu se va aplica o penalizare pentru intarzierea inmatricularii in momentul in care soferul se prezinta pentru procedurile necesare, insa pot aparea probleme pentru vanzator, precum si amenzi pentru noul sofer, asa cum am specificat mai sus.

Asigurarea RCA trebuie schimbata?

Asigurarea RCA se va schimba doar in momentul in care noul proprietar vrea sa schimbe numerele masinii. Polita auto obligatorie se incheie pe baza numerelor de inmatriculare si a seriei de sasiu, astfel ca, in momentul in care acestea raman neschimbate, polita RCA poate fi folosita fara probleme de noul proprietar pana cand aceasta expira.

6 raspunsuri. Comenteaza si tu!

 1. Alin says:

  asta inseamna, ca trebuie sa fi proprietarul masinii ca sa poti circula cu ea ? inseamna ca dupa ce o inmatriculez in 30 de zile, daca un prieten de al meu o conduce o zi si e prins, politia crede ca masina e a lui si e neinmatriculata pe numele lui ? si ia amenda ?

 2. RALUCA says:

  A-TI DAT O INF.GRESITA CU PRIVIRE LA NOUL CERTIF.DE INMATRIC.,SI PE NOUL CERTIFICAT APARE RUBRICA PENTRU INSTRAINAT,UNDE SE POATE TRECE NOUL CUMPARATOR SI DATA LA CARE S-A VANDUT MASINA

 3. andrei says:

  Citat:
  Asigurarea RCA se va schimba doar in momentul in care noul proprietar vrea sa schimbe numerele masinii. Polita auto obligatorie se incheie pe baza numerelor de inmatriculare si a seriei de sasiu, astfel ca, in momentul in care acestea raman neschimbate, polita RCA poate fi folosita fara probleme de noul proprietar pana cand aceasta expira.

  Din ce spuneti dvs. se intelege faptul ca noul proprietar daca nu doreste sa schimbe numerele de inmatriculare poate inmatricula masina la politiei pe numele noului proprietar fara a schimba asigurarea Rca.
  Eronat!
  Eu stiam ca indiferent daca schimba sau nu numerele de inmatriculare acesta trebuie sa incheie o polita noua pe numele sau daca se doreste inmatricularea.
  S-au incurcati schimbarea numerelor de inmatriculare cu schimbarea de proprietar.
  Asigurarea Rca in vederea inmatricularii se poate incheia pe numele si cnp noului proprietar si seria de sasiu.(nu este obligatorie trecerea nr. de inmatriculare)
  desi stiu ca cunoasteti aceste lucruri am scris pentru a nu induce in eroare anumiti cititori care vor crede ca atunci cand vor cumpara o masina care are deja asigurare valabila se vor trezi ca au stat degeaba la coada la Pipera pentru ca nu aveau asigurare incheiata pe noul proprietar.
  sau gresesc eu?

  • ZEC Viper says:

   La momentul inmatricularii la politie a autovehiculului pe numele noului proprietar este obligatoriu sa ai/ sa inchei o asigurare rca pe numele noului proprietar ( in vederea inmatricularii) si sa fie pe minim 6 luni.

 4. daniel says:

  Cat ma Costa o asig daca am 23 de ani Audi a4 din 95 motor 1.6 pe 6 luni. Aproximativ