Fraudele in asigurari vor fi pedepsite cu 1-5 ani de inchisoare

Fraudele in asigurari vor fi prevazute cu pedepse cuprinse intre 1-5 ani de inchisoare, conform noului Cod Penal. Astfel, din luna iulie a acestui an, frauda in asigurari va fi inclusa in capitolul infractiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea increderii.

Fraudele in asigurari vor fi pedepsite cu 1-5 ani de inchisoare

In prezent, savarsirea unei fraude in asigurari nu este incriminata sub aceasta forma in legislatia din Romania, insa in functie de modalitatile prin care sunt facute astfel de ilegalitati sau in raport cu pericolul social pe care il reprezinta, devin infractiuni reglementate expres de legislatia in vigoare.

Cea mai raspandita forma de frauda in asigurari este incadrata in prezent din punct de vedere penal la inselaciune, reglementata de art. 215 din Codul Penal. La aceasta fapta se adauga de cele mai multe ori fapte precum falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsul in declaratii reglementat si falsul privind identitatea.

“Inselaciunea privind asigurarile” va fi reglementata conform art. 245 din noul Cod Penal, sanctiunea pentru aceasta fapta savarsita in forma cea mai grava fiind inchisoarea de la 1 la 5 ani”, dupa spusele reprezentantilor Casei de avocatura Daniel Florea si Asociatii.

Pedepsele pentru aceasta categorie de infractionalitate pot varia de la amenzi penale, in special in cazul falsurilor, pana la pedeapsa cu inchisoarea de pana la 15 ani, atunci cand este vorba de inselaciune.

Vor fi pedepsite si tentativele de frauda, cu limite de pedeapsa care sunt cuprinse intre jumatatea minimului si jumatatea maximului prevazut de lege, minimul pedepsei neavand voie sa fie mai redus decat minimul general al pedepsei.

In 2012, companiile de asigurari au inregistrat pierderi de aproximativ 100 de milioane de euro din cauza solicitarilor frauduloase de daune.

Fraudele in asigurari trebuie sesizate de asiguratori, acestia reprezentand partea vatamata, care va depune plangere la parchetul de pe langa judecatorie.

Uneori, companiile de asigurari solutioneaza o frauda prin retragerea pretentiilor de despagubire ale persoanei / persoanelor vinovate de frauda. Cand se ajunge insa la urmarire penala, retragerea pretentiilor nu mai este posibila, decat in cazul in care partea vatamata se constituie ca parte civila.

2 Responses

 1. Iulian 10 June 2014 / 1:04 pm

  Buna ziua,unde pot spune sau cu cine pot vorbi de niste fraude cu asigurari,un patron de service auto pe nume N isi loveste masinile intentional repara piesele vechi chiar daca ele sunt de inlocuit,are combinatii Si cu inspectori de daune am Si cateva poze,cu stima

  • Radu 24 June 2014 / 9:11 am

   Buna ziua,
   va puteti adresa Autoritatatii de Supraveghere Financiara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>